Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (192)

Gemini 

všetky recenzie používateľa

No, asi takhle - Fontána není nějak špatný film, zapadá do svojí kategorie a kromě několika opravdu povedených písniček (určených především osobám ženského pohlaví o generaci starším než jsem já:)) a kouzelné slovenčiny mladičké Evy Vejmělkové nepřináší skoro nic...tedy alespoň mně ne:) To by bylo na dvě hvězdy, protože vyložená ztráta času první Fontána není, to je až ta druhá:) A ta třetí je, ehm, příšerná, to je asi to slovo:) A ta třetí hvězda je za nefalšovanou radost v očích mojí přítelkyně;) ()

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúca nostalgická snímka Dušana Rapoša, ktorú si vždy rád znova pozriem. Nie je to nijaký vrchol filmárčiny ale na druhej stane sa jedná o muzikálový film s vynikajúcimi pesničkami, ktorých v tej dobe nebolo veľa. Piesne z filmu zľudoveli a aj preto sa tento film na Slovensku radí ku kultom svojej doby. My čo sme narodený v 90. rokoch budeme asi tento film vnímať inak ako väčšina dnešnej mládeže. 70% ()

Reklama

Brano 

všetky recenzie používateľa

Nostalgický hudobný film pre mládež, ktorý rozpráva o osudoch niekoľkých ľudí. Príjemne herecké obsadenie a naozaj krásna kultová hudba, ale to je asi všetko čo zdobí tento film. Chýba tomu hlavne dej. Sú to len také poskladané časti príbehov o láske z pred paneláku. Ale musím uznať, že aj po rokoch ma film stále niečo do seba. ()

runner85 

všetky recenzie používateľa

Socializmus z toho filmu cítiť na sto honov, nádherná hudba ale vie skvelo doplniť tie hluché miesta ktoré tam sú ... Síce bývam v paneláku ale takéto sídliskové časy som nezažil, už len preto, že bývam v malom meste ale aj preto, že sa zas nepotrebujem dajako moc združovať a vytvárať veľké tlupy ... a samozrejme ach ta láska, čistá, naivná a krásna ... krásne naštartovanie skvelej trilógie ! ()

montenegro 

všetky recenzie používateľa

Film je to z dnešního pohledu asi sotva průměrný, ale viděno tehdejším pubertálním okem mega mega nadprůměrný- žrali jsme to neskutečně. Ta jedna hvězda navíc za písničky od Elánů ("dvaja, aké krásne je byť dvaja, aké zváštne je mať rád"). Eva bývala krásná holka a Jiří Bábek mi i dneska připadá neskutečně sexy:-) Romantika hadr:-) Škoda přeškoda, že natočili ještě dvojku a trojku. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Príbeh Fontány pre Zuzanu inšpiroval vznik rovnomenného muzikálu, ktorý mal premiéru v októbri 2008. (m.a.t.o.)
  • Karol Hlávka pripravoval scenár asi tri roky a po premiére a zdrvujúcej kritike sa zaprisahal, že už nikdy nič nenapíše. (Raccoon.city)
  • Autor hudby Vašo Patejdl spomínal, že jeho hudobné začiatky boli presne také isté ako filmového Olina (Jiří Bábek), ktorý so svojou amatérskou kapelou hrával po pivniciach a garážach. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama