Reklama

Reklama

Šťastné údolí

(seriál)
  • Veľká Británia Happy Valley
Trailer
Veľká Británia, (2014–2023), 17 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Scenár:

Sally Wainwright

Hudba:

Ben Foster

Hrajú:

Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Shane Zaza, Charlie Murphy, James Norton, Ishia Bennison, George Costigan, Joe Armstrong, Steve Pemberton, Adam Long (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(18)

Britský seriál s poněkud ironickým názvem Šťastné údolí, oceněný v roce 2015 prestižní cenou BAFTA, v sobě kombinuje žánr procedurálního krimithrilleru s vypjatým vztahovým dramatem. Děj se odehrává v malebném Calder Valley v Západním Yorkshiru, jehož neutěšená sociální realita je s krásou okolní krajiny v příkrém kontrastu. Tady slouží Catherine Cawoodová, sedmačtyřicetiletá policejní seržantka, která se stále vyrovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery Becky. A když už se zdá, že trauma překonala a pomalu začíná opět žít svůj život, dozvídá se, že se z vězení vrátil Tommy Lee Royce – muž, odpovědný za Beckyinu tragickou smrt. Catherine má teď jediný cíl. Potrestat násilníka, který toho má však na svědomí mnohem víc, než policistka tuší. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (15)

Šťastné údolí (2014) 

Vynikajuca miniseria, perfektne vystihujuca pomery - rodinne, sukromne, kriminalne - v mensom meste. Ci uz sa jedna o policajny zbor, vselijak "nacate" rodiny, kriminalne zivly, proste uveritelne vazby. A toje velkym plusom. Musim priznat, ze pri sledovani som mal obcas nervy, nechut a pocity frustracie, nad tym, ako sa ten-ktory clovek spraval, ale prave to tomu davalo tu stavu a drzalo ma v napati. I ked, zvlast tie utrapy, co sa kopili na serzantku, ci poserunstvo toho sliziaka a jeho koktanie je skutocnym divackym utrpenim. Dalsim nemalym kladom je, ze kazdou dalsou castou bolo jasnejsie, ze by ste niektore postavy nemali povazovat za vyslovene kladne, alebo len zaporne. Ziaden cierno-biely svet, ktory nema s realitou nic spolocne. Ide o dost surovu a depresivnu zalezitost, a tak by som slabsim povaham odporucal opatrnost. Urcite je Happy Valley jednym z mala serialov vobec, ked nad pathviezdim vobec nevaham. 3.seria: Uvedomme si, ze sa po 7mich rokoch dala opat dokopy vacsina zucastnenych hercov z predoslych serii a pod vynikajucou scenaristkou, Sally Wainwright, urobili takmer dokonalu, zrejme zaverecnu seriu. Vyborna ustredna, rodinna, linia a i uchadzajuci kriminalny pripad, tesne naviazany. Kazdou castou som sa zamyslal, ako umne a uvolnene su napisane rozhovory serialovych rodinnych prislusnikov a ako autenticky su zahrane aj ich emocne rozpolozenia. V takejto hlbke a uveritelnosti som toho ako divak nebol casto svedkom. Hoci epizodicky mi to vychadza na stvorhviezdie, ako celok je tato seria na plny pocet. Plne odporucam. Vynikajuca britska krimi-drama s dusou a "dychajucimi" charaktermi. 85% ()

Série 2 (2016) (S02) 

Hoci som priebezne epizody nehodnotil az na plny pocet, teda okrem zaverecnej, ako celok si to tato druha seria rozhodne zasluzi. Vyborne nove charaktery, psychicke sondy a i vernost az "rodinnost" niektorych vztahov posobi mimoriadne autenticky. Vykreslenie az neznesitelneho stresu bolo vyborne. Nakoniec, oba aspekty pripadu sa deju i v realnom zivote, a tak mozem len odporucit. Coskoro sa vrhnem na aktualne vychadzajucu tretiu seriu. Odporucam. ()

Epizoda 1 (2016) (S02E01) 

Toto ako chlap nechces. Stat sa stredobodom zaujmu a pomsty "vysinutej/pomstychtivej", ale cielavedomej zenskej. :D Na strane druhej, v jednom z pripadov v tejto epizode si za to "cheater" mohol sam. Zaujimava zapletka. Zrejme si dozeniem zmeskanu seriu. Spomenul som si na takmer rodinny, miestny "vibe" maleho mestecka a jeho obyvatelov. ()

Epizoda 2 (2016) (S02E02) 

Uvodna scena s tou opatrnostou pri vyjadrovani pred zachranenou cudzinkou a i nasledne po prichode starsej susedy bola uzasne ludska. Vyborny dialog. Babka bola dokonala..."trafficers, this way, this way"..haha,...and an arrow"....som sa rozrehotal. :) Zaver uz nebola taka idyla. Nuz, .."when you push someone over the edge". ()

Epizoda 3 (2016) (S02E03) 

Slusna cast, az na tie klasicke "zblizenia" sa naivky a "hrozby", tak to zial funguje v mnohych nadpriemernych krimi serialoch, na ktore si spomeniem. Snad pocnuc prvou seriou Dextera. :) Inak vyobrazenie vztahu pribuzneho s pokrvne pribuznym alkoholikom bol az mrazivo presny. Musi to byt strasne nezlomit v urcitom momente "palicu". Zrejme to chce ozajstnu lasku. 70% ()

Epizoda 4 (2016) (S02E04) 

Z toho, ako sa sprava ta chuducka, brilata, sepkajuca podivinka, poznajuc kontext,mame zrejme husiu kozu vsetci. :) brrr ()

Epizoda 5 (2016) (S02E05) 

Mimoriadne silny a i dost depresivny diel. Ten vykon maminy, ktora sa dozvie strasne synovo tajomstvo je dychberuci herecky vykon. Velmi dobry diel. 85% ()

Epizoda 6 (2016) (S02E06) 

"Rucnu....ty jelito!!!"  Parada, tie tlaky a napatie, co dakazali narvat do tejto epizody sa podarili. Vynikajuci zaver. "So, ......what should I be saying to you?".  ...som si skoro cvrkol do textilu...som necakal, ze v tak vypatej situacii si briti tak umne zavtipkuju. :D A vzapati to opat brutalne zaklincuju. Tomu poviem scenar. Fakt respekt. Kazdopadne ten jej sef, je uplne ukazkovy boss, zvlast i pri tej scene, ked spolu kracali rychlo dolu ulicou. Ta zucastnenost a ticha podpora...zaver mimoriadne melancholicky. ()

Série 3 (2023) (S03) 

Uvedomme si, ze sa po 7mich rokoch dala opat dokopy vacsina zucastnenych hercov z predoslych serii a pod vynikajucou scenaristkou, Sally Wainwright, urobili takmer dokonalu, zrejme zaverecnu seriu. Vyborna ustredna, rodinna, linia a i uchadzajuci kriminalny pripad, tesne naviazany. Kazdou castou som sa zamyslal, ako umne a uvolnene su napisane rozhovory serialovych rodinnych prislusnikov a ako autenticky su zahrane aj ich emocne rozpolozenia. V takejto hlbke a uveritelnosti som toho ako divak nebol casto svedkom. Hoci epizodicky mi to vychadza na stvorhviezdie, ako celok je tato seria na plny pocet. Plne odporucam. Vynikajuca britska krimi-drama s dusou a "dychajucimi" charaktermi. 85% ()

Epizoda 1 (2023) (S03E01) 

Ten vtip so zazitkom z jogy bol husty. :) "Cvicenim sme naprdeli tolko metanu, ze by to rozpustilo polarny ladovec. Musela s nami rozpravat Greta Thunberg.....:D  Britsky humor at it's best. Jeden bit za druhym, kto toto stvoril, bol "talent". :) Vo vseobecnosti vsak patri moje uznanie vsetkym zucastnenym, ze po 7mich rokoch pokracuju dalsou seriou. Sedem rokov je totiz poriadne dlha doba. Herci maju svoje porojekty, financovanie, zladenie. Predvcerom som si bindgewatch-ol druhu seriu a co sa tyka atmosfery, kvality neubrali ani o piad. Parada. 80% ()

Epizoda 2 (2023) (S03E02) 

Nuz, divit sa chalaniskovi, ze mu nestaci len babkina vychova sa asi neda, zvlast, ked absentuju akekolvek negativne a zive spomienky. Sestra to asi tiez pochopila, ale nastala konverzacka v kaviarni nebude prijemna. :) Linia s indickym lekarnikom je takisto zaujimava, prekvapuje ma vsak jeho "vztah" s fetackou maminou. ()

Epizoda 3 (2023) (S03E03) 

Prvu tretinu dost silno depresivna a psychologicka cast. Vyborne spracovane. K drogovej linii...."What a dumb b*tch!....kks, je toto mozne?! Klamala som, lebo som chcela pomoc...Indovi ide hlava vybuchnut, pripraveny k najhorsiemu, psychicky uplne na cucky a smazka si proste ucelovo zaklame...:D a potom .."nebud nasilnik". :) Ani len kvetinkou neudries....utiect, utiect kade lahsie, pred takou stvorenim. :D A stacilo iba to, ze utly sused nebol take hovado ako jej manzel a uz trebalo vyvadzat...nuz nasla jeho "switch". Kazdopadne vyborne napisany scenar. Akurat mi trosku nesedela technicka stranka policajneho zasahu, ze totiz "obklucenie" domu malo svoje diery a druha vec, ze nikto nevnimal dvojku grazlov obchadzajucich inkriminovane miesto. 85% Silne stvorhviezdie. ()

Epizoda 4 (2023) (S03E04) 

"Is anything else upsetting you?" Heh, necakal som taku mieru asertivity od lekarnika, voci tomu agresivnemu hoviadku. :) Inak, uz je to niekolka cast, kedy serzantke Catherine zazvonilo to priserne ducharske zvonenie a doteraz som neprisiel na dovod, preco by si ho niekto vybral. Teda okrem teenagera, alebo zadania v scenari :) Nuz a ten zaver...heh, ano je to v comsi naivne, ale kazdopadne slusny twist, ktory mozno niektori z vas tusili. Vyborna cast. Slabsich 5. ()

Epizoda 5 (2023) (S03E05) 

"Poutekova atmosfera", ked maju zucastneni nervy na dranc. Druha linia, mrtva manzelka sa vyvija ako klasicky kriminalny pripad. Slabsie stvorhviezdie. Zaver ma opat prekvapil, avsak i na zaklade toho, co sa 16-rocny Ryan o svojom otcovi a zvysku pribuznych v ten den dozvedel sa ponukaju asi dva scenare. Slusne. 70% ()

Epizoda 6 (2023) (S03E06) 

Dostojny a i emocionalny zaver vybornej serie. Sally Wainwright preukazala, ze je ozaj vynikajucou scenaristkou. Ano, bola katarzia s albumami uveritelna, ci nutna? Tak, ako to napisala, mininmalne stravitelna. Zaver mi prisiel trosku uponahlany, na strane druhej, bol venovany vybornej policajnej serzantke, a tak dava zmysel. Spokojnost. 80% ()

Reklama

Reklama