Reklama

Reklama

Nerieš to!

(festivalový názov)
  • Česko Stop Making Sense (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

O niektorých kapelách sa už počas ich existencie vytvorí mýtus a stanú sa kultovými. O Talking Heads to platí dvojnásobne. Nielen preto, že spolupracovali s Wimom Wendersom a Brianom Enom, ale aj preto, že názov kapely Radiohead je odvodený z ich skladby, ktorá poslúžila Thomovi Yorkovi ako zdroj inšpirácie. Kapela bola na hudobnej scéne od roku 1974 do roku 1991 a za tento čas vydala 8 albumov, ktoré silno ovplyvnili postpunkovú scénu. Z ich turné v roku 1984 vznikol vďaka Jonathanovi Demmovi koncertný film Talking Heads: Nerieš to! s množstvom pódiových ozvláštnení, kostýmových hier, netradičných tanečných kreácií a Byrnových odkazov na francúzsku novú vlnu, napríklad na Godardov film Na konci s dychom. Tento film je Transmitter!, ako sa spieva v skladbe Radio Head. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (24)

MrPierc 

všetky recenzie používateľa

David Byrne je hyperaktivní hudebník, který v tomto záznamu dokazuje, že do každé písně dá zcela vše. On nevystupuje jen skvěle, on tomu dodává i herecký výraz uhranutého podivína. Scéna je jednoduchá, písně a styl avantgardní a nasvícení nadčasové. V jednoduchosti je síla. První píseň s kazeťákem je dokonalá. ()

waits 

všetky recenzie používateľa

Ha! Tak tohle DVD jsem porvé viděl v 85 roce na VHS, přivezené z Jugoslávie a Byrne, poklusávající vedle kazetáku mě tenkrát úplně odstřelil. Chvíli potom mě pak vzal živák Laurie Andersson, která běhala po podiu s blikajícími žárokami na těle a Zappova podiová presentace jho žertovných skladeb. Jo, to byly časy. Tahle podívaná nezestárla, nedávno jsem si ji koupil a budete se divit, občas si ji celou pustím. ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Talking Heads rozhodně není kapela, která by byla mojí krevní skupinou, což je dáno tím, že jsem ji v podstatě vůbec neznal. Některé její písně ano, ale samotnou kapelu ne. Ten dokument je ale natočen tak dobře, že i když mě hudba nijak zásadně neoslovila, bavilo mě muzikanty sledovat. Některé hry světla a stínu byly skvělé. ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Hudba Talking Heads neni zrovna muj salek caje (je to prilis pozitivni), ale kdyz jsem slysel ze vsech stran chvalu a videl schopneho rezisera, ktery ma na konte treba Silence Of The Lambs, byla povinnost se tomu podivat na zoubek. Jako hudebnik rozhodne ocenuji ryzi hudebnost, ktera z toho cisi, i kdyz to na me pusobi az prehnane v NY funk stylu a vesmes vsechny songy zni stejne, nebo minimalne hodne podobne. Mozna mam prirozenou neduveru v neco, kde se na podiu pohybuje cca 10 lidi vcetne 4 zhulenych afroamericanu tvoricich chaos a hrajici na bonga. Pozitivne ale vnimam silene divadelni kreace Davida Byrnea a peknou stage show, ktera si hraje se svetly a screeny. Na dobu vzniku urcite pokrocily kousek. 6/10 ()

Kalim 

všetky recenzie používateľa

Skupina Talking Heads předběhla svou dobu o pěkných pár koňských délek a i dnes je jejich zvuk a vlastně celá jejich stylizace stále originální. No a na koncertním jevišti jakbysmet (David Byrne má ostatně šťávu i na volné noze dodnes). Výborná je jakoby úsporná koncertní scéna, která je ovšem velmi funkční – viz. zapnutá “obyváková“ lampička při Naive Melody + projekce knihovničky za zády (holt laterna magica), Byrneovo trošku větší sako (jako správný slušný člověk a businessman co je jich kolem nás mraky), výborní doprovodní hudebníci (zvláště sboristky jsou lahůdka) atd. U nás film bohužel moc k sehnání není (spíše vůbec – všude na mě hleděli jak puci), vždyť koho by zajímala nějaká kapela z 80tých let!? Nakonec jsem ho koupil ve Stockholmu ve výprodeji! za pouhých 99,-! korun – švédských ()

Galéria (18)

Reklama

Reklama