Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kto by mohol zabudnúť na obl'úbenú postavu Sváka Ragana v hereckej kreácii neopakovatel'ného Jozefa Krónera? Trojdielny televízny film Sváko Ragan, ktorý vznikol podl'a poviedok Ela Šándora, si už pri svojom prvom uvedení pred mnohými rokmi okamžite získal priazeň divákov. Priniesol nielen dobrú zábavu, ale aj príťažlivý pohl'ad na svet myjavskej lokality s mnohými rázovitými zvykmi a postavičkami a vtipne využívaný dialekt, najmä myjavský a brezovský. Nad tým všetkým však dominuje schopnosť Sváka Ragana vynájsť sa aj v tých najnepríjemnejších situáciach...
Brezovskí garbiari boli známi nielen kvalitou svojich výrobkov, ale ischopnosťou svoje výrobky na jarmokoch úspešne popredať. Vel'a sa po jarmokoch a trhoch v blízkom i vzdialenejšom okolí Brezovej nachodil aj Sváko Ragan a nečudo, že na svojich obchodných potulkách zažil aj kadečo veselého a spravil nejeden vydarený, ale i menej vydarený "kšeft"...
Scenárista Bedřich Voderka s režisérom Martinom Ťapákom obrátili pohl'ad v tretej a poslednej časti filmu aj na túto dôležitú časť Sváčkovho života. Sváko Ragan má už dospelého syna Ščevána, ktorého treba dôkladne priučiť otcovskému garbiarskemu remeslu a najmä zasvätiť ho do fígl'ov "gšeftovania s partiékou". Dcéra Juda je zasa pomaly zrelá na vydaj a treba sa rozhodnúť pre toho najlepšieho pytača, čo iste nie je jednoduché... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (63)

Don Maty 

všetky recenzie používateľa

"Každé bremeno znesie trošku špásu". Vynikajúci humor, skvelý Kroner. Krásne naturálne zobrazenie slovenskej kultúry a tradícií spolu s autentickým nárečím utvára atmosféru, ktorá je nenahraditeľná. Nádherný humor a scény z krčmy, v ktorých sa rozprávajú vtipy na úkor svokier. To ako ma Sváko ohúril je nepopísateľné. Sváko patrí medzi klasiku a ja dúfam, že tam navždy zostane. A že aj za 100 rokov sa mladí ľudia so záujmom rozhodnú pozrieť tento skvelý počin tak ako aj ja...5 ()

MurielRezek 

všetky recenzie používateľa

Kdo by mohl zapomenout na garbiara Sváko Ragana a jeho putování za "gšefty"? Poetika lidového sedláckého rozumu a situační humor (kolikrát tak nadčasový) v záhoráckém nářečí. Slovenský folklór v té nejlepší podobě, výborná hudba Svetozára Stračiny a nezapomenutelná role Josefa Kronera, který v ní přímo zářil. A do toho má nostalgie...byť jsem Češka:). Dovoluji si přiložit malý slovníček tomu, kdo by snad nevěděl: garbiar - koželuh, kožešník; sváko - strejda ()

Reklama

anderson 

všetky recenzie používateľa

Kult kultov. Teda pre ľudí ktorí rozumejú mentalite tohto kúta západného Slovenska. Tí ostatní by to radšej nemali hodnotiť, ani pozerať. Skrátka úzkoprofilová nadčasová zábava. A JOZEF KRONER ? Ako rodákovi z úplne inej časti SR mu musím vyseknúť hlbokú poklonu, v tom s akou ľahkosťou sa vžil do tejto role. (11.4.2006) ()

Bilky 

všetky recenzie používateľa

Herecký koncert majstra KRÓNERA a veľmi pekne vykreslené charaktery postáv, jedovaté slovenské neresti a bohatý naturel - to fšetko nájdete ftomto kultovom seriály,ktorý som dlhé roky ignoroval (aj vďaka debilným vysielacím časom) a až teraz som k nemu "dospel" Miško si tu švihol postavičku právnika ako predzvesť jeho životnej úlohy v TISÍCROČNEJ VČELE a tie Jožkove prekáračky sú skvosty. Bohuotcuprisahám! :) ()

Vesecký 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobře a zároveň škoda, že je to hráno v nářečí, kde člověku unikají někdy celé půlky vět, takže nemůže plně vychutnat vtipně vyprávěné příběh ze života Záhoráků z okolí Myjavy. Skvělý Jozef Króner dovedl velmi dobře přecházet z pozice optimistického strýčka, který nezkazí žádnou legraci ve chvíle, kdy má rozvážně rozhodovat ve své rodině i pro svou obec. Mladičká Jana Nagyová, tenkrát sedmnáctiletá, byla příjemným osvěžením, její matka Raganová v podání Hany Slivkové byla také skvělá, hrála velice životnou postavu. A kolem spousta známějších i méně známých slovenských herců ze zlatého období slovenského herectví. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (9)

  • Pre krčmu U Tvarožkov a rómsku osadu Kováčikov sa vytvorili umelé priestory. (EleKtris)
  • Skutočný Sváko Ragan sa volal Martin Lacko a narodil sa v roku 1847 na Brezovej ulici. (Jaroo)
  • V prvej časti na začiatku počas jarmoku je vidieť prechádzať dve deti vo vetrovkách, aké sa v medzivojnovom období nevyrábali. (Mero)

Reklama

Reklama