Reklama

Reklama

Neskoré leto 1942, druhý rok Veľkej vlasteneckej vojny. Ďaleko od východného frontu, v bohom zabudnutej pustatine Karelskej oblasti na severozápade Ruska pri hraniciach s Fínskom, velí desiatnik Vaskov jednotke protilietadlovej obrany. Keď mu pridelia nový oddiel dobrovoľníkov, zložený výlučne z mladých žien, Vaskov váha, či ich má brať ako naozajstných vojakov. Po správe o zoskoku dvoch nemeckých parašutistov veliteľ vyberie päť dievčat, s ktorými chce Nemcov zajať. Táto malá jednotka však čoskoro zistí, že sa nejedná o dvoch vojakov, ale o šestnástich ťažko vyzbrojených a špičkovo vycvičených elitných príslušníkov Waffen-SS, ktorí sa zaujímajú o strategickú železničnú trať a Bielomorsko-baltský kanál. Pôjde o bezvýznamný lokálny súboj, alebo je v hre dôležitý železničný vojenský transport nesmierneho významu? Dokáže desiatnik Vaskov s piatimi neskúsenými dobrovoľníčkami zastaviť presilu a zabrániť nacistickej sabotáži? A za akú cenu? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (211)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Moderné vojnové filmy z ruskej produkcie mám v posledných rokoch čím ďalej radšej, pričom tentoraz sa dokonca rozhodli urobiť remake k filmu, ktorý ma zo všetkých klasických ruských vojnových filmov bavil najviac a s výsledkom som teda nadmieru spokojný. Síce tu musím vytknúť, že po príbehovej stránke remake neponúkne vôbec nič navyše, takmer všetko dôležité zostalo takmer totožné, ale mňa to aj tak veľmi bavilo a dokonca ešte viac, než originál. Ten len predsa bol zbytočne dlhý a síce som sa pri ňom nenudil, ale skrátenie by mu neuškodilo a to som získal práve teraz, táto verzia je podstatne dynamickejšia, ale aj tak všetko dostane svoj priestor. Prvá polovica je očakávane pokojnejšia, ale mňa si to úplne získalo, nesie sa to v perfektnej atmosfére a všetky dôležité postavy dostanú svoj priestor a aj dlhší flashback, z ktorých viaceré sú výborné a tak som si k nim vytvoril vzťah. A následne sa to rozbehne, tu sa už neustále niečo deje, pričom všetky tie problémy s Nemcami sú výborne zvládnuté a miestami som bol z toho úplne nadšený. No sklamal ma koniec, tie posledné akčné minúty nepriniesli dostatočný pocit zadosťučinenia a aj úplný záver bol v origináli pôsobivejší, takže ten mohli kľudne nechať. Po akčnej stránke som tiež veľmi spokojný, tá hlavná akcia je očakávane komornejšia a síce mohla byť trochu nápaditejšia a aj realistickejšia, o čo sa film síce celkom snaží, ale predsa len scén, kde niekoľko nemeckých samopalov strieľa na nie až tak vzdialeného utekajúceho protivníka, pričom samozrejme ten je nanajvýš škrabnutý je tu celkom dosť. Ale inak ma všetky tie prestrelky v lesoch bavili, pričom občas poteší aj nejaké to tiché zlikvidovanie, čoho tu kľudne mohlo byť aj viac, celkovo je to výborne natočené a hlavne dosť napínavé. O hlavné postavy som sa tu skutočne obával a každá ich smrť ma zasiahla. No a tých pár flashbackov ponúkne aj trochu tej veľkolepejšej akcie a tá je výborná. Obsadeniu tu nemôžem nič vytknúť, hlavné postavy sú totožné s originálom, dokonca na moje prekvapenie sú si ešte aj vzhľadovo veľmi podobné, no dôležité je, že všetci si ma získali, aby som im prial šťastný koniec, no to sa samozrejme väčšinou nestalo. Režijne a technicky je to vynikajúce, vizuálna stránka je skvelá, rovnako atmosféra, atraktívne prostredie, funguje napätie a emócie, tu nemám žiadnych výhrad. A ani hudba nesklame. Takže keby bola záverečná fáza pôsobivejšia a akcia ešte trochu doladená, s plným hodnotením by som asi neváhal, ale aj tak som veľmi milo prekvapený, za tie posledné dva, tri roky rozhodne najlepší vojnový film, aký som videl. 82% ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Za mě lehčí zklamání. Původní Jitra jsem viděl již před mnoha a mnoha lety, nicméně ten matný pocit, ten je i po takové době mnohem intenzivnější a lepší. Tohle zpracování mně přišlo drobet načančané a takové až moc hezké. Teď nemyslím příběh, ale spíše výpravu a herce. Ale slibuju, že se na ty staré podívám znovu a pak možná hodnocení zvednu. U těch prvně jmenovaných, samozřejmě, tady to nehrozí ani náhodou. ()

Reklama

hous.enka 

všetky recenzie používateľa

Neznám původní zpracování, ale tohle mi přišlo trochu přitažený za vlasy. Krásná a drsná příroda, ženská skupina proti německé převaze a do toho tklivá hudba, melancholický střih (bože!) a pevný čtyřky z různých úhlů, protože Žeňa může oželet i podprsenku. Scéna v sauně?? Proč? Ale jo, nalákalo mě to k tomu, abych se podívala po původní verzi, takže svoje poselství film asi splnil. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Taká dobrodružná, miestami mierne napínavá naháňačka s prestrelkami a v peknom prírodnom prostredí. Aj niektoré dievčence tu boli pekné, to sa musí nechať, hlavne v tej spoločnej sprche, ale inak žiadna vojnová sláva to nebola. Keď si odmyslíme slušnú kameru a divácky celkom atraktívne zvládnuté prestrelky, tak tu už nebolo nič, čo by výraznejšie zaujalo. Lepší dojem zo snímku kazili hlavne trápno-patetické dialógy, ktoré mi teda miestami riadne pílili uši. Chápem, že nejaká propaganda tu musela byť, ale čo je moc je moc. Tiež ma pobavilo ako bolo v snímku prezentované, že dievky boli hádam vo vojne aj sexuchtivejšie ako chlapi, dobrá haluz. Toľko sa motali okolo toho starešiny, samé koketnosti a narážky a on nič. Keď z jeho úst aj na tému niečo vyšlo, tak to bolo len niečo trápne v zmysle o láske k vlasti... no skrátka pravý Rus (myslím ironicky samozrejme). Nuž čo, dievčence museli byť teda riadne sklamané... Skrátka bolo to na môj vkus až moc uhladené. Len priemer. 60/100 ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa

Technicky velmi dobře zvládnutý film, s dobře natočenou akcí, jehož další velkou předností je krajina v které se odehrává. Příběh ve druhé půlce nabídne několik dobře natočených momentů (zpáteční cesta močálem). Bohužel, větší hodnocení znemožňuje místy opravdu velmi toporný scénář, kdy se ve filmu vyskytují opravdu neskutečné a vážně míněné dialogy ("No jo vlastně, oni jsou taky lidi, to mě nedošlo") ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (10)

  • Při první bojové scéně zaútočí na ženské osádky protiletadlových děl kulometnou palbou německý transportní letoun Junkers Ju-52/3m, který ale neměl ve výzbroji žádné vpřed střílející zbraně, jak je vyobrazeno ve filmu. (bejkovec)
  • Hlavná časť natáčania prebiehala v Karélii v lete a na jeseň 2014. (Arsenal83)
  • V čase 18:45 je vidět PzKpfw 38(t). LT vz. 38 (nebo TNHP, německy PzKpfw 38(t) či SdKfz 140) byl lehký tank československé konstrukce (vyroben společně ČKD a Škodou) převzatý Wehrmachtem po obsazení Československa v roce 1939 a používaný jím během druhé světové války. [Zdroj: Wikipedia.cz] (Horryx)

Reklama

Reklama