Reklama

Reklama

Taksim Commune: Gezi Park And The Uprising In Turkey

Dokumentárny / Krátkometrážny
Turecko / USA, 2013, 33 min

Obsahy(1)

Dokument mapuje protesty, ktoré sa prehnali Tureckom. Začali sa v máji roku 2013, kedy sa ľudia postavili za záchranu parku Gezi v Istanbule, kde sa mali rúbať stromy kvôli výstavbe nákupného strediska. Pokojné protesty boli rozohnané políciou, ktorá zapaľovala stany a použila aj slzný plyn. Následne sa demonštrácie presunuli na Taksimské námestie a do iných miest, aj tam však polícia zasiahla vodnými delami, slzným plynom a masovo zatýkala. Potýčky si vyžiadali okrem zranených aj ľudské obete. Protesty boli vyvrcholením nespokojnosti s vládou Strany spravodlivosti a rozvoja premiéra Erdoğana, ktorý začal prispôsobovať zákony islamu, postavil sa proti sociálnym sieťam a istým spôsobom zapojil Turecko aj do občianskej vojny v Sýrii. Sociálne hnutie, kde sa proti autoritárskej vláde spojili fanúšikovia viacerých futbalových klubov, národností, či hnutí, však má dopady aj na súčasné dianie. Dokument obsahuje množstvo výpovedí priamych účastníkov a viacero detailných záberov priamo z centra bojov. (Marek1991)

(viac)

Recenzie (2)

whack 

všetky recenzie používateľa

Živé nahliadnutie do masových protestov proti plánovanému odstráneniu istanbulského mestského parku Gezi, ktoré kvôli brutálnym zákrokom ťažkoodencov vyústili do niekoľkomesačných protestov proti režimu. Inšpiratívne protesty, ktoré si však vyžiadali niekoľko mŕtvych a tisíce zranených. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Obdivujem Turkov za toto, spojili sa za správne veci, akurát nemali silu poraziť lepšie vyzbrojenú políciu, ktorá chránila nábožensky orientovanú vládu, ktorá presadzovala ešte aj kapitalistické záujmy a svet ju na rozdiel od iných vlád neodsúdil tak, ako by mal. Možno preto, lebo je veľkým spojencom USA v zahraničnej politike, čo neraz dokázala. Je pekné, že sem dali výpovede ľudí, akurát hlbšie sa do témy opäť nepoložili a tak sa človek dozvie len to hlavné, akurát má možnosť videť pár autentických záberov, no to, čo sa dá skôr obdivovať je to sociálne hnutie, ktoré však vyrobil sám život a nie tento dokument, aj tak som však zaň rád. ()

Reklama

Galéria (1)

Reklama

Reklama