Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma človeka, ktorý zvádza boj s cirkevnou dogmou a hľadá nové cesty vedeckého pokroku. Dej sa odohráva v Bologni v r.1589. Moresiniho ako popredného lekára požiadajú, aby chirurgickým zásahom upravil výzor dcéry významného magnáta. Doktor váha, nikto pred ním podobnú operáciu neurobil. Na druhej strane ho lákajú ďalšie obzory pre lekársku vedu. Napokon operáciu úspešne vykoná. Nastáva však nečakaná situácia. Tým, že zmenil ľudskú tvár, dotkol sa cirkevných dogiem a vystavil sa podozreniu, že spáchal kacírstvo. Darmo sa bráni, naráža na odpor a najmä nenávisť umocnenú osobnou nevraživosťou. No doktor Moresini sa nepoddá a napriek osobnej tragédii zostáva naďalej človekom, ktorý v prvom rade presadzuje svoje humánne poslanie. (STV)

(viac)

Recenzie (4)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Nadřazení dogma nad pravdu, stupidnost a zlovůle tupé ideologie... Už to nemá ty grády jako za totáče, ale pořád je to nadprůměrná inscenace. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Priekopník plastickej chirurgie, a ako s ním cirkev naloží. Nenápadný film a pritom je to také malé slovenské Kladivo na čarodejníka. Čarodejníka so skalpelom, pilníkom a ľudskými túžbami, ktoré občas nemôže naplniť žiadny svetský zázrak. –––– Bude to ťažké, veľmi ťažké. Pred nami sa o to ešte nikto nepokúsil. ... Ak sa naša operácia podarí, ak sa podarí, mohli by sme lekárskej vede otvoriť netušené možnosti. ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Solidně udělaný film, který v obecné rovině vypovídá o lidském konání, jež je v rozporu s dogmaty vládnoucí třídy. Kdysi to byla církev, v době vzniku filmu strana a vláda (jedné strany). Větší váhu by však měl, kdyby vznikl o pár let dříve, kdy byla nejostřeji pronásledována Charta 77. ()

Hombre8 

všetky recenzie používateľa

Patrně životní role Mariána Slováka, které se evidentně s chutí zhostil. Taky moc hezky popsané, co je to za svině. Stejně jako v každé době se tihle zmrdi předhánějí, kdo zatracenému, ke kterému se ještě včera lísali co k příteli, víc nakydá na hlavu. A zvláště když je to rovný člověk, který něčeho dosáhl. ()

Reklama

Reklama