Reklama

Reklama

VOD (1)

Edmond Vidal, známy ako Momon, vyrastal v chudobnej rómskej osade, odkiaľ si priniesol zmysel pre rodinu, neochvejnú lojalitu a hrdosť na svoj pôvod. S priateľom Sergem Suttelom po prvýkrát okúsil väzenský život za banálnu krádež čerešní, obaja však nevyhnutne zakotvili vo vodách organizovaného zločinu a tak vznikol gang zvaný Lyončania, ktorý z nich urobil najznámejších ozbrojených lupičov začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ich nezadržateľný vzostup sa skončil až v roku 1974 veľkolepým zatknutím. Dnes má Momon takmer šesťdesiat a rád by na túto časť svojho života zabudol. Na scéne sa však opäť objaví Serge... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (148)

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Kdybych to sám neviděl, tak bych tomu nikdy nevěřil, ale téhle kriminálce nejvíc podráží nohy nedostatečné charisma Gérarda Lanvina. Tenhle drsňák od pohledu, jehož si už nedokážu představit bez unavených očí, kupy problémů a zbraně na dosah, kterou je hodlá všechny vyřešit, působil tentokrát ploše a nezajímavě. Přestože zahrál vysoký standard a z jeho projevu mu nemůžu vytknout vůbec nic, tak jsem mu jeho postavu vůbec nevěřil. Bez toho působil jen jako obyčejný padouch, jemuž se nejen nedá fandit, ale ještě jsem mu jeho nezáviděníhodný osud přál. Takhle to Olivier Marchal určitě nezamýšlel. ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Normálně bych dala nádhernou čtyřku jako vyšitou, ale copak můžu, když je tam charismatický Lanvin? Je jako Connery, zraje jako víno a potkat tohohle chlapa na ulici, otočím se...to je málo, dál to nebudeme rozebírat:-) Takže skvělá gangsterka inspirovaná skutečným životním příběhem Edmonda Vidala. Lidé, jdoucí přes mrtvoly doslova, ale přitom věří na chlapskou čest a přátelství.Lupiči, vrazi, ale i milující manželé a otcové, to vše v jedné osobě. Doplácí na to nevinní, ale i ti se jimi můžou stát....tudíž tomuhle snímku dávám pět hvězd ,protože vzpomínkové retrospektivy mě vůbec nevadily a hudba skvěle sedla, Tchèky Karyo odehrál co měl a cikánské písničky, to je nádhera.Jen si dávejte pozor na přátele, třeba vás také osudově zradí. ()

Reklama

PinokKio 

všetky recenzie používateľa

Povedená gangsterka o kriminálnících ze staré školy, kde platí oko za oko, zub za zub, tedy pomsta jak má být.. Až budu ve věku Gérarda Lanvina, filmového Momona, tak bych chtěl vypadat přesně jako on, tedy mít image prošedivělého ostřleného chlápka s nevinným výrazem a pořádným charismatem .. (Viděno během dubnové Challenge Tour 2015) ()

Ozo 

všetky recenzie používateľa

Momon si ze všeho nejvíc cení přátelství. Je schopný pro něj obětovat téměř cokoli, i kdyby to mělo znamenat, že opět, po pětadvaceti letech, poruší zákony. Co když ale všechno není takové, jaké se to zdá být? Další pecka od Oliviera Marchala, podpořená vynikajícím výkonem Gérarda Lanvina. Francouzi tenhle žánr prostě umí, což už ukázal Veřejný nepřítel č. 1. (možný spoiler!) Jediné, co mi zkazilo stoprocentní zážitek, bylo podivné sledování policií. V jednu chvíli je na hlavního hrdinu nalepených snad pět aut a v další chvíli, navíc po povedené akci, ho nikdo nehlídá.(konec možného spoileru) Dávám čtyři hvězdy, protože je to možná drobnost, ale mně to vadilo. (speciální poděkování patří uživateli topr harley za titulky) ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

V súčasnosti je už pomerne veľkým problémom zapnúť si televízor a nenaďabiť na nejaké strieľanie, výbuchy, naháňačky na autách, oplzlosti a pod. A pre mňa, ako filmového diváka vzniká problém sa v tom mori násilia orientovať, hľadať, čím sa jedna gangsterka odlišuje od druhej, v ktorej je realistickejšie znázornené zabíjanie, v ktorej sú rafinovanejšie podrazy a vystupňované napätie. A v tejto gangsterke bolo zvláštnosťou, že postavy gangu boli Cigáni. Nie síce takí, ako tí z východoslovenských osád, ale Cigáni, ktorých pôvod sa v činnosti gangu prejavoval najmä v ponímaní cti, vynaliezavosti v krutosti a dôslednosti v pomste. Napriek tomu si ani túto gangsterku asi dlho v pamäti neudržím. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (4)

  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)
  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama