Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternatívna 120 min)

Réžia:

Jay Roach

Predloha:

Bruce Cook (kniha)

Scenár:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrajú:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (viac)
(ďalšie profesie)

Portrét legendárneho hollywoodskeho autora Daltona Trumba, ktorý sa podobne ako desiatky ďalších tvorcov stal obeťou politického prenasledovania počas americkej antikomunistickej hystérie v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch... Dalton Trumbo bol jedným z najnadanejších hollywoodskych scenáristov, keď bola jeho kariéra násilne prerušená a on sa kvôli svojmu ľavicovému presvedčeniu stal obeťou politického prenasledovania. Strávil takmer rok vo väzení a po prepustení sa ocitol na čiernej listine, podobne ako desiatky ďalších hollywoodskych tvorcov, pre ktorých politické prenasledovanie znamenalo nútený koniec kariéry. Dalton Trumbo však ďalej pracoval potajomky a scenáre podpisoval pseudonymami, či menami svojich priateľov. Dva z nich (Prázdniny v Ríme a Statočný) boli dokonca ocenené Oscarmi, ktorých si nemohol prevziať. Jeho podiel na týchto filmoch bol v USA oficiálne priznaný až po jeho smrti. (RTVS)

(viac)

Ocenenia

  • víťazstvo
  • nominácie

Súvisiace novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (viac)

Reklama

Reklama