Reklama

Reklama

20. apríla 2010 došlo na ropnej plošine Deepwater Horizon v Mexickom zálive k jednej z najväčších človekom spôsobených katastrof na svete. Tento film rozpráva príbeh, ktorý sa neobjavil v nijakých správach a väčšina ľudí ho nepozná. Je to príbeh 126 členov posádky, pracujúcich na palube Deepwater Horizon, ktorí tam v teň deň prežili skutočné inferno. Skúsení profesionáli, muži aj ženy, bojovali s ohňom do úplného vyčerpania v nádeji, že prežijú a čoskoro sa dostanú na breh k svojim rodinám. V jedinom okamihu sa ocitli v najhoršej nočnej more a museli pozbierať všetku svoju odvahu, aby zastavili rozpútané peklo, a vo chvíli, keď všetko vyzeralo stratené, zachránili aj jeden druhého. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (21)

Trailer 2

Recenzie (600)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Scenáristicky priamočiare, remeselne skvelé katastrofické peklo s trochou klišé, ale s emocionálne dôstojným, pôsobivým záverom. Pre mňa prvý katastrofický film tak intenzívny, že sa mi ho nechce absolvovať opakovane, len pre potešenie z kvalitnej filmárčiny. Wahlberg ako "ľudový hrdina z predmestia" tradične funkčný, Kurt Russell ako zodpovedný šéf chlapskej party robotníkov najlepší vo filme. A Johna Malkovicha asi presvedčil vysoký honorár. V jeho roli bezohľadného korporátnika by mi viacej sedeli iní adepti, kľudne menej zvučného mena. ()

Hild 

všetky recenzie používateľa

Velmi příjemné překvapení. Film si mě získal především opravdovou snahou o realistické pojetí. Čekala jsem totiž klasický hollywoodský blockbuster, kde hrdinové budou procházet hořící plameny a konat jeden hrdinský čin za druhým, ale toho se tady nedočkáte. Divák zkrátka jen sleduje skupinu mužů (a jednu ženu), která se snaží pouze dostat z hořícího pekla a přežít. Spokojenost, nejde o nic převratného, v první půlce už se budete těšit, než konečně něco bouchne, ale kdyby byl v kinech alespoň jednou ročně podobný katastrofický film, nezlobila bych se. ()

Reklama

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Famózní spektákl. Ta úvodní spontánní dvacetiminutovka s ruční kamerou, která vypada jako polodokument o frajerech na ropných plošinách, je možná ještě víc cool, než občas lehce stereotypní a freneticky sestříhané bouchání a ničení všeho možného i nemožného. Kurt i Mark jsou na jedničku, v rolích které jim dokonale padnou, takže fandit jim zaručeně bude skoro každý. Pro Berga mluví minimum patosu a slušná porce nefalšovaných emocí. Myslím, že důstojná pocta další katastrofě, která poznamenala miliony lidí. Ne tak precizně dokumentaristická jako třeba United 93, ale ani zdaleka pateticky ubíjející typu WTC. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

42 rokov pred Deepwater Horizon bolo nakrútené Sklenené peklo. Aj keď nie je celkom korektné porovnávať oba katastrofické filmy, ten skôr nakrútený vyhráva na celej čiare. Tie novodobé monštrá nazývané plávajúce plošiny sú budované preto, aby sa nielen zo zeme, ale aj z morského dna vyťažila všetka dostupná ropa, aby si dôležití panáci mohli lietať za dôležitými stretnutiami, aby kdekto si mohol svoju riť vyvážať sám v dvojtonovom autiaku a aby takmer všetkým bolo úplne jedno za akých podmienok sa palivo dostáva do ich auta. A keďže ide o veľký kšeft naháňajú sa termíny, prehliadajú sa bezpečnostné pravidlá, čo pri takých komplikovaných výtvoroch, akým je plávajúca plošina, môže byť fatálne. Film nepovažujem za vydarený. Začiatok namiesto nenásilného vytvárania predstavy diváka, akým obrovským a komplikovaným dielom je plávajúca plošina, bol vyplnený nezáväzným tliachaním chlapákov od fachu. Samotná havária bola zmesou ničivých efektov, pričom málokedy bolo zrejmé kde a prečo sa to, či ono deje.  Od zničenia plávajúcej plošiny už uplynulo dosť rokov a nemyslím si, že by v hľadaní ložísk, ťažbe ropy, či racionálnej spotrebe produktov z nej vyrobenej došlo k nejakým povšimnutiahodným zmenám. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Katastrofické inferno, které v kině vypadá famózně. Vymazlené kamerové objezdy a dechberoucí exploze spojil Peter Berg s důstojnou vzpomínačkou na dělňase a nebo jejich nadřízené, které zabili nebo výrazně pochroumali prachy, prachy, prachy. Kritika současného korporátního uvažování není tak úplně v hledáčku, ale Malkovich je přesně ten typ nesympatický sráče, který za to všechno mohl a, jak se nakonec dovíme, ani nebyl potrestán. Carnahanův přímočarý scénář který se soustředí na fakta, Berg vizuálně vyšperkoval tu záběrem na americkou vlajku s hořící plošinou v pozadí, tu pozadím Kate Hudson v kalhotkách (s tátou Kurtem se tu akorát obejmou), ale ve finále jde o poctu fachmanům. Inženýrům, opravářům, vedoucím, šéfům, kteří svou práci mají díky zkušenostem a ne lezení do zadku. Hodně povedené. Spokojenost. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (17)

  • Veľké množstvo zamestnancov ropných plošín v Mexickom zálive bolo proti natočeniu filmu, pretože mali pocit, že zneuctí pamiatku mužov, ktorí zahynuli počas skutočnej udalosti. (figliar)
  • Deepwater Horizon byla postavena v roce 2001. V září roku 2009 vyvrtala rekordně hluboký vrt, který měl přes 10 km. Vrtnou plošinu běžně obsluhovalo 130 pracovníků. (dom156)

Súvisiace novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (viac)

Reklama

Reklama