Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 3
USA / Veľká Británia / Írsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvorcovia:

John Logan

Hrajú:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (28)

Penny Dreadful (2014) 

Penny Dreadful ma od prvého momentu ohúril svojou výdatnou a hutnou atmosférou, ktorá nemá v tejto podobe obdoby. Je to ozaj neskutočne atmosférická a nervydrásajúca podívaná, ktorá sa zaryje divákovi až do morku kostí. Tón je vyslovene temný a nálada až depresívne ponurá. Seriál rozhodne okúzli svojou desivou štylizáciou a estetikou, ktorá predovšetkým srší z gotického pôdorysu prostredia viktoriánskeho Londýna. Ide o samotnú esenciu gotického žánru ako takého, viac gotické fantasy či horror skutočne nikde inde nenájdete. V príbehu sa vyskytujú ikonické gotické postavy, ako napríklad Dracula, Dr. Victor Frankenstein a jeho monštrum, Dorian Gray, Dr. Jekyll, Mr. Hyde, Jack Rozparovač, či taký Van Helsing. A u toho všetkého stojí gotická kráľovná, prekrásna Eva Green a jej úžasná Vanessa Ives. ()

Stíny Londýna (2014) (S01E01) 

Vskutku úchvatné gotické temné fantasy, ktoré je v mnohých smeroch nesmierne naturalistické, horrorovo extenzívne, atmosférou výdatne hutné, prostredím viktoriánske, vďaka čomu sa bezprostredne stáva čírou esenciou gotického žánru ako takého. Lepší casting pre rolu Vanessy Ives si vážne neviem predstaviť a som neskutočne vďačný, že sa tejto záhadnej a ponurej ženskej postavy zmocnila gotická kráľovná Eva Green. A tie jej uhrančivé pohľady, ktoré neustále vrhá na ľudí, sú skutočne ohromujúce. Hneď na úvod je cítiť, že Penny Dreadful má v sebe množstvo presahu a tém, mám z tejto chúlostivej podívanej pocit neprestajnej transendácie. Prenikáme do šerosveta, sveta tieňov a strachu, v ktorom nachádzame významnú spirituálnu hĺbku, čím si seriál značne získal silnú metafyzickú podstatu. ()

Seance (2014) (S01E02) 

Výstižný názov Séance hovorí za všetko, toto bolo naozaj perfektné. Evička si to ukradla celé pre seba svojim strhujúcim výkonom, ktorý len umocnilo celkovú napínavosť danej scény. Eva Green sa niet a niet vzdať svojich temných pohľadov a tými jej prenikavými očami je schopná nahliadnuť až do hĺbky aj tej najskazenejšej duše. Čo je o to viac pozoruhodné, keď si spomeniem na tú mrazivú chvíľku s vyvolávaním duchov. Táto spirituálna seansa bola vskutku bravúrne spracovaná, dramatickou hudbou podkreslená a atmosférický nasvietená a to iba pomocou jednoduchých sviečok. Seriálu rozhodne nechýba mystický nádych a okultný podtext. Jedná sa o ozaj mimoriadny prizráčný a duchovný zážitok. Aj tá egyptológia a jednotlivé hieroglyfy naďalej prehlbujú túto fascinujúci mytológiu tohoto temného sveta. ()

Vzkříšení (2014) (S01E03) 

Prvá polovica epizódy síce nastienila nové skutočnosti, ale žiaľ miestami viazla, avšak samotné vyústenie bolo do značnej miery dojemné. Každopádne, epizóda poslúžila svojmu účelu a bola nám predstavená ďalšia gotická ikona, obávané Frankensteinove monštrum. Na druhú stranu scéna v zoo bolo poriadne atmosférická i mrazivá a prítomnosť vlkov mala za následok až nepríjemnú intenzitu hladiny napätia. Celé to však slúžilo predovšetkým ako build-up k tomu, čo ešte len príde. Svet Penny Dreadfulu sa pomaly, ale isto ponára do temnoty, nebezpečenstvo číha v šere a tme, môžeme ho vycítiť v tieňoch a to v podobe mrazenia v zátylku alebo chladného dychu. A aby naše postavy vypudili zo sveta túto temnotu, musia si siahnuť na dno svojich síl a zájsť tak ďaleko, ako im duša dovolí. ()

Šerosvět (2014) (S01E04) 

Tak toto bolo teda nesmierne intenzívne a to naozaj v mnohých smeroch. Dramatické obraty boli skutočne efektné a vyústenie stretnutia Ethana a Victora určite prekvapilo. Z tohoto dielu bola cítiť tá artovosť a poetickosť, vskutku esencia umenia ako takého. Vizualizácia bola ozaj podmaňujúca, či už scéna z javiska v divadle, ktorá vo vašom tele rozprúdi krv, alebo intímne osobná chvíľka na konci oplývajúc burácajúcou hudbou. Jednoducho išlo o umenie vo všetkých farbách a odtieňov, od abstraktného expresionizmu až po jeho protikladní impresionizmus a naturalizmus. Všetko to nádherne medzi sebou kontrastuje. Toto je tá ozajstná krása gotického žánru, tá vášeň a užívanie výtvarných prostriedkov. A do toho tu máme ešte záhadnú Vanessu Ives, ktorá je neodolateľne krásna, očarujúca a pôvabná. ()

Víc než sestry (2014) (S01E05) 

Eva Green je jednoducho fenomenálna herečka a tento diel je tomu živým dôkazom. Tentokrát sme zabrúsili do strastiplnej minulosti milovanej Vanesy Ives, takže exaktne vzaté išlo o flashbackovú epizódu. Konečne sme odkryli aspoň časť toho záhadná, ktoré bolo nahromadené okolo tejto tajuplnej ženy. Po psychologickej stránke išlo o bravúrny kúsok, keďže sme nazreli do tých najtemnejších zákutí Vanessinej mysle, do jej mentálneho stavu i do zrodu jej abnormálnych parapsychologických vlôh. Jej charakter bol veľakrát poznamenaný, už ako dieťa prišla o svoju nevinnosť pri strete s krutou realitou dospelých. Aj keď si za časť svojich problémov mohla sama, tak mieru jej prehrešku ani v najmenšom neospravedlňovalo to, čím si Van musela prejsť, to už boli iba čisté muky a utrpenie. ()

Co smrt spojí (2014) (S01E06) 

Príbeh skutočne precízne dáva na stôl nové skutočnosti, najmä čo sa existencii upírov týka, a z úst Van Helsinga sú podané o to viac dychberúco. Tá mysteriózna atmosféra je vážne neúnosná a nedá sa ubrániť jej pohlteniu. Mrazivá sekvencia z podpalubia lode dokáže riadne zvýšiť krvný tlak a razantne rozbúšiť srdce. Jednalo sa vskutku o nervydrásajúce vyčkávanie na nevyhnutnú rozbušku. Následná dávka strhujúcej akcie mala za efekt akútne rozprúdenie krvi v žilách a nadmieru pôsobivé nasnímanie miesta aktu. Taktiež tejto gotickej podívanej nechýbala ani vášeň a práve tento sexuálny zápal priniesol niekoľko šťavnatučkých scénok s nádhernou Evou Green. Toto zaručene vie rozpáliť i ten predchádzajúci mrazivý vibe. Bolo ozaj ťažké rozdýchať to, čo sa práve stalo, keďže celkový dopad je masívny. ()

Na prahu pekla (2014) (S01E07) 

Hrôzostrašnosť v novom meradle, toto bolo stelesnenie satana v jeho plnej sile. Eva Green je naozaj kráľovský majestátna, ten jej herecký um je nezameniteľný. Je úžasné, ako Eva dokáže byť zároveň ľudská i božská, viditeľná i oplývajúca. Vanessa Ives bola posadnutá samotným diablom, ocitla sa v jeho područí, jej duša sa rozplynula do temnoty a opustené telo bolo následne ovládnuté čistým zlom, a naša Evička to stvárnila neuveriteľne hodnoverne. Je z nej cítiť tú hrôzu aj strach, ah preto sa v miestnosti nazhromaždilo také obrovské množstvo emócií, čo bolo mimoriadne senzitívne i šialené. Tie jej záchvaty, nadpozemské bolesti a démonické epizódy ihneď navodili mráz po chrbte. Táto nadprirodzená zložka bola skutočne pozoruhodne spracovaná a finálny exorcizmus mal bytostne emocionálnu hĺbku. ()

Grand Guignol (2014) (S01E08) 

Finále sa naozaj podarilo, bolo plné rozcítenia, pochopenie a prezretia. Všetko malo ďaleko hlbší kontext a dopad, než sa pôvodne mohlo zdať. A taktiež mnohé načrtnuté myšlienky poslúžili ako vynikajúci set-up pre ďalšie dobrodružstvá. A čo bolo skutočne príhodné, tak to bol ten tajuplný koniec, kedy sa Vanessine slová náhle rozplynú v ničotu. Vtedy už sledujeme iba záber na uhrančivý Evičkin pohľad a doznenie epizódy v absolútnom tichu. Victor bol samozrejme skvostný. Celkom mi bolo ľúto aj Doriana a jeho citov, ktoré prechovával k nádhernej Van. Vanessino odmietnutie nielenže bola preňho úplne nová skúsenosť, ale zároveň i nesmierne bolestivé. Záverečná prepracovaná akčná sekvencia v divadle, ktorá sa odohrávala pod rúškom mystickej tmy a prirodzeného svetla, bola nadmieru podmanivá. ()

Čerstvé peklo (2015) (S02E01) 

Tempo na úvod bolo síce pomalejšie, ale tá nezameniteľná atmosféra zostáva stále rovnako výdatná. Veľmi kvitujem, že sa vibe z predošlej série podaril preniesť aj do tejto, nielen zima dokáže byť mrazivá, to mi verte. Epizóda je z veľkej časti vyskladaná z výjavov a obrazov, ktoré nastienili ledačo. Ukazuje sa, že sa ešte o niečo viac zameriame na mýtický charakter tohoto ponurého sveta. Po novom sa tu vsádza vo vysoko na mágiu, čarodejníctvo a okultizmus. Je to omnoho rituálnejšie, plné temných rečí a zaklínadiel. Krvou sa tu vážne nešetrí a táto časť dokáže byť miestami až morbídne nekrofilná. Vanessa Ives si znova prechádza strašlivou hrôzou a nikdy predtým nebol jej strach až takto hmatateľný. Eva Green opäť dáva zo seba absolútne maximum a jej srdcervúce prejavy vo mne evokujú emócie. ()

Verbis Diablo (2015) (S02E02) 

Stále to trošku viazne, ale inak prevažuje spokojnosť. Vanessa na tom po psychickej stránke nie je vôbec dobre, je vydesená k smrti. V podstate upadla do šoku a preto jediné, čo jej mohlo pomôcť prísť na nové myšlienky, bolo sa odreagovať na čerstvom vzduchu. A tak sa Van dáva na dobročinnosť, kde nájde pokoj a kľud. Taktiež sa zapojí do dosť komplexnej a hlbokomyseľnej diskusie, pri ktorej rozjíma nad podstatou bytia i nad existenciou niečoho väčšieho než sme my. Tento metafyzický kontext, ktorý veľmi premyslene zachytil najčastejšie kladené otázky ohľadom súcna, sa mi zdal byť velice interesantný. A rovnako ako Vanessa, aj ja som si rád nad týmito hlbokým myšlienkami zadumal. Čo som zhliadol tiež za potešujúce, bol návrat Doriana Graya, ktorému neskutočným spôsobom Van pomotala hlavu. ()

Půlnočnice (2015) (S02E03) 

Evička je proste skvostná a niet divu, že si pre seba vyslúžila ďalšiu flashbackovú epizódu. Nahliadneme do Vanessinej minulosti, konkrétne do udalosti jej prvého kontaktu s čarodejníctvom. Celé to pôsobí neskutočne impresívnym dojmom, je v tom vidieť cit pre detail i dobu, kedy sa príbeh odohrával. Všetko do jedného má svoje čaro, od chalúpky až po samotné kúzelnícke zvyky a praktiky. Tiež sa mi páčilo vyzobrazenie kresťanského fanatizmu, ktorý bol vždycky skôr prostriedkom politikom k dosiahnutiu svojich cieľov, než vec presvedčenia a svetonázoru. Celé nám to končí upálením čarodejnice, čo bolo naozaj brutálne. V ledačom mi tento diel pripomínal Zaklínača, kde najväčšími monštrami sú práve ľudia. A len tak mimochodom, Eva Green je mojim predobrazom toho, ako si predstavujem Yennefer. ()

Nadzemští duchové zla (2015) (S02E04) 

V prítmí tohoto sveta sa dejú teda veci, zas a znovu je celá táto podívaná nasiaknutá mysticizmom. Taktiež však dôjde aj na charakterové momenty a zaiste najviac som si vychutnal menšiu vychádzku Vanessy a Victora. V neposlednom rade išlo aj o dosť filozofický diel, kedy sme zabŕdli do diskusie ohľadom existencionalizmu ale aj tém emancipácie žien. I sféra lingvistiky sa vyvíja zaujímavým smerom a riešeniu tohoto rébusu rozhodne baví. A ten záver bol kategória sama o sebe, vycibrená atmosféra kontrastujúca s prízračnou hudbou. Vizuál plný detailov spolu s tým minimalistickým záberovaním priam až vyhrážalo dych. ()

Nad hlavou mít nebe (2015) (S02E05) 

Ten Evin prejav ma neustále tlačí k slzám, je neuveriteľné, ako dôverne vie zachytiť Vanessine psychické rozpoloženie. Je totálne traumatizovaná, skr-naskrz vydesená a z jej vyrieknutých slov je možné vycítiť tú jej vysilenosť. Situácia okolo Ethana Chandlera sa vyvíja zaujímavým smerom a noirový nádych pokladám z a mimoriadne osviežujúci. Detektívka vo viktoriánskom prostredí snáď nikdy neomrzí. A záver sa niesol v duchu vášnivých sexuálnych scén, tentoraz sme tu mali z každého rožku trošku, úplne každý si príde na chuť. ()

Okázalé hrůzy (2015) (S02E06) 

Toto bol o poznanie halucinogénnejší diel, vyzobrazenie hrôz pred Vanessinimi očami bolo úchvatné. Výstredný Dorian Grey si tentoraz zaumienil usporiadať pompézny ples, ktorý však v skryte duši chcel povýšiť na niečo omnoho väčšie. Tento okázalý ples v honosnom Dorianovom sídle bol prelestný sám o sebe, avšak keď do toho vstúpili tie Vanessine horrorové výjavy, nemal som už slov. Z krásneho večeru sa akoby lusknutím prstu stalo hotové peklo. Krvavý dážď s mierou abstrakcie nám poskytol skutočne výnimočný vizuálny pôžitok. A to všetko v kontraste s Ethanovou premenou nám opäť dokázalo, na akej veľkolepej úrovni je vizualizácia v Penny Dreadful. Eva Green ako Van bola pochopiteľne okúzľujúca, celkom mi však bolo ľúto Victora, že mu nevyšiel večer tak, ako si ho predstavoval. ()

Malá škorpionka (2015) (S02E07) 

Vanessa a Ethan spoločne na chvíľu opustia rušný mestský život Londýna a navštívia vidiek. Vidiecke prostredie bolo príjemnou zmenou, ktoré však na druhú stranu prinieslo i zlé spomienky na minulosť a otvorilo staré rany. Strávený čas s Vanessou a Ethanou bol velice slastný a oblažujúci. Ich spoločné chvíle som si nesmierne vychutnával, obzvlášť tú streľbu a tanec. Aj konverzačné scény mali svoje jedinečné čaro, poslúchať ich bolo skutočne ľubozvučné, ale niekedy aj dosť smutné. Každopádne, niekedy sa ich rozhovory vyvŕbili aj do poriadnej drámy. A zrazu znenazdania všetko toto blaho pohltí temnota, ktorá driemala vo vnútri Vanessy. Na moment zabudla na svoje princípy a upadla do temnoty. Jej duša bola poškvrnená vraždou a tento pocit viny ju bude zvnútra zžierať už do konca života. ()

Memento Mori (2015) (S02E08) 

Ono to bolo tentokrát naozaj skvostné, ale jednú skutočnosťou neviem vstrebať a to je nesmierne iritujúca linka Victorovich dvoch nemŕtvych. Lily je už na milé vzdialená od svojho charakteru a jej náhly prerod nedáva žiadny zmysel. Inak všetko ostatné bolo nadpozemské, obzvlášť scény s Malcolmom mali nevídanú hĺbku. Dosť sa kládlo na jeho emočné zázemie späté s jeho zosnulou rodinou, za čo som u typu jeho postavy veľmi rád. Konfrontácie Evelyn v jej prízračnom gotickom hrade bolo neskutočne atmosférické po všetkých stránkach. Tu klobúk dolu pred dramaturgiou, pretože tieto scény boli fantastický natočená, ozaj z toho sršal ten dom hrôzy. Aj napriek tomu, ako Evičku a jej Vanessu nadmieru zbožňujem, v tejto epizóde mi nechýbala. ()

A samo peklo mým jediným soupeřem (2015) (S02E09) 

Toto bolo jednoducho dychberúce a duchaplné! Veľmi vynikajúca práca pri podchytávaní a sanácií hrôzy i zhmotňovania strachu. Hrad čarodejníc bol poriadne desivým až monštruóznym miestom, čo pekne vyniklo kvôli prvotriednej štylizácii a ešte detailnejšiemu nasnímaniu hrôzunaháňajúcich interiérov. Z hradu skutočne vyžarovala tá pravá gotická atmosféra, samotná architektúra tohoto monumentu bola do zjavnej miery postavená v gotickom štýle. Je to zreteľné zo všadeprítomných chrličov, sôch či iných grotesiek. Scény vo vnútrajšku boli nepríjemne mrazivé a tá hudba sa postupnou gradáciou do vás čoraz viacej zarývala. Išlo o neuveriteľne pohlcujúci zážitok plný desivej tmy a výjavov, ktoré okrem iného svojim nasvietením vytvárali pôsobivú ilúziu. Lyle ma celom pobavil a Sembene zase rozosmútil. ()

A byli nepřáteli (2015) (S02E10) 

To najlepšie si nechávali na koniec, veru veru, tomuto sa vraví neskutočná finálna katarzia. Epizóda tak intenzívna, tak silné koncipovaná, že ma emócie neuveriteľným spôsobom zahltili. Vanessa vniesla svetlo do života toľkým postavám, avšak je odsúdená kráčať sama v temnote. Záver vynikol svojou symbolikou a alegorickým charakterom, ako Van zhasínala postupne všetky svetlá v dome. Velice dojímavým momentom bola itá krásna scénka s Van a jej alternatívnou rodinou, ktorá jej bola odoprená. A keď sa prebudila z tejto ilúzie, o to horšie to bolo, avšak aj napriek tomu sa vzoprela silám zla. Aj osud Ethana bol veľmi chúlostivý, ani Victorov príbeh neskončil príliš šťastne. Dorianov krvavý tanec bol pôsobivý. Na konci sa cesty našich postáv rozišli a rozprestreli do najrôznejších kútov sveta. ()

Den, kdy zemřel Tennyson (2016) (S03E01) 

Rozhodne oceňujem, ako krásne medzi sebou kontrastovali jednotlivé destinácie, ktoré sme pozorovali. Okrem klasického viktoriánskeho Londýna sme navštívili Divoký západ, pozreli sme sa do exotickej Afriky, i odľahlé ľadové pustiny sa na chvíľku mihli. Najviac zádumčivým a ponurým miestom však zostáva stále Londýn, v ktorom sa nachádza aj chudinka Van, ktorá sa odstrihla úplne od všetkých a všetkého. Vanessa si prechádza velice chúlostivým obdobím, je nešťastná až zúfalá, cíti sa byť opustená a navzdory tomu sa ešte viac izolovala a uzavrela do seba, čo ju privádzalo do najrôznejších stavov depresií. Každopádne, na čo som mimoriadne hypnotizujúco a fascinujúco hľadel, s akou vášňou a nadšením opisoval ten zoológ jednotlivé tvory zeme, ako žasol nad zvieratami, najmä tými nemilovanými. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (viac)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (viac)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (viac)

Reklama

Reklama