Reklama

Reklama

Príbeh deväťdesiatročného Zeva Guttmana (Christopher Plummer), sužovaného zlyhávajúcou pamäťou, ktorý trávi posledné roky života v pokoji opatrovateľského domu. Týždeň po smrti milovanej ženy Ruth náhle dostane šokujúci list od blízkeho priateľa Maxa (Martin Landau) a s ním balík peňazí. Zev aj Max prežili koncentračný tábor v Osvienčime ako jediní z ich rodín. Odvtedy uplynulo už sedemdesiat rokov, no  oni si stále pamätajú tvár muža, ktorý ich blízkych poslal na smrť. Z listu sa Zev dozvie, že tento muž bezprostredne po skončení vojny utiekol z Nemecka a odvtedy sa skrýva v Spojených štátoch pod cudzou identitou. Napriek tomu, že Max je pripútaný k invalidnému vozíku, teší sa pevnému duševnému zdraviu. A s jeho vedením sa Zev vydá na dobrodružnú cestu naprieč kontinentmi, aby vyriekol rozsudok nad človekom, ktorý nesmie ujsť pred spravodlivosťou. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (15)

  • Spoiler: Pre nečakané rozuzlenie filmu existuje niekoľko nápovedí počas filmu. 1. Keď sa Zev (Plummer) kúpe vo vani a pozrie na sprchovú hlavicu, v pozadí je počuť slabý zvuk kričiacich ľudí - to by ako obeť nemohol počuť, bol by totiž mŕtvy. 2. Hoci Zev verí, že nevie narábať so zbraňou, vraždy vykoná na prvý pokus a bez problémov. Toto je prípad „svalovej pamäte“, teda reflexného podmieňovania, zo skoršieho (hoci zabudnutého) výcviku člena elitnej vojenskej jednotky. 3. Keď Zev leží vo vani, môžete vidieť malú jazvu pod jeho ľavou rukou. Toto je miesto, kde si príslušníci SS zvyčajne nechali vytetovať svoju krvnú skupinu a po vojne sa to používal ako spôsob ich identifikácie. (Arsenal83)
  • Spoiler: Pre scénu, v ktorej Zev zabije Johna Kurlandera (Dean Norris), mal Egoyan v úmysle použiť pre Plummera dubléra, ale Plummer požadoval, aby scénu predviedol sám: "Na chvíľu som bol trochu naštvaný... Pretože som sa zrazu cítil dosť starý." Avšak priznal, že streľba zo zbrane ho „vystrašila, pretože spätný ráz bol ako kopanec od slona." Rovnako tak sa bál psa a tento strach nakrútený vo filme je reálny. (Arsenal83)
  • Spoiler: Počet mrtvých ve filmu: 3. (Stanley619)

Reklama

Reklama