Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kráľovstvo troch rybníkov postihla zlá kliatba. Čarovné bytosti nechali zo všetkých rybníkov zmiznúť ryby, aby potrestali domýšľavého kráľa Boleslava (Ondřej Vetchý). Lenže tento trest sa obrátil najmä proti poddaným. Zmiznutie rýb ich zbavilo tradičnej možnosti obživy. Svoju nespokojnosť dávajú stále hlasnejšie najavo a vzťahy sa zhusťujú aj vo vnútri kráľovskej rodiny. Kráľova dcéra, princezná Lidunka (Jenovéfa Boková), má úplne iné predstavy o živote ako jej macocha. Chce nadviazať na tradičnú úlohu, ktorú mladé ženy v tomto kráľovstve vždy napĺňali, ale stáva sa jednou z hlavných postáv diania, v ktorom sa o svoje miesto na výslní preťahuje niekoľko podvodníkov. Najviac podfukár a zlodej Nikdáš (Ondřej Pavelka), ktorý čarovným bytostiam ukradol kúzelný prútik a má zrazu v rukách veľkú moc. V pravý čas sa ale objaví mladý rybár Ludvík (Lukáš Příkazký). Bude to práve on, kto prekoná kliatbu, zachráni kráľovstvo a získa ruku princeznej? (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Název filmu je narážkou na jadrné české úsloví: „Kdyby byly ryby v řiti, nemuseli by být rybníky.“ V širší souvislosti významu jde o to, že „kdyby“ nemá žádnou cenu. (sator)
  • Obraz nebožky královny Boženy je „Madame de Saint-Maurice“ od Josepha Duplessise, který ho namaloval v roce 1776. (jan.hryz)
  • Při mávnutí proutkem jsou použity zvuky známé z operačního systému Windows. (Kuny27)
  • Natáčelo se na Štampachu u Mělníka nebo na zámečku v Třebešicích. (M.B)
  • Přípravy na natáčení zabraly 2 roky. (M.B)

Reklama

Reklama