Reklama

Reklama

Matt Scudder je bývalý newyorský policajt a vyliečený alkoholik, ktorý pracuje ako súkromný detektív bez licencie a zázemia. Svoje služby ponúka tým, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov nemôžu obrátiť na políciu. Jedným z nich je aj drogový díler Kenny Kristo, ktorý si detektíva najme, aby našiel zločincov, čo mu uniesli a brutálne zavraždili manželku Carrie aj napriek tomu, že im zaplatil výkupné. Scudder začne postupne odkrývať stopy vedúce k únoscom a zisťuje, že tento zvrátený zločin nie je jediným a rozhodne ani posledným, ktorý v uliciach New Yorku spáchali. Sérioví vrahovia mladých žien, ktorí svoje obete rafinovane mučia, sa chystajú opäť zaútočiť a Scudder, ktorý sám stojí mimo zákona, sa im rozhodne čeliť osamotený, na vlastnú päsť a všetkými, hoci aj nelegálnymi prostriedkami. Nečakanú pomoc však získa od svojho nového malého šikovného priateľa, ktorým je svojrázny čierny bezprizorný chlapec TJ. V neľútostnom súboji s časom a presilou tentoraz pôjde aj o jeho vlastný život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (603)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to celkom dobrý krimi thriller s Liamom Neesonom v hlavnej úlohe. Má veľmi dobrý príbeh o bývalom detektívovi, ktorý po jednej nepríjemnej udalosti, kedy síce zneškodnil zločincov, ale stálo to aj život malého dieťaťa s touto prácou skončil a živí sa ako súkromný detektív bez licencie. Práve prijme ponuku od obchodníka s drogami, aby našiel únoscov a vrahov jeho ženy, ktorá bola zabraždená aj napriek zaplateniu výkupného a tak začne s vyšetrovaním. Ale uvedomuje si, že to bude náročné a dosť nebezpečné, kedže to vyzerá, že sa nejednalo o ojedinelý prípad. Spracovanie je na tom pomerne dobre, úvodná sekvencia príjemne navnadí, ideálne zoznámi s hlavným hrdinom a následne sa už začne hlavná zápletka, ktorá na prvý pohľad pôsobí správne surovo a chválim aj ten zaujímavý prvok pomoci ľuďom pohybujúcich sa za hranicou zákona. Síce nemám pocit, že by to celé bolo podané úplne ideálne, čakal som trochu surovejšie prevedenie, chýbajú nejaké zvraty, záporáci mohli byť tajomnejší a vlastne aj tých zapamätaniahodných scén je tu veľmi málo. Ale aj tak sa mi to páčilo, hlavný hrdina to po celý čas s ľahkosťou ťahá, má to takú netradičnú, ale zaujímavú atmosféru, ktorá mi sadla, dej si po celý čas udržuje obstojnú úroveň zaujímavosti a vyhovovalo mi aj to pomalšie tempo, za ktoré môže hlavne ten klasický štýl pátrania. Inak o nejakú akciu tu prakticky vôbec nejde, prakticky len ten úvod a trochu aj záver, ale nemám s tým problém, vyhovovalo mi to aj bez toho. S hereckým obsadením som spokojný, tradične výborný Liam Neeson, dostatok zaujímavých vedľajších postáv, tu mi jedine postava chlapca prišla celkom zbytočná, aj keď aspoň ani neruší a obstojní záporáci, len mohli vyvolávať väčší rešpekt. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, vyhovoval mi vizuál a aj atmosféra, pripomenulo mi to európske krimi, čo je len plus, ale mrzí ma, že som nepociťoval takmer žiadne napätie, čo je v tomto žánri trochu problém. Takže určite sa tu toho dalo dosť vylepšiť, ale nemám dôvod byť zbytočne kritický, páčilo sa mi to, slušné krimi. 70% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Mathew Scudder patrí roky k obľúbeným literárnym postavám. Je preto zrejmé, že film sa predstave vyvolanej čítaním jeho spletitej histórie nemohol stopercentne priblížiť. Napriek tomu ide o dôstojnú adaptáciu, v ktorej sa síce spomenie viac vecí odrazu, niektoré sa zase vypustia, ale tak to už pri neotrocky vernom prepise či prevode kníh do filmu chodí. Príbeh, obdobne ako literárne dobrodružstvá tohto zvláštneho súkromného detektíva - nedetektíva (nemá licenciu, pomáha len na dobré slovo, neberie plat, ale len dary) je riadne drsný. Celkové spracovanie sa vyznačuje rovnako ponurou atmosférou reznutou ovzduším stále prítomného zločinu, pri ktorom si treba vyberať, či sa s predstaviteľmi niektorého z týchto hriechov dá vôbec spolupracovať (díleri a konzumenti drôg) alebo či je takáto spolupráca nemožná (únoscovia, vrahovia a sadisti). Jediné, čo vytýkam je v literárnych predlohách napriek otrasnosti zločinov, často prítomný osobitný humor, ktorý sa vo filme objavil len zriedka. ()

Reklama

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Na vrcholy žánru nejenže tenhle kousek nedosáhne, ale hledí k nim s velmi výrazným odstupem. Na vině je scénář, který vaří sice z osvědčených, ale už dávno profláklých ingrediencí a škodí mu především to, že nepracuje s tajemstvím. Pachatelé zla jsou divákovi známí a napětí vyplývající z jejich odhalování se zkrátka nekoná. Scott Frank to měl nahradit patrně atmosférou, jenže na to mu nestačily síly. Mezi náhrobními kameny není atmosférický film a jakkoliv se v Pomově komentáři objevuje přirovnání k Schumacherovým 8MM, nepřipomíná je to ani při letmém pohledu z rychlíku. Pokud už se Frankovi daří budovat napětí, je to díky použití osvědčených žánrových klišé, které fanoušek kinematografie bude považovat za poněkud opotřebované. Další výhrada, kterou mám, je pochopitelně pouze můj problém, ale nejobávanější kladivo na organizovaný zločin v důchodovém věku alias Liam Neeson se mi účinkováním v nejrůznějších derivátech Taken poněkud zprotivil, takže jsem jeho zkušené herectví nevnímal jako přínos. Pořád by to ale stačilo na žánrový průměr a 3*, jenže je tu ještě anemický černošský chlapeček, kterého, jak jinak, opustila maminka a smysl života našel ve spolupráci s hlavním hrdinou. Na tuhle berličku jsem obzvlášť citlivý a snímek stojí jednu hvězdičku. Hůř bych reagoval snad jen na blonďatou modrookou holčičku chřadnoucí na leukemii, do které se náš odvážný detektiv platonicky zamiluje. Celkový dojem: 40 %. ()

Gimli 

všetky recenzie používateľa

Slibný, byť ničím originální, rozjezd slibující dobrou atmosférickou detektivku se postupně rozplizne do vršení atributů, o nichž tvůrci vědí, že v takové detektivce mají být, ale nedokážou je věrohodně a smysluplně pospojovat dohromady. Postava TJ, byť dobře zahraná, mi připadala zcela zbytečná, a zbytečně rozbíjející už tak docela vratkou kostru příběhu. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Nebolo to zlé, ale prišlo mi to strašne pomalé. Dobre, strašne pomalé možno nie, ale pomalé. Po celý čas sa síce vznáša vo vzduchu taká pochmúrna atmosféra, záver síce vytiahol všetky tromfy čo oceňujem, taktiež Liam Nesson sa opäť našiel, ale ako kriminálka mi to príde malo pútavé a ako akčný film zas malo akčné. 70% - 3* ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (18)

  • Do role TJ-e byl zvažován Michael Iluma. (PanZahadnyCZ)
  • Druhá oběť, kterou ztvárnila Laura Birn, je ve filmu pojmenována Leila Andresen, ale v závěrečných titulcích jako Leila Alvarez. (Anyk)
  • Ruth Wilson sa zúčastnila natáčania, pričom nahrala scény, kde je Neesonovou partnerkou. Režisér Scott Frank nakoniec ale rozhodol, že Neesonova postava by mala byť samotár, takže všetky Wilsonovej scény boli vystrihnuté. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Predátor má nového nepřítele

Predátor má nového nepřítele

13.10.2016

V únoru 2018 se na velké plátno vrátí nejobávanější vesmírný lovec. Predátoří comeback režíruje Shane Black (Správní chlapi) a půjde o pokračování původní série, zatím ale není jasné, jestli se ve… (viac)

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (viac)

Reklama

Reklama