Reklama

Reklama

Obsahy(1)

MILENCI Z VERONY jsou volně adaptovaným filmovým přepisem dramatu Romeo a Julie od Williama Shakespeara, přičemž příběh je přenesen do současné Itálie v době těsně po druhé světové válce. Klasický příběh je modernizován v tom smyslu, že nepřátelství obou rodin je založeno na příslušnosti k fašistické straně jedné z nich a naopak na antifašistickém postoji druhé. Film realizoval bývalý právník André Cayatte, který se ve svých počátcích spoléhal na klasické literární předlohy, napsal také scénář a na úpravě dialogů se podílel slavný spisovatel Jacques Prévert. Ústřední milenecká dvojice však v příběhu ustoupila do pozadí, film byl založen na stoupající slávě herečky Martine Carol. Natáčelo se v pařížských studiích, ale pochopitelně i v italských exteriérech (Verona, Benátky). Film byl poprvé uveden 7. března 1949, ale ani v premiérovém nasazení neměl nijak velký úspěch, ve stejné době jej v kinech předstihl jiný přepis klasické látky, Manon. (argenson)

(viac)

Diskusia

StaryMech

StaryMech (hodnotenie, recenzie)

Na prvních třech snímcích není Martine Carol, ale Anouk Aimée, na druhém a sedmém Pierre Brasseur ; na posledním konečně M.C. a A.A.

Volodimir2

Volodimir2 (hodnotenie, recenzie)

V Benátkach a Verone sa natáča Shakespearova klasika Romeo a Júlia, ktorá je ale vložená do povojnového obdobia v Taliansku. Všetko zlo sa odvíja od osudov dvoch osôb, ktorý boli vo vojne na opačných protipóloch. Na jednej strane je prokurátor Maglia, ktorého ruky sú poškvrnené mnohými vojnovými nespravodlivými rozsudkami trestov smrti. On je práve otcom novodobej Júlie, po ktorej ale pasie jeho protivník antifašistický bojovník a rýchlo zbohatlík Raffaele. Ale medzi nich sa vklíni Angelo a nasleduje láska založená na mladistvej vášni, ktorá je nakoniec zničená skorumpovanou prítomnosťou, ktorá ich obklopuje zo všetkých strán.. Ide o atraktívny film, ktorý som doposiaľ nevidel a a ma svoju eleganciu. Ako som už spomínal bol filmovaný aj vo Verone, ktorá bola ťažko poškodená spojeneckými náletmi len štyri roky pred nakrúcaním filmu (aj z toho dôvodu sa vo filme objavujú zrúcaniny budov).

Reklama

Reklama