Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (viac)
Krátkometrážny / Animovaný / Dráma / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Réžia:

Frédéric Back

Predloha:

Jean Giono (poviedka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenzie (364)

bouchy 

všetky recenzie používateľa

Krásný snímek, který musí pohladit na duši snad každého, byť jen průměrně citlivého člověka. Každý z nás by měl žít svůj život tak, aby měl radost z toho co dělá a byl stoprocentně spokojený sám se sebou. A je jedno, jestli děláte vrcholově nějaký sport, jste úspěšným investorem nebo jen vysoko v horách sázíte stromy... ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

Pokora a pevná vôla, ako to jediné, čo dokáže človeka urobiť skutočným Človekom - harmonickou bytosťou, ktorá našla sama seba, svoje miesto vo svete, a svoje zmierenie s Bohom, osudom, prírodným zákonom, duchom (každý nech si dosadí to svoje :) .... škoda že zatiaľ mi chýba aj pokora, aj vôľa :( A napriek tomu som film nebral ako mentorské poukazovanie na moje nedostatky, ale ako podanú ruku, ktorá ma chce zodvihnúť na nohy a viesť na ceste k mojemu vlastnému "sadeniu stromov" ... a aby som nezabudol, samozrejme sa mi páčila aj ekologická (priam panteistická) stránka filmu nabádajúca k chráneniu toho najvzácnejšieho na planéte Zem, a síce života vo všetkých jeho podobách ()

Reklama

stilgar1 

všetky recenzie používateľa

Tomuto filmu se snad nedá nic vytknout. Způsob animace je netradiční, ale určitě není amatérský, jak jsem již v mnoha komentářích zde četl a v tomto filmu velmi dokresloval atmosferu. Lepším způsobem snad nemohl být příběh natočen. Na mě působil hodně pěkně a příběh samotný také. Ale neviděl jsem film v originálním znění, což mě i docela mrzí, ale snad se to ke mně někdy dostane. A české znění také nebylo k zahození a hlas byl vybrán snad i vhodně :) 9/10 ()

Master19 

všetky recenzie používateľa

"Ten muž konal cosi veskrze božského..." ... a přitom jen sázel stromy. Divák postupně odsouvá své malicherné problémy s rozbitou pračkou, nebo nedostatkem pečiva do pozadí a nahrazuje je humanistickými idejemi, aby si nakonec povzdechl: "Kéž bych dokázal něco podobného, jako muž, který sázel stromy..." ()

Duotone28 

všetky recenzie používateľa

Vizuálne,krásne,originálne,dokonalé...nič iné ma k tomuto nenapadá.Toto krátkometrážne dielo Frédérica Backa u mňa zanechalo dojem,ako máloktorý velkorozpočtový áčkový titul. Emócie,ktoré sa po zhliadnutí tohto filmíku dostavia...vo vás zanechajú neuveritelne krásny pocit so zimomriavkami na tele. To čo sa hlavnému hrdinovy podarilo...vám ostane v pamati neuveritelne dlho.A ešte ked sa k tomu zamyslím...je velmí reálne takéto niečo preniest aj do skutočného života...čiže tu vobec nemusíme rozprávať len o fikcii...a neuskutočnenom sne:). ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (6)

  • Film se odehrává v letech 1913, 1920, 1933, 1935, 1939, 1945 a 1947. (KGBelik)
  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)
  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)

Reklama

Reklama