Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamletovský príbeh hľadania si svojho miesta v živote a postoja k svetu zasadený do rómskej komunity. Cigán je príbeh Adama, chlapca, ktorý sa po smrti otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a snaží sa zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi, kultúrnymi predsudkami i s nepísanými zákonmi vlastnej komunity. Okolnosti sa obracajú proti nemu... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (190)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom k tomu, že tak asi do roku 2050 budú Rómovia polovicou všetkých obyvateľov Slovenska, som veľmi rád, že o nich gadžo natočil taký pekný cigánsky film, ktorý im bude pripomínať, ako to kedysi dávno bolo, keď bola ich situácia presne opačná ako teraz... a možno si aj vďaka tomu uvedomia, že nie všetci príslušníci vymierajúcej bielej menšiny sú hovädá, ktorých treba diskriminovať a čo najrýchlejšie sa ich nejako zbaviť či im pomôcť k neviditeľnosti. ____ Mimo toho som rád, že ten gadžovský režisér, čo sa do toho pustil, nepochybne osobnosť, konečne natočil nejaký film, ktorý by mi neliezol na nervy ako väčšina jeho skoršej tvorby, ale práve naopak. Čo sa týka nerealistických presahov, nie je to síce poéziou a srandou nabitý ROMING, kde to fungovalo dokonale, ale zase je to na rozdiel od neho realita a tú nikdy nezaškodí ukazovať ignorantom... A to nie že by som žil dakde vo veži zo slonoviny a nemal s cigánmi negatívne skúsenosti v celej pestrej škále od prázdnych vreciek po krvavé ústa... - nebude ich však viac, než s porovnateľnou bielou háveďou, čo už 1000 rokov zamoruje planétu. ()

samuele 

všetky recenzie používateľa

Chcete vedieť ako to vyzerá v cigánskej osade ? Film je asi propaganda hesla "tote gadžove maju syndróm róm" , pekné spracovanie ale žiaden príbeh som nezaznamenal bolo ta stále o tom istom čiže a tom aký sú rómovia utláčaní ... celý tento film bola jedna veľká lož z pohľadu Slováka a málo presvedčivá propaganda za šťastie rómskej populácie na Slovensku z pohľadu cigána. Film radím k lepším zo Slovenskej kinematografie. ()

Reklama

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Šulík se vrátil ke svým začátkům, tedy artovějším filmům, avšak tentokrát se mu to zdařilo čistě na 50%. Co se Cigána týče, je dost zajímavý, ale taky je dost utahaný. Jako, 103 minut je na tohle celkem moc a tak to vlastně trpí tím, čím trpí i Neha. Ta ukázka dvou odlišných kultur (a naštěstí bez nějakého posuzování kdo je horší a kdo je lepší) s tím dějem je zajímavé, ale ta utahanost to hodně sráží dolů. Ačkoli, opět tomuhle filmu pomáhá Godárova hudba. Ale tak jako tak, 3* ()

anli 

všetky recenzie používateľa

Martin Šulík nám servíruje opravdové drama z prostředí romské osady.A nebude to mít lehké,protože tuším,jak tenhle film bude přijímán a většina lidí se na něj z principu nepodívá(protože svůj názor na nepřizpůsobivé spoluobčany nehodlá měnit).Já se tady rozhodně nehodlám vyjadřovat,jak tenhle problém řešit,protože to jednoduše nevím.Nemám ale rád komplexní uplatňování kolektivní viny a jsem toho názoru,že vždy je potřeba ke všemu a každému přistupovat individuálně.Šulíkův film je vlastně sociologická sonda ze života romů,natočená částečně jako dokument a v tété části se jí daří nejvíc.Jako celek totiž působí mirně roztříštěně,protože scénář jakoby chvílemi nevěděl,kudy se bude ubírat a jak to či ono bude vyprávět.To je trošku škoda,protože základní námět pomsty s téměř hamletovskou zápletkou má slušný potenciál a Šulík je velmi zdatný a citlivý vypravěč,tady ale nenabídne nic extra a vše tak vypadá jako obyčejná rutinní režie bez nějakého nápadu.To ale nic nemění na určité závažnosti a potřebnosti tohohle filmu,protože není rozhodně černo-bílý.To ale není nic a nikdo.Také díky solidní kameře a správně magické hudbě dávám 60%. ()

SarumanKo 

všetky recenzie používateľa

Na jednej strane je fajn, že sa Šulík pokúsil natočiť realistický film so stále veľmi aktuálnou rasovou problematikou. Rozhodnutie, že do rolí obyvateľov cigánskej osady obsadí rómskych nehercov sa v niektorých prípadoch vyplatilo (najzaujímavejšou postavou je strýko Žigo), ale nebolo tomu tak v prípade hlavného hrdinu v podaní nevýrazne (ne)hrajúceho Jána Mižigára. Šulík navyše totálne podkopáva svoj autorský zámer o realistické spracovanie klišovitým dejom a mysteriózno-komickými artovými vsuvkami, ktoré sú našťastie veľmi ojedinelé. Prečo len tí tuzemskí filmári potrebujú byť niečím nasilu „odlišní“? Na druhej strane je to svižná, pomerne pútavá a ani sekundu nenudiaca snímka. Výhodou je aj nestrannosť scenára, ktorý rovným dielom zobrazuje negatívne vlastnosti oboch etník. Cigáni tu skrátka nie sú o nič menšie svine než tí bieli. Popravde tam ale cítim nevyužitý potenciál. (6/10) ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (10)

  • Premiéra filmu bola na lúke pod holým nebom neďaleko rómskej osady v obci Richnava. (pista_baci7)
  • Snímek byl uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Natáčení filmu zabralo 40 dní. (Rugero)

Súvisiace novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (viac)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (viac)

Reklama

Reklama