Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 3

Recenzie (289)

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Vždyť to nemělo žádnou obsahovou sdělnost, tedy krom myšlenky že vše se postupem času vyvijí...úžasnej objev...víte, že v cukrárně prodávaj dorty ?.....To je v jedný věty objevů a myšlenek co ? Hlavní hrdina nestačí říct ani dvě vety a už je o deset let dál. Cecil zažil sice osm prezidentů, ale ve filmu je jich tak půlka, samozřejmě ta mediálně známější, přinese jim čaj, chvíli kouká, pak jde za starou dát řeč, řeší syna, kterej řeší rasismus ostatně jako celej film a tím to hasne, to je celej zázrak, no kinder vajíčko ten film fakt nesnes. ()

Riddick77 

všetky recenzie používateľa

Komorník měl potenciál nadchnout, jenže cestu na výsluní mu zkřížila stokrát ohraná šablona životopisných snímků. Logickým vyústěním je tradičně pojatý příběh o neobyčejné kariéře vcelku obyčejného člověka, který si až na sklonku života uvědomil, že radikální proměna způsobu uvažování o světě je nutnou podmínkou pro kýženou změnu společenských poměrů. To není samozřejmě nic objeveného. Problém však tkví v tom, že každý musí začít sám u sebe, což často není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Forest Whitaker si hlasitě říká o oscarovou nominaci, nicméně Danielsův bojácný styl patrně zapříčiní, že volání nebude vyslyšeno. 7/10! Recenze zde. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Komorník mal všetky atribúty veľkej oscarovky (v titulnej úlohe uznávaný charakterový herec, jeho ženu hrá slávna televízna moderátorka, v rolách prezidentov sa objavujú známe mená, dej sa odohráva naprieč desaťročiami, je o rasizme a vzájomnom rešpekte a úcte), ale iba teoreticky. Prakticky je to veľmi slabé, nudné a Whitaker, za bežných okolností veľký sympaťák, mi pripadal nesympaticky (a keď hrá dôchodcu, vyzerá ako z paródie Leslieho Nielsena). Z deja vypadávajú dôležité okamihy, aj postavy. To, čo zostalo, je spravidla rapídne nezáživné. Najlepšie je to v momentoch ukazujúcich bežné povinnosti v Bielom dome. Tu je síce povrchný a väčšinou ide o sled nesúvisiacich scénok (WC, atentát na JFK), ale stále lepšie, ako sledovať depresívnu manželku závislú od alkoholu a depresívneho syna u Čiernych (depresívnych) panterov. ()

cukorek 

všetky recenzie používateľa

Zbytočne natiahnutá minutáž a vŕtanie sa vo viacerých problémoch naraz vyznelo príliš nudne. Namiesto dôkladného životopisného podania komorníka dej skáče hore dole od osudu syna k osudu otca, až sa z filmu stáva propaganda na odkaz M.Luthera Kinga. Ak to malo vyzerať ako film malo to mať podobnú formu ako film Divoký Django, alebo Farba citov. Nakoniec najtrápnejšie použitá fráza bola, keď černoch hovoril černochovi neger. 10% ()

mcb 

všetky recenzie používateľa

Decentní životopis, který je možná tak trochu sázkou na jistotu, ale zároveň je ve své předvídatelnosti funkční ve všech ohledech. Chvílemi jsem vzpomínal na Spielbergovu Purpurovou barvu, a to už je co říct...Zároveň jde v subžánru životopisných dramat otírajících se o rasové problémy o velmi chutný předkrm před mnohem drsnějšími 12 lety v řetězech. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

Reklama

Reklama