Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový názov)
  • Nórsko Kongen av Bastøy (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (126)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Vydarený film podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali na ostrove Bastoy, kde umiestnili polepšovňu pre mladistvých delikventov. Nie nápravný alebo nápravno-výchovný tábor, ako sa týmto zariadeniam zvykne hovoriť. Polepšovňu, kde sa neprevychováva, ale mení, láme a využíva. A tí slabší, ako obvykle, na to doplácajú. Na to, aby to fungovalo je potrebný personál so špeciálnymi schopnosťami pod vedením neľútostného riaditeľa. Ono to aj fungovalo, ale prišiel predátor (ako v podobnom filme Zlo) a bežiaci systém sa začal zadrhávať a zlyhávať. Ale keďže je rok 1915 kombinácia komisie a vojakov obnovila potrebnú rovnováhu. Všetko bolo fajn, menšie výhrady mám voči dĺžke filmu a záveru. O sto rokov neskôr sa mnohonásobný vrah Breivik rozvaľuje vo svojej trojizbovej cele a podáva na súd sťažnosti na to, že mu je smutno. A nazýva sa to vývoj, ľudské práva a pod. ()

klukluka 

všetky recenzie používateľa

Pracovalo se tu s velmi úspornými vyjadřovacími prostředky, žádná drobnokresba postav, žádná exprese, přesto dávalo chování všech postav jasný smysl a bylo srozumitelné. To pro mě byla fáze 2- když jsem se utvrdil, že všemu správně rozumím, a že chápu, proč se tady děje to, co se tady děje. Fáze 3 přišla v samotném závěru a byl to okamžik, kdy si mě ten film podmanil. Uvažoval jsem i o plném počtu hvězd, ten jeho půvab je opravdu nenápadný a přicházel pozvolna a postupně. Pro mě to grande finale nastalo, ale bohužel moc pozdě, převažovaly pocity, které na nejvyšší hodnocení nepostačovaly. Nic to nemění na tom, že je to silné a krásné. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Fajnové severské filmové prekvapenie. Krutosť a šikana, spojená s nevľúdnym studeným severským krajom, a nesmierna túžba dostať sa odtiaľ preč na slobodu. Film vychádza zo skutočných udalostí roku 1915 a to ešte scenaristi a kostymeri celkový pohlaď na prostredie vylepšili. Dráma o chlapcoch , hroznom despotovi riaditeľovi, úchyláckom vychovávateľovi, štátnej komisii, ktorá vidí iba to čo riaditeľ chce, jednoducho dráma, ktorá nemohla inak skončiť ako skončila. Film mi pripomínal troška Coldwater, len dej sa odohrávala na severe a asi o sto rokov skorej, dokonca aj vzbura tam bola podobná. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak tomu poviem prevýchova ako remeň. Nechcel by som byť v koži tých chlapcov. Zvláštne keď si predstavíme, v akom luxuse si teraz žijú väzni v Nórsku. Pekný kontrast s minulosťou, a to pritom išlo "iba" o polepšovňu. Dejová linka je nabitá vypätými situáciami, hroznými životnými podmienkami chlapcov, krutosťou, bezcitnosťou, zbabelosťou, klamstvami a surovosťou. A k tomu sa pripája ešte aj typický severský chlad, ktorý podčiarkuje už aj tak hrozne bezútešnú atmosféru snímku. Všetko tak speje k nevyhnutným udalostiam... Ďalší filmový príklad o tom, ako nespravodlivosť vždy vládla svetu. Jasný nadpriemer, určite odporúčam. 85/100 ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Film se odehrává v roce 1915 na opuštěném ostrově v Norsku, kde se nachází nápravný ústav pro mladistvé delikventy. Ústav je veden sadistickou rukou Stellana Skarsgårda, který hraje jako bůh. Seveřané při síle se svou bezvýchodní atmosférou, vynikajícími hereckými výkony, drsným až nepříjemným prostředím s dostatkem napětí a nemilosrdným koncem. Velmi dobré. Slušný rest! 80% ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)
  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)

Reklama

Reklama