Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamletovský príbeh hľadania si svojho miesta v živote a postoja k svetu zasadený do rómskej komunity. Cigán je príbeh Adama, chlapca, ktorý sa po smrti otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a snaží sa zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi, kultúrnymi predsudkami i s nepísanými zákonmi vlastnej komunity. Okolnosti sa obracajú proti nemu... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (189)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárne presvedčivé. Oveľa viac ako dejová línia zaujali jednotlivé výjavy zo života Cigánov v osade, v škole a pri zháňaní obživy. Poetické vsuvky odľahčili ťaživosť spôsobu života v nevykúrených chatrčiach. Prostredie sociálneho zúfalstva sa ale nadužívaním lyrizmu vo filme dostáva takmer až do poukázania na síce veľmi tvrdý život, ale zároveň život v prírodnej idyle, nad ktorým sa vznášajú harmonické tóny. Po vlnách Godárovej hudby, vznášajúcej sa nad osadou do učupených chatrčí uprostred hôr mysticky z neba zostupujú zosnulí, aby navštívili potomkov. Hamletovsky dokážu poukázať na skutočných vinníkov ich smrti. Cigánsky život v osadách ale žiadnou takouto idylou už dávno nie je. A otázne je či vlastne niekedy bol (stačí si prečítať knižku Eleny Lackovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou). ()

Pethack 

všetky recenzie používateľa

Ambice byly, leč zůstaly nenaplněny. Předkládaný příběh vlastně ani není příběhem jako takovým, ale pouhou snůškou nejzjevnějších, nejotřepanějších a téměř se chce říct i nejklišovitějších pravd o fungování na okraji společnosti a neschopnosti, i když touze se z okraje vymanit. Plus pohádka o dobru a z,lu a lásce, i když všechno končí nepohádkovsky špatně. Plus krapet té kusturickovsky laděné tancovačky... ()

Reklama

zdenny 

všetky recenzie používateľa

Tento film nechce nic vnucovat a nikoho omlouvat. Já jsem přesvědčen, že věci jsou tak, jak jsou. Prostě přesně takhle to mezi Romy je a přesně takoví jsou. Jsem přesvědčen, že pokud se film někomu nelíbí, je to člověk, který nikdy nepřijme fakt, že Romové jsou součástí naší společnosti. Film je natočen velmi dobře, líbila se mi kamera i zvuk, herecké výkony byly nenucené. Byl jsem příjemně překvapen. Jen jsem ještě nikdy neslyšel, že by se nějaký Rom jmenoval křestním jménem Žiga (nebo Žigo). ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Film o človeku, ktorý sa snaží si spraviť život lepším, ale bránia mu v tom iní a okolnosti, už v dnešnej dobe nie je ťažké spraviť. Záver beriem ako poukázanie na cigánsku mentalitu, kde sa väčšinou neodpúšťa a nasleduje pomsta. Rasistickí policajti, ktorí mali šikanovať, boli zrejme inšpiráciou zo skutočných udalostí, ktoré pobúrili verejnosť pred nejakým časom, ale nedali by sa zovšeobecňovať, nerobil by som z nich zovšeobecňovanie, takisto ten nepodarený vtip bola veľká trápnosť. Predstavy s mŕtvym otcom, všeobecne nejakým človekom sú zas známe z iných filmov, originalita v tom nebola. Taktiež som mal silný pocit, že mnohí herci boli predabovaní, nepôsobili totiž dôveryhodne, bolo to dosť silené, umelé a amatérske, to z toho priam sršalo. Jednou z mála vecí, ktorú oceňujem je názov filmu, aspoň tu zbytočne nešaškovali so slovnými hračkami a nenazvali to Róm. Tvrdý a zásadový farár, to bolo také slovenské, to bolo fajn, len zbytočne veľa vulgarizmov mi celý film znechutilo, zvlášť, keď boli zbytočné. Tento film nič nevyriešil, trocha poukázal na zlú situáciu Cigáňov, ale aj na to, že si za to môžu vlastne skôr sami, trocha na ich kultúru, ale inak to bola útrpná vec. To, že na Slovensku získal nejaké ocenenia, je len znakom bahna v ktorom sa naša filmová tvorba v súčasnosti brodí. ()

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Za mě dobrý... Film nikoho nezvýhodňuje a nikomu nenaddržuje... Cigoši jsou tu vykresleni jako úplně stejní (né li větší) ignoranti jako jejich bílé protějšky a rozumných lidí je tu pomálu stejně jako v životě..... K solidní výpovědní hodnotě si přičtěte ještě hezkou poetiku a sem tam působivý obraz. Pokud nejste hysterický cigošofobik a oceníte dobře natočený film, tak by vás zdejších zoufalých 49% nemělo odradit. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (10)

  • Premiéra filmu bola na lúke pod holým nebom neďaleko rómskej osady v obci Richnava. (pista_baci7)
  • Prvý slovenský film, ktorý je celý natočený v rómskom jazyku. (pista_baci7)
  • Na 46. ročníku Filmového festivalu v Karlových Varech získal film Cigán Zvláštní cenu poroty. (Terva)

Súvisiace novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (viac)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (viac)

Reklama

Reklama