Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (192)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Tento film som v mladosti videl viacero krát, ale som si ho pamätal len veľmi útržkovo. Takže toto hodnotenie píšem až na základe dojmov z roku 2018. Musím uznať, že pri pozeraní 33 rokov starého filmu to už veru pôsobí ako poriadne retro! Po dejovej stránke to síce nebolo nič svetoborné, ale tá atmosféra sídliska 80tych rokov ma dostala. Síce som svoje detstvo prežíval až v 90tych rokoch, ale aj náš dvor medzi panelákmi bol vtedy centrom všetkého, takže to bola pre mňa celkom pekná spomienka. No a asi netreba pripomínať, že najväčšou prednosťou celého filmu bol samozrejme vynikajúci soundtrack, ktorý ten príbeh panelákovej mládeže príjemne sprevádzal. Inak, neviem čo sú všetci takí unesení z Evy Vejmělkovej. Mňa aj tak najviac upútala Nemožná - Janka Svobodová (vo filme ako Majka). ()

Kozlowski8 

všetky recenzie používateľa

Příběh o lásce mezi paneláky, staré fontáně, kamarádství, frajerech na motorkách... Film, který byl v osmdesátých letech skoro až kultovní (i pro mne, tehdy dvacetiletého výrostka), na mne po mnoha letech působil jako chaotické, neucelené, velice amatérsky vytvořené dílo, jako dům, jehož každá zeď je postavena z jiného materiálu a proto nedrží při sobě. Ten nepovedený dům má ale několik zlatých cihliček. Jedna z nich je nádherná Eva Vejmělková a tou druhou jsou písně Vaša Patejdla. Kvůli nim a lehké nostalgii dávám 40%. ()

Reklama

Merggie 

všetky recenzie používateľa

Dušan Rapoš patrí medzi slovenských režisérov, ktorí sa snažia svojimi filmami upriamiť pozornosť na väčšinového diváka. Nazdávam sa, že slovenský film by mal predsa len kráčať cestou autorských filmov, ktoré si nájdu síce menšinového, ale spokojného diváka. Príbeh bol veľmi jednoduchý. Nie je mu čo zazlievať, pretože relatívne verne okopíroval život na sídlisku a zopár krátkych lások. Samotné scény však pôsobili často dezorientovane a niektorí herci boli s kamerou v čase natáčania zrejme vo vojnovom stave. Motorky sa mohli stať vynikajúcim doplnkom filmu, ale pričastá "frajerina" z nich spravila gýč, na ktorý sa naozaj dalo dívať len s prižmúrenými očami. Hudba by ušla, keby sa niektoré z piesní neopakovali do nemoty. Bolo problémom pre tvorcov vytvoriť ďalšie tri, štyri piesne, ktoré by soundtrack trochu oživili? Dialógy boli príliš okaté, predvídateľné a tým pádom nudné. "Ak nie si moja" Vaša Patejdla, niekoľko pokusov o zaujímavé zábery(napr. padajúce roztrhané papieriky, či západ Slnka počas Mopedovej), pohľadná Eva Vejmělková, blúdenie Nemožnej po svete dokonalých, či čiernobiely záver patria do okruhu dôvodov, ktoré Rapošov druhý hraný film vytiahli zo samého filmového dna. Réžia totiž nedokázala skĺbiť teenagerskú romantiku so životom na plné obrátky. Najmä preto vznikol guláš, trochu štipľavý, ale predsa bez korenia. ()

BlueNeon81 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s ostatnou tvorbou Dušana Rapoša vysoký nadpriemer, ale na bežné pomery jeden veľmi priemerný film, kde jeho klady sú dobová hudba a herecký výkon Slava Záhradníka (áno, ten Oné z Pacha), inak je to veľmi kŕčovitý až banálny príbeh o dospievajúcej mládeži 80tych rokov. Predabovaná neplnoletá Vejmělková s náhodne odhaleným bujným poprsím je ešte jeden klad, ale ten sa už týka trilógie samotnej (veď ako je možné, že rodená Bratislavčanka hovorí v dvojke československy a v trojke česky? najväčší fail v kontinuite), jej potmavšia kamarátka s bizónmi v podpazuší s hlasom Zuzany Tlučkovej, či postava Zuzaninej staršej sestry, ktorá je tak príšerne naivná a infantílna, že to trieska dverami, už patria k mnohým nedostatkom filmu. Ale ako som spomenul, je to priemer. ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Dušan Rapoš nie je dobrý režisér a je dosť smutné, že film je označovaný v našich končinách ako kultový. Niektoré časti filmu sú natočené zaujímavo, ale sú krátke a ako celok film nefunguje. Je dosť zbrklo natočený. Ako keby bol len zlepencom viac - ale častokrát menej vydarených scén. Hudba je dobrá, ale piesne sa častokrát opakujú. Síce má prvá Fontána pre Zuzanu zaujímavú myšlienku prvej lásky, ale pozerať sa to už v dnešnej dobe nedá. Jednoducho okrem hudby a peknej Vejmělkovej tu nič nie je. P.S.: Fontána pre Zuzanu 2 má lepšiu hudbu a mám ju preto radšej. Inak sú to sračky. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Distribučný slogan filmu znel "Filmový muzikál o láske, motorkách a hrozne dobrých vlasoch." (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Variant názvu filmu bol aj Tak ahoj, fontána detstva! (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama