Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (286)

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Smiať som sa nesmial. Chápať som nechápal. Baviť som sa nebavil. Ale napriek tomu, nejaké pocity to vyvolalo. Predstavte si, že k vám na ulici pristúpi cudzí človek a len tak vám dá facku. Nebudete polemizovať o tom, či by ste si ju vo všeobecnosti zaslúžili, alebo či bol ten dotyčný oprávnený urobiť to a čo za záhadnú bytosť a situáciu to vôbec bolo. Budete vrcholne vytočení a vinu budete bez váhania pripisovať iba jemu. Pretože si to nemal dovoliť. Ale toto je film. Takže to môžeme robiť opačne. A to aj v omnoho extrémnejších prípadoch. Asi. ()

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

[SFF 2013, Sydney] Pulzujúci holandský thriller s nádychom nasty dark comedy a takisto nepredvídateľná hra s divákom šikovne využívajúca a pretvárajúca prvky home-invasion filmov. Tiež hladko splývavá chiméra, ktorá si z reality robí súkromný majetok a na jeho pozemku infikuje ony stratené duše svojími kliatbami. Nie, nejde o žiadnu ordinárnu fantasy v ktorej by permanentne strašili papundekloví démoni, tu máme čo dočinenia so zlom takmer neviditeľným, nepravdepodobným a diabolsky precíznym…presne to, čo najviac podceňujeme. Zrodilo sa teda niečo medzi figuratívnou vyšinutosťou "Kynodontas" a chladnokrvnou krutosťou "Funny Games USA", ale z toho niečoho Alex van Warmerdam vyhotovil samobytný svet v ktorom niet núdze o pravidelné výkyvy nálad, zmeny diváckej percepcie a pokúšanie ničím nezviazanej predstavivosti. "Borgman" je šťavnatým diskusným žrádlom ako stvoreným na horlivé debaty a to predovšetkým vďaka svojej dráždivej neurčitosti, podmanivej cynickosti a vôli ísť až za hranice zaužívaných očakávaní. ()

Reklama

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Když by Michael Haneke a Nicolas Winding Refn vychovali dítě, to dítě by točilo právě takovéhle filmy. Já v podstatě nevím, jak to hodnotit. Přišlo mi to zajímavé, ale zároveň mě to moc nebavilo. Všichni moji označení uživatelé až na kusé výjimky dávají čtyři hvězdy, což se tedy nabízí jako neutrální řešení, ačkoliv mi to přijde moc. Ale tři zase málo. Trápím se. To asi Warmerdam chtěl. Tyhle zastřené Funny Games totiž především neustále odkopávala moje očekávání a já se v nich ani na chvíli necítil zorientovaný - to beru jako plus. ()

paascha 

všetky recenzie používateľa

Ještě že jsem se už před dávnými časy naučil nebrat vážně všechno, co vidím a nehloubat nad všim, co se přede mnou objeví. Jinak by mi asi jeblo, jako asi režisérovi téhle slátaniny. Na druhou stranu jsem viděl hodně větších sraček, které mě nebavily ani z desetiny tak, jako tohle. Na sobotní noc to ušlo ;-) ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $57,474Tržby Celosvetovo $1,044,000║ Nečakane prekvapil Holandský thriller Borgman(2013), ktorý je miestami tak desivo krutý až je v danom sugestívnom prezentujúcom sa podtóne rovnako zábavný. Príbeh dokáže stále niečim prekvapovať, divák je danou prezentáciu silno vtiahnutý do deja a nedočkavo čaká čo nevyspitateľné sa zas a zas stane, čo vlastne spraví ten tajomný muž, ktorý sa dokáže bez problémov votrieť do zámožnej rodiny, podmanujúci si každého kto mu spadne do jeho spárov. Jedine čo na príbehu zamrzí je taký nevyjasnení záver, nevysvetlené činy zoskupenia takpovediac čarodejníkov duší. Tento voľný záver nechá na divákovi aby si domyslel o čo presne v tomto diele išlo, čo je troška na škodu. /videl v kine: 65%/ (videl na festivale Art Film Fest 2013) ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (3)

  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama