Reklama

Reklama

Mladučká Sidonia-Gabriella Colette sa zamiluje do o 15 rokov staršieho, charizmatického parížskeho literáta Willyho. Potom čo sa zosobášia, je Colette z pokojného prostredia malej dedinky katapultovaná do sveta žiarivých parížskych salónov a opojných večierkov francúzskej smotánky. Colette sa prispôsobuje novému životu, vnára sa do bohémskeho sveta svojho manžela. Inšpiratívne prostredie v nej prebúdza kreativitu a spisovateľský talent. Píše svoje prvé dielo zo série o Claudine. Willy jej dovolí publikovať pod podmienkou, že kniha vyjde pod jeho menom. Fenomenálny úspech románu spraví z Willyho slávneho spisovateľa a z manželského páru ozajstné celebrity. Lenže emancipovaná Colette túži po uznaní. Ich manželstvo sa nielen pod vplyvom Willyho častých nevier a Colettina vzrastajúceho záujmu o ženy začína rozpadať. Willy sa však svojej talentovanej ženy za žiadnu cenu nechce vzdať… (Magic Box)

(viac)

Zaujímavosti (13)

  • Keira Knightley nemá telesnú stavbu ako skutočná Colette. V niektorých rozhovoroch sa preto začudovane pýtala: "Prečo si vybrali mňa?" (Arsenal83)
  • Citát od Colette: „Ruka, ktorá drží pero, píše históriu,“ je veľmi podobný citátu, ktorý sa všeobecne pripisuje Napoleonovi Bonapartemu. (Arsenal83)
  • Scény v dome a záhradách Burgundska sa natáčali v kaštieli v Oxfordshire, ktorý bol tiež použitý ako kulisa v niekoľkých epizódach seriálu Panstvo Downton (od r. 2015). (Arsenal83)
  • Film dostal španielsku ministerskú pochvalu ako „osobitne odporúčaný film na podporu rodovej rovnosti“. (Arsenal83)
  • Väčšina francúzskych scén je natočená v Maďarsku alebo na anglickom vidieku v Northamptonshire a Oxfordshire. Dôvodom bol nedostatočný rozpočet. (Arsenal83)
  • Počas tohto obdobia bolo vo Francúzsku pre ženy nezákonné nosiť mužské oblečenie, preto Colette svojím odevom spôsobila škandál. Paradoxne homosexualita bola vo Francúzsku legalizovaná už v roku 1791, no ženy v mužskom oblečení boli neprijateľné aj o storočie neskôr. (Arsenal83)
  • Počas natáčania v Maďarsku bolo tak teplo, že Dominic West mal vo svojom kostýme zabudovanú vodnú vestu, ktorá fungovala ako chladič a okolo hornej časti tela mu tak cirkulovala studená voda. (Arsenal83)
  • Série knih s hlavní hrdinkou Klaudine byla nejprve tetralogií, později Colette napsala ještě epilog: Klaudina ve škole (Claudine à l'école, 1900), Klaudina v Paříži (Claudine à Paris, 1901), Klaudina v manželství (Claudine en ménage, 1902), Klaudina odchází (Caudine s'en va, 1903) a Dům Klaudiny (La Maison de Claudine, 1922). (NinadeL)
  • Natáčelo se v Maďarsku a v Anglii. (Varan)
  • Westmoreland původně napsal scénář již v roce 2001, ale v té době nemohl natočit film. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance. (ČSFD)

Reklama

Reklama