Reklama

Reklama

Thomas Dunson (John Wayne) je drsný chlap, ktorý za 14 rokov tvrdej práce vybudoval svoj ranč a je majiteľom obrovských stád dobytka. V Texase ich však nie je možné predať a tak sa s tisícovým stádom vydáva na cestu do Missouri, sprevádzaný niekoľkými kovbojmi a adoptívnym synom Matthewom (Montgomery Clift), ktorého sa ujal keď karavánu osadníkov, v ktorej chlapec cestoval so svojimi rodičmi na západ, prepadli Indiáni a všetkých povraždili. Cestou však medzi oboma mužmi vzniká konflikt, zapríčinený Dunsonovym tyranským vedením... (RTVS)

(viac)

Recenzie (109)

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Na to jak starý western to je, mi přišel celou dobu dost dobrý. John Wayne jako muž, který šel tvrdohlavě za svým cílem, vybudovat největší stádo v celém texasu a Montgomery Clift jako chlapec, kterého kdysi našel a za ta léta mu přirostl k srdci jako syn. Ale ten konec mi dokonale pokazil dojem. Z drsného westernu se stal velmi dojemný film a mně to tam opravdu vadilo. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

První Hawksův velký western mě velmi potěšil. Velice zajímavý příběh a psychologie postav je účinná rovněž i dnes. Na svoji dobu je velice realistický a nepřikrášlený (snad až na tu úvodní neuvěřitelně patetickou scénu loučení, ale má jen 2 minuty). John Wayne tu rozehrává zřejmě tu nejtemnější postavu své filmografie, ale navdory tomu jsem mu fandil více než Montgomerymu Cliftovi, který byl ale také skvělý. Trochu mi to připomnělo "Bounty", ale nevím, jestli to byla náhoda, nebo úmysl. Závěr filmu je sice trochu nečekaný, ale Howard Hawks z toho udělal docela vkusný konec a na hodnocení to u mne nic nemění. 90%. ()

Reklama

Skip 

všetky recenzie používateľa

Western, který si jistě zaslouží ono přízvisko legendární. Příběh dvou mužů rozdílných povah, kteří ženou s partou honáků tisícihlavé stádo dobytka z Texasu do Missouri, aby nakonec skončili po nejrůznějších rozepřích v Kansasu, je natočen mistrovsky, přičemž scéna se splašeným stádem je opravdu strhující. Ani mi nijak nevadil ten často kritizovaný konec, u kterého jsem se docela zasmál. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

s týmito naozaj starými a pritom nepochybne hodnotnými westernami je to komplikované.... je to ako sledovať vrcholnú tvorbu stalinskej éry, kde sa človek snaží povzniesť nad ideológiu a byť objektívny..... maskulínne machovstvo podčiarkované vždy presnou muškou a cigaretami (sranda, že nikde som žiadneho cowboya nevidel si šúlať bágo, a pritom automaticky rolované cigarety sa objavili na trhu až v 1913 - Camel), patetické dialógy a monológy o spravodlivosti, hrdosti, priam megalomanské vnímanie všetkého ako výzvy - challenge, až neznesiteľná adorácia priebojnosti, životaschopnosti a sily, to všetko mi vadí asi rovnako ako sa pozerať na frenetické nadšenie a stádovitosť komunistických kolchozníkov alebo patetické ódy na totalitu, diktátorov a traktory..... oboje mi pripadá ako druh propagandy na vlastnú "way of life".... a napriek tomu, tak ako málokto dokáže odhodiť diela Ejzenštejna alebo Dovženka ako ideologický a dobový prežitok, tak isto máloktorí diváci (snáď iba zarputilí antiamerikanisti) nevidia aj vo filmoch Hawksa alebo Forda to, čo presahuje ich ideologické alebo dobové ukotvenie.... osobne, o takmer 10 rokov starší Stagecoach sa mi páčil ešte viac, ale v tomto Hawksovom počine, ktorý stavia na dobrom námete podchytenom skvelou ústrednou dvojicou je zase viac psychológie (človek vníma postupné "zhusťovanie atmosféry" v parte, stále viac sporov s "veliteľom", jeho tvrdošijnú, až bláznovsky neústupnú povahu, no zároveň aj pragmatickú túžbu dosiahnuť vytýčený cieľ za každú cenu - tak ako ho život naučil) a "masívnych scén" (zábery na tie stáda dobytka mali v sebe "elektrizujúci náboj" - tuším sa zo mňa stáva redneck :-) ...dokonca som ten film - naozaj iba náhodou - sledoval v klasickej flanelovej košeli "made in Oklahoma" :) .... P.S. aj keď cítim k priekopníckym filmom náležitú úctu, farba a širokouhlá kamera svedčia neskorším westernom oveľa viac ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Môj prvý Wayne. A už chápem, prečo je to meno zlepené s pojmom westernový žáner. Dobrodružné črty, zapojenie rozprávača na preskočenie zdĺhavých pasáží, štipka múdrosti, dávka napätia a poriadnej prestrelky robia pre mňa tento western jedným z najlepších, čo som videl. Krásne prérie, výborne sfilmované dobytčie scény. Ešte niečo? Áno, aj tá nenápadná mini-romantická zápletka sa nakoniec ukázala ako správny ťah. 85%. ()

Galéria (113)

Zaujímavosti (20)

  • Během natáčení spousta lidí onemocněla nebo byla zraněna. Howard Hawks byl hospitalizován po kousnutí stonožkou, John Wayne chytil silnou rýmu, Joanne Dru si prošla chřipkou. (facojurka)
  • Panovaly obavy, že John Wayne a Montgomery Clift spolu během natáčení kvůli opačným politickým názorům a jejich otevřenosti o politice nedokážou vyjít. Údajně souhlasili, že nebudou o politice diskutovat, a natáčení šlo bez problémů. (facojurka)
  • John Wayne a Walter Brennan se nemohli přenést přes fakt, že je Montgomery Clift homosexuál. Pokud se zrovna nenatáčelo, snažili se mu vyhýbat. John Wayne dokonce chtěl, aby Clifta nahradili po zjištění, že měl aféru s Johnem Irelandem. (facojurka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené