Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena rozlíceným davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který odpovídá za její bezpečnost, zajistí tři helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje atak Jemenců, při kterém jsou tři vojáci z ambasády zabiti. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal rozkaz k ozbrojené obraně. 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si ke své obhajobě válečného veterána z Vietnamu, cynického opilce a dlouholetého přítele plukovníka Hodgese, kterému ve válce zachránil život. Hodges není přesvědčen, že svého přítele kvalifikovaně obhájí a rozmlouvá mu to, ale Childers je skálopevně přesvědčen, že právě on je ten pravý. Soudní pře, ten věčný souboj o objektivní pravdu a spravedlnost začíná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (120)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Tvorcovia si bezpochyby vybrali zaujímavé témy, pretože rozhodovanie o rozdiele medzi zabitím v boji a vraždou, teda otázkou, či drsných vojakov vyznamenať, alebo odsúdiť, môže byť v niektorých prípadoch skutočne veľmi ťažké. V Krvavej voľbe sa veľa hovorí o vojenskej cti, obojstrannej povinnosti vojaka k vlasti a podobne, avšak tvorcovia sa celkom úspešne vyhýbajú lacnému moralizovaniu. Celú dobu razí tézu, že nech už vznikne vojna z akýchkoľvek dôvodov, jedná sa vždy o brutálnu záležitosť, s ktorou ušľachtilé pravidlá nemajú veľmi čo robiť. Po nie celkom vydarenom akčnom úvode sa ľahko rozpačitý divák začne tešiť na zaujímavý súdny thriller, zvlášť keď príde na scénu Tommy Lee Jones. Dramatický príbeh o tom, aké ťažké je zachovať diplomatický postup v situáciách, keď ide naozaj o život, o súdnych praktikách a sile priateľstva. ()

Aiax 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavý a kontroverzní námět byl zadeptán do šedi průměrnosti absolutně nenápaditou a unavenou Friedkinovou režií. S kdysi mimořádně schopným režisérem to šlo od Vymítače ďábla od devíti k pěti a tímhle snímkem si svou "pověst" rozhodně nevylepšil. Rules of Engagement (český název filmu je skutečně pozoruhodně idiotský) ale není třeba zatracovat. Jackson ani Jones podali standardní, čili sympatický výkon, a trochu se zamyslet nad předestřeným tématem určitě není ztrátou času, zvlášť v dnešní době. ()

Reklama

nervoznideda 

všetky recenzie používateľa

zajímavé je že tento film je z roku 2000 a v 2001 džihád napadl dvojčata to je skoro úsměvné deda, jaká je doba přežití poručíka ve Vietnamu? 16 minut no coment TLJones u soudu skvělý :-) 6 11 18 tento film mě vždycky (nasere) zvedne žaludek :-) vezmeme si arabáky domů? to snad ne :-) i dnes to stojí za houno, tento film miluji i herce 26.2.2020 ()

Skip 

všetky recenzie používateľa

Pro mě mírně nadprůměrné soudní drama spojené s prvky válečného filmu. Bohužel to kazí ten americký kýčovitý patriotismus, který oni prostě musí narvat kam jen můžou. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson odvedli dobrou práci a jejich herecké výkony jsou standardní. Vybrat do role žalobce Guye Pearce byl hnusný kalkul, protože tento herec nepůsobí zrovna sympatickým dojmem, takže musí být hned jasné, ke komu se má divák přiklonit, byť by to mělo být jen podvědomě, což v tomto filmu moc nehrozí. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Remeselne ok, ideologicky hnoj. Vlastne si ani neviem poriadne vybaviť krajinu (okrem Ruska a Číny), ktorá by tak urputne filmársky obhajovala výpady vlastných vojakov do cudzích štátov. A nielen obhajovala samotné akcie, ale aj ich priebeh. A tak sa dozvieme, že to beznohé dievčatko bolo nenávistnou strelkyňou, ktoré si o odfaklenie nohy koledovalo. Americkí zbrojári si mädlia ruky, diváci čosi zamrmlú o tom, že tvorca Exorcistu ešte nepatrí do starého železa. Nepatrí. Veď inak by si ho ideológovia nevybrali na túto umne nakrútenú propagandu. Z času na čas to urobí veľa z "osvedčených tvorcov". Od Top Gunu až po Zostrelenie čierneho jastraba. Všetko je stereotyp: svet sa točí dokola. A tak sa kinoosadenstvo utvrdzuje v tom, že všetci Arabi a moslimovia sú len nenávistní džihádisti, ktorým tam je potrebné raz za čas prsknúť nejakú tú bombu. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (21)

  • Lietadlo s mariňákmi na palube je model CH-46 Sea Knights s tromi podvozkami. Následné výstrely sa však idú z CH-47 Chinook so štyrmi podvozkami. (Arsenal83)
  • Arabčina, ktorú používajú dôstojníci pri vypočúvaní Hodgesa (Tommy Lee Jones), je miestny dialekt - Levant. Týmto dialektom však hovoria ľudia žijúci v Izraeli a Jordánsku, nie v Jemene, kde sa film odohráva. (Arsenal83)
  • Kim Delaney mala podstatnú úlohu v tomto filme, ale bola nakoniec vystrihnutá z konečného strihu, no stále ju možno jasne vidieť na Hodgesovej (Tommy Lee Jones) párty odchodu do dôchodku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama