Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Špecifický film, ktorý nemusí sadnúť každému. Je to o kultúre tamojších Nepálcov, ktorí žijú v horách, spoliehajú na múdrosť starešinov, riadia sa zvykmi a tradíciami, no majú v sebe silné duchovno. Ja som už taký človek demokracie, ktorý sa však rád učí prírodným prirodzeným múdrostiam, napríklad orientovať sa podľa hviezd nevie každý, len škoda že to nejak vo filme viac nerozvinuli. Viac sa mi páčila druhá časť putovania, prvá bola akosi mimo mňa, mierne nudná, tá druhá obsahovala napríklad scény s idúcou karavánou po tenkých horských cestičkách, scénu s hviezdami, putovanie snehovou fujavicou, to bolo niečo pre mňa. Podľa mňa je to aj skvelý doplnok filmov o Tibete, jedná sa totiž o podobné prostredie, rovnakú vieru, skrátka aj tento film ukázal, že aj bez známych hereckých tvárí to ide, no výraznejšie sympatie si to u vás buď získa alebo nie, proste nie každý bude pozerať na Ázijcov v prírode ako žijú. ()

Kwaichi 

všetky recenzie používateľa

Nádherný pohlad na "bežný" život, jeho nástrahy a nevyspytateľnosť v pokojnej no zároveň nebezpečnej divokej krajine Hinalájskych veľhôr. Celý čas som sa pýtal či je to natočený film podľa scenáru alebo je to len zostrih dokumentárneho filmu mapajuci pravidelnú púť karavány. Tak dobre a zároveň prirodzene bolo dielo nielen napísané, ale aj sfilmované a zahrané. V podstate dielo ničím špeciálne nevynikalo, ničím sa diváka nesnažili ohúriť, prekvapiť alebo zaskočiť. No aj tak som nevedel svoju pozornosť odthnúť od filmového plátna. V závere mi moje myšlienky vraveli: ,,S radosťou by som s karavánou putoval ďalej." ()

Reklama

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Když jsem dočetla knihu E.Tomáše Milarepa, moc jsem ten film chtěla vidět. Kvůli himalajské atmosféře i proto, abych si mohla děj knihy tak trochu prožít i vizuálně. Film sice není tak úplně o čarodějích, ale podle mého názoru k tomu mají všichni obyvatelé Nepálu ty nejlepší předpoklady. Kdo má aspoň trochu rád mystiku, vřele doporučuji, stejně jako milovníkům přírodních krás a obyčejných lidských osudů. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

ocenenia : Oscar 2000 - Nominácia na najlepší zahraničný film ◘◘◘◘ Nečakal som, že táto "etnodráma", ktorú som pokladal iba za lacný produkt dopytu dnešných mladých ľudí po všetkom tibetskom, orientálnom a alternatívnom, ma dokáže takto presvedčiť, a to nielen svojou vizuálnou a hudobnou stránkou, ale najmä jednoduchosťou podania a etnografickou autentickosťou celého príbehu. Záver však neželane skĺzol do až príliš patetickej, morálno-poučnej kázne, ktorá príliš "verbálne" poukazovala na to, čo bolo v predchádzajúcich častiach filmu iba jemne a nevtieravo naznačené "medzi riadkami".... ()

Bobek15 

všetky recenzie používateľa

Vždy ma uchvátia filmy, ktoré mi umožnia nahliadnuť do iných kultúr, ktoré sú svojimi tradíciami a spôsobom života tak nesmierne vzdialené tej našej (pritom však nemám na mysli iba tú vzdialenosť v kilometroch). Tento film ponúkol nahliadnutie do života domorodého kmeňa v Himalájach, ktoré bolo tak autentické, že by sa až zdalo, akoby kamera chodila pomedzi tých ľudí počas ich bežných dní, pričom oni o nej ani nevedia. Himalaya je unikátny hraný dokument, obsahujúci okrem dychberúcich lyrických záberov, ktoré verne dopĺňa hudba s príhodným hlavným motívom, aj fascinujúci príbeh o rodine, priateľstve, boji o prežitie, či sile nevzdávať sa. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama