Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kto by mohol zabudnúť na obl'úbenú postavu Sváka Ragana v hereckej kreácii neopakovatel'ného Jozefa Krónera? Trojdielny televízny film Sváko Ragan, ktorý vznikol podl'a poviedok Ela Šándora, si už pri svojom prvom uvedení pred mnohými rokmi okamžite získal priazeň divákov. Priniesol nielen dobrú zábavu, ale aj príťažlivý pohl'ad na svet myjavskej lokality s mnohými rázovitými zvykmi a postavičkami a vtipne využívaný dialekt, najmä myjavský a brezovský. Nad tým všetkým však dominuje schopnosť Sváka Ragana vynájsť sa aj v tých najnepríjemnejších situáciach...
Brezovskí garbiari boli známi nielen kvalitou svojich výrobkov, ale ischopnosťou svoje výrobky na jarmokoch úspešne popredať. Vel'a sa po jarmokoch a trhoch v blízkom i vzdialenejšom okolí Brezovej nachodil aj Sváko Ragan a nečudo, že na svojich obchodných potulkách zažil aj kadečo veselého a spravil nejeden vydarený, ale i menej vydarený "kšeft"...
Scenárista Bedřich Voderka s režisérom Martinom Ťapákom obrátili pohl'ad v tretej a poslednej časti filmu aj na túto dôležitú časť Sváčkovho života. Sváko Ragan má už dospelého syna Ščevána, ktorého treba dôkladne priučiť otcovskému garbiarskemu remeslu a najmä zasvätiť ho do fígl'ov "gšeftovania s partiékou". Dcéra Juda je zasa pomaly zrelá na vydaj a treba sa rozhodnúť pre toho najlepšieho pytača, čo iste nie je jednoduché... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (63)

Trsto 

všetky recenzie používateľa

Sváko Ragan alias maestro Kroner . Skvost našej kinematografie a je veľká škoda, že takéto kvalitné snímky sa u nás už asi nikdy nenatočia ...a bude to hlavne tým, že proste páni herci už vymreli :( česť ich pamiatke . Ani sa mi nechce uveriť, že to je už 16 dlhých rokov, čo nás tento úžasný herec opustil . ()

Bohemák 

všetky recenzie používateľa

Zařazení Sváka Ragana na ČT? Skvělý nápad! Veliké osvěžení v té záplavě vyšeptalých českých snímků. Kouzelná exkurze na slovenský venkov a půvabně vyprávěné příběhy se svérázným hlavním hrdinou. Ohromujícím způsobem výpravně natočeno (tolik lidí v dobových kostýmech, tolik zboží na trzích, těch uniforem...). Dočolomanskému a spol. veliké uznání za kaskadérskou scénu na řetízkovém kolotoči. Já bych zvracel určitě... ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Kopanyce ich rodným jazykom. Za popularitou televíznej série o svákovi Raganovi nie sú zďaleka len vtipné vyprávanky miestneho ľudového strýca - zabávača. Pretože tie sú vtipné len čiastočne, miestami ide o dosť ošúchané frky. Základom úspechu je profesionálna predpríprava v podobe zvládnutia svojrázneho tvrdého dialektu bielo a malokarpatských kopaníc spolu s perfektnými folklórnymi kompozíciami v podobe tancov, spevov a odevov. Všetko v podaní popredných slovenských hercov, ktorým svojrázny spevavo tvrdý dialekt akoby padol rovno do huby. Plus speváci a tanečníci zo Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK-u) a Lúčnice. Z Ragana s tróniacim Jozefom Krónerom doslova cítiť pohodu pri nakrúcaní. A cigánsky tanec a spev v prvej časti dodnes považujem za esenciu cigánskeho panku- nespútano odvalenej slobody a voľnosti pri tanci a hudbe. Svetozár Stračina ako skladateľ a Štefan Nosáľ ako choreograf excelovali. Ukázalo sa, že dôkladná znalosť miestneho jazykového dialektu, spôsobu humoru, oblečenia, naturelu, hudby a piesní je polovicou úspechu. Čerešničkou na torte je poukázanie na miestnu honoráciu (advokáti,notári, intelektuáli z okolia hlavného mesta) ako na bandu večne nenažraných vypasených a peňazí chtivých ožralcov, ktorých chráni len ich postavenie,no rozhodne nie intelekt. To je výstižné i pre dnešok. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Pocas tuhej normalizacie este stale dokazala ceskoslovenska kinematografia vyplodit vyborne veci /Marecku, podejte mi pero, Jachyme, hod ho do stroje, Svako Ragan ...../ V tomto pripade ide o vybornu "zahoracku trilogiu" na cele s rovnako vybornymi hercami : Kroner /Obchod na Korze/, Kronerova, Pavelekova. Zahoracky dialekt mam rad a aj ked som mnohemu nerozumel, film je urcite blizsi narodnej mentalite Slovakov nez kadejake sikmooke cinske kung fu hluposti /pardon, Bruce Lee/. Odporucam kazdemu, koho fascinuje kopaniciarske prostredie Myjavy, mentalita obyvatelov obyvajucich tento kraj, senky, humna so senom, huncutske ruralne vidiecke medziludske vztahy ..... pripadne nejaka ta zabijacka osipanej. Vzdy som mal rad tento kraj, a rad tu chodim. V podstate normalizacny kult a dalsi krasny dokaz toho, ze aj za normalizacie vznikali pamataniahodne a pozeraniahodne filmy. 95 % ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

To najlepsie zo slovenskej dediny. Z jednej strany Slovacko sa sudi a z druhej zahoracky svako - a potom, ze tu kultura nebyla... Co vznikne, dyz sa zkrizi opica s korytnacku? Zahorak v prilbe ;]] Na vojne reve porucik: Nastuuuuup! A ony Indro sa vydrape na prvy stlp, co zbada. A oficir sa ho pyta: Z ktoreho si druzstva? JRD Gajary! ____A tak podobne ;]] ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (9)

  • V Brezovej sa nenatáčalo nič. Aj napriek tomu si vo filme zahrali brezovské ženy s evanjelickými puritánskymi krojmi. (EleKtris)
  • Pre krčmu U Tvarožkov a rómsku osadu Kováčikov sa vytvorili umelé priestory. (EleKtris)
  • Filmovalo se také na hradě Červený kameň. Filmovalo se i v obci Vrbová a Lakšárská Nová Ves. (M.B)

Reklama

Reklama