Reklama

Reklama

Vôľa žiť

  • Slovensko Chce sa mi žiť (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (97)

Courtemanche 

všetky recenzie používateľa

V hlavní roli Dawid Ogrodnik. Po pěti minutách jsem dal pauzu abych se podíval u poláků, a málem mi vypadli oči když jsem zjistil že je to herec. Po delším čase už vidět chyby, ale stejně podává vynikající výkon. Chtěl bych vidět Brada Pitta a dalších megahvězd jak by s touto nemocí popasovali. Další věc co vnímám u poláků - a ne poprvé, že mají takový cit pro fatální momenty anebo úraz, jako nikde jinde. Zbytek světa k tomu potřebuje 8 kamer, dalších 20 pomocníků, Hotel Hilton atd, ale poláci to za ,,korunu,,. Oceňuji filmy s podobnou tematikou, film má dnes ohromný vliv na lidi, dostane se všude, a posouvá to myšlení těch ,,zdravých,,. 4/5 ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Síla příběhu tady je jasná a rozhodně ne malá, ale co mě hlava nebere jsou herecký výkony Dawid dostal za svou roli Orly a právem, protože opravdu takhle zahrát Mateusze - chapíka z mozkovou obrnou, to je zkrátka totální pocta hereckému umění, ovšem co předvádí v době natáčení desetiletý Kamil Tkacz, na to už mě chybí slova. Když jsem se díval na film, na hlavního hrdinu a snažil se prožívat všechno s ním, říkal jsem si "a my zdraví si stěžujeme??" Protože jestli Mateusz je schopen si během svýho života říct "dobrze jest" a my ne, tak má zdravější duši než my. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kombinácia Mojej ľavej nohy a Okna do dvora predovšetkým v prvej polovici, Skafandra a motýľa a Času prebúdzania v tej druhej, a Seidlovho Milovníka poprsia po celý čas. Ak by snímka vznikla v britskej či francúzskej produkcii, prípadne v koprodukcii s Poľskom a v hlavnej úlohe by bol niekto aspoň trochu známy, nominácia na Oscara za herca v hlavnej úlohe by bola istá. Je teda veľká škoda, že k tomu nedošlo, aj napriek festivalovým úspechom. Keď si výkon Dawida Ogrodnika porovnáme s niektorými skutočne ocenenými hercami, až to bolí u srdca. Hláška "Ja nie som rastlina" patrí k najdojímavejším momentom filmovej histórie, bez akéhokoľvek preháňania. ()

mat.ilda 

všetky recenzie používateľa

Jak je těžké být rostlinou... a přesto - chce się żyć! Mateuszova cesta za lidskou důstojností přes hranice botanické říše, dlážděná smutkem, lemována osaměním, zkrápěna zoufalstvím... naštěstí i s doprovodem bezvýhradné lásky, lidského soucitu, neutuchající naděje a humorného nadhledu - i tak otázka zní - kdo z nás by si dokázal říct - "jest dobrze"? ()

Niles 

všetky recenzie používateľa

Až pri záverečných titulkoch som uveril, že Dawid Ogrodnik je v skutočnosti úplne zdravý. To s akými neuveriteľnými detailmi zahral postihnutého je obdivuhodné. Opäť jeden z tých silných filmov, pri ktorých si uvedomíme, že môžeme byť vďační za to čo máme a že nemá zmysel trápiť sa hlúposťami, ktoré za to nestoja. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)

Reklama

Reklama