Reklama

Reklama

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Zpráva o české politické elitě od studentů FAMU. Cyklus Expremiéři nabízí portréty deseti premiérů České republiky natočený studenty FAMU. Dokumenty nabízejí ucelený obrázek vývoje české demokracie od roku 1990 až po rok 2013. Své premiérské kariéry bilancovalo sedm z deseti bývalých premiérů. Portréty těch, kteří natáčení odmítli, režiséři vytvořili s novináři, tehdejšími aktivními politiky a s využitím dobových archivů. Cyklus poodhaluje osobnosti deseti bývalých mocných mužů, jejich schopnost otevřené reflexe, jejich charaktery i hodnotová měřítka. Je zprávou o české politické elitě. Autory projektu jsou Apolena Rychlíková a Jakub Mahler.

Jednotlivé díly:
1. Petr Pithart - Limity vládnutí
2. Václav Klaus – Z Borotína až na Sněžku
3. Josef Tošovský – Pilíř stability
4. Miloš Zeman – Kronos český
5. Vladimír Špidla – Politický politik
6. Stanislav Gross – Upřímně
7. Jiří Paroubek – 40 tváří
8. Mirek Topolánek – Topoltropa
9. Jan Fischer – Hlavně slušně
10. Petr Nečas – Pan Čistý (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (11)

Expremiéři (2014) 

Kvalitný dokumentárny seriál o českých expremiéroch, kde vynikajú epizódy Jana Látala, ktorý sa zameral na konkrétnu časť expremiérov a ňou začínal rozhovory s ľuďmi o vnímaní týchto politikov. Hodnotil som prevažne 80% s výnimkou epizódy Jana Látala o Jiřím Paroubkovi (100%), ktorá je podľa mňa najlepšia z celej série. ()

Petr Pithart - limity vládnutí (2014) (E01) 

Petr Pithart vyvoláva dojem slušného človeka, povahou blízkou Jozefovi Moravčíkovi. Na epizódu sa príjemne pozerá, aj keď je režijne nudná, avšak dobre vedená. ()

Václav Klaus - Z Borotína až na Sněžku (2014) (E02) 

Kupónová privatizácia, sarajevský atentát, opozičná zmluva, kritika EÚ, ale správny odhad neexistencie zbraní hromadného ničenia v Iraku. Okrem káuz o ňom dosť vypovedá neochota zúčastniť sa na natáčaní tejto epizódy. S týmto mal problém v slovenskej verzii akurát Mečiar. Režisérka sa však snažila, čo len mohla. ()

Josef Tošovský - pilíř stability (2014) (E03) 

Kedy je a kedy nie je ctižiadostivý bankár prospešný pre riadenie štátu? Škoda neúčasti Josefa Tošovského, no aj to je druh odpovede a ničím nevybočujúci z jeho správania. ()

Miloš Zeman - Kronos český (2014) (E04) 

Opozičná zmluva; Aféra Olovo; Aféra Bamberg. Kritický pohľad na Miloša Zemana, toho času prezidenta, a jeho politické kroky ešte pred vstupom do vlády. Použitie nostalgickej českej hudby skvelo pretína a oživuje politickú debatu, ktorá, napriek vážnosti témy, dokáže byť nudná.Kritický pohľad na Miloša Zemana, toho času prezidenta, a jeho politické kroky ešte pred vstupom do vlády. Použitie nostalgickej českej hudby skvelo pretína a oživuje politickú debatu, ktorá, napriek vážnosti témy, dokáže byť nudná. Tvorcovia sa neboja ani zosmiešňovania politikov pomocou masiek a ich humor tu cítiť. ()

Vladimír Špidla - politický politik (2014) (E05) 

Čestný politik, ktorý si pletie dobro s riadením štátu a odsudzuje Opozičnú zmluvu. Aj tak by sa dal charakterizovať Vladimír Špidla, osobnosťou patriaci medzi ten lepší výber českých expremiérov. Dokument je podaný dobre, hlavný protagonista a udalosti jeho premiérovania sú zobrazené dostatočne dramaticky, no chýba tomu ešte punc filmárčiny, ktorý by to povzniesol do výšin k najvyššiemu hodnoteniu. ()

Stanislav Gross - upřímně (2014) (E06) 

Stanislav Gross priznáva chyby, no zároveň ich aj obhajuje a ospravedlňuje sa bývalým voličom. Z hľadiska kritickej diskusie v dokumente je portrét politika maľovaný správne. ()

Jiří Paroubek - 40 tváří (2014) (E07) 

„Apač tekutého hněvu.“ Podnetná debata o vytváraní mediálneho obrazu, dobre zostrihané. Konfrontácia Paroubka a vnínamia jeho osoby podaná viacerými názormi. Režisér svoju úlohu splnil na výbornú. Záverečný zostrih Paroubka a ľudí s jednou zo 40 jeho fotiek je už len čerešničkou na torte. ()

Mirek Topolánek - topoltropa (2014) (E08) 

Toskánska aféra. Po perfekcionistickom mediálnom obraze Jiřího Paroubka prichádza epizóda o Mirkovi Topolánkovi, ktorý nebol až takou vďačnou obeťou médií, ale kauzy a personálne obsadenia jeho vlády sú prinajmenšom rozporuplné a snaha režisérky na to poukazovať je chvályhodná, aj keď je to len vysokoškoslá domáca úloha. Záverečné Topolánkove zhodnotenie fungovania vlády stojí za to. ()

Jan Fischer - hlavně slušně (2014) (E09) 

Možné väzby na uhoľnú lobby, nejasné finančné machinácie, podpora Zemana, ale aj boj proti nacionalizmu. Režisér sa nebojí dávať nepríjemné otázky a je asi najkonfrontačnejší zo všetkých tvorcov. ()

Petr Nečas - pan Čistý (2014) (E10) 

Kauza Nagyová; ministerstvo životného prostredia; sKarta. Petr Nečas sa natáčania zúčastnil len jedným telefonickým hovorom, čo o niečom svedčí. Tvorcovia však tento nedostatok zvládli, akoby ani nebol a ponúkli pútavé kritické zobrazenie niekdajšieho expremiéra. ()

Reklama

Reklama