Reklama

Reklama

Orol Eddie

  • Česko Orel Eddie (viac)
Trailer 1

Film o najslávnejšom skokanovi na lyžiach v histórii Veľkej Británie – Michaelovi Edwardsovi, známom ako „Orol Eddie". Film vyzdvihuje Michaelov prístup k športu a jeho odhodlanie „nikdy to nevzdať". Poukazuje na trpezlivosť a vytrvalosť v zdolávaní prekážok, a to nielen tých vonkajších, ale aj tých, ktoré máme ukryté v našom vnútri... Film oslavuje ľudského ducha a ukazuje divákom, že nie je potrebné byť silou mocou lepší ako ostatní, ale že je dôležitejšie byť lepšími, ako sme boli. (Cinemart SK)

(viac)

Zaujímavosti (57)

  • Režisér Dexter Fletcher a kameraman George Richmond ozrejmili, že bolo potrebné urobiť veľké skoky bezpečne a opakovane: "Vo filme je 13 alebo viac skokov a vždy je to tá istá akcia. Chlap vystúpi hore, skočí a pristane. Museli sme nájsť veľa nových spôsobov, ako to urobiť." (megajalec)
  • V skutočnosti bol Eddie Edwards (Taron Egerton) samotár. Trénoval radšej sám, ak aj mal trénerov, tak len krátkodobých. (megajalec)
  • Na olympijských hrách vo Vancouveri v roku 2010 bežal Eddie Edwards (Taron Egerton) s olympijskou pochodňou a ohňom. (megajalec)
  • V čase uvedenia filmu do kina skutočný Eddie Edwards (Taron Egerton) skákal menšie skoky pre charitu. Najímali si ho, aby skákal cez autá, autobusy, aby ľudia videli jeho skok. (megajalec)
  • Hugh Jackman (Bronson Peary) priznal, že si pamätal na skutočného Eddieho (Taron Egerton) z OH a bol jeho veľkým fanúšikom. Eddie bol podľa neho legendou stelesňujúcou ducha úspechu, ktorý absolvoval bláznivý a takmer samovražedný šport, len aby sa zúčastnil olympiády. Zároveň uviedol, že ako dieťa chcel byť tiež na olympiáde, ale nikdy nezašiel tak ďaleko ako Eddie. Jackman dokonca skúšal skoky doma v Austrálii, zoskakoval zo strechy a predstavoval si, že skáče na lyžiach. (megajalec)
  • Producent Matthew Vaughn v jednom rozhovore povedal: "Ktokoľvek prišiel s nápadom športu, akým sú skoky na lyžiach, bol blázon. Nie je žiadny logický dôvod robiť to." (megajalec)
  • Na záverečnom ceremoniáli ZOH v Calgary šéf organizačného tímu olympiády Frank King v príhovore povedal: "Na týchto hrách niektorí vyhrali zlato, niektorí prekonali rekordy a niektorí vzlietli ako orly." (megajalec)
  • Skutočný Michael Edwards (Taron Egerton) v Innsbrucku 1989 spadol rovno z hrany skoku a zlomil si kľúčnu kosť. To bol jeho posledný veľký závod. Niektorí činovníci MOV označili Edwardsove vystúpenie v Calgary za "výsmech športu" a pričinili sa o zmenu kvalifikačných kritérií. Eddie, podporovaný leteckou spoločnosťou Eagle Airlines, sa potom neúspešne pokúšal nominovať na tri nasledujúce olympiády. (Raccoon.city)
  • Nie je pravdou, ako ukazuje film, že Michael Edwards (Taron Egerton) musel skočiť 61 metrov ako kvalifikačný limit britskej športovej federácie, aby mohol isť na olympiádu. Podľa vtedajších pravidiel mohla každá krajina vyslať jedného reprezentanta do každej súťažnej disciplíny. A Edwards skákal v tej dobe vo Veľkej Británii ako jediný. (Raccoon.city)
  • Prechod Michaela Edwardsa (Taron Egerton) z 40 metrového mostíka na 70 metrový mostík netrval tak krátko ako vo filme. V skutočnosti sa odvážil na ňom skočiť až po 5 mesiacoch. (Raccoon.city)
  • Prvýkrát sa Michael Edwards (Taron Egerton) pokúsil prebojovať na zimnú olympiádu už v roku 1984 v zjazdovom lyžovaní, ale len tesne nesplnil limit. K skoku na lyžiach prešiel hlavne preto, lebo zjazdové lyžovanie bolo veľmi nákladné na peniaze. Ale aj tak kvôli nedostatku peňazí si bez finančnej podpory ďalej privyrábal ako mohol. Strážil deti, kosil trávu, pracoval v hoteli, varil. Lyžiarske topánky, ktoré mal požičané, mu boli veľké, musel do nich nosiť šesť párov ponožiek. Nepohrdol žiadnym ubytovaním, spával v kravíne aj v karavane, hoci ortuť teplomera vonku klesala na mínus 25°C. Raz si pri páde zlomil čeľusť, no keďže si nemohol dovoliť zaplatiť za zdravotné ošetrenie, previazal si ju obliečkou od vankúša a pokračoval ďalej. Požičaná helma, ktorá mu bola príliš veľká, sa mu párkrát pri páde odopla. Išlo o takú nebezpečnú situáciu, až sa nad ním zľutoval člen talianskeho skokanského tímu a jednu helmu mu daroval. (Raccoon.city)
  • Skutočný Eddie Edwards (Taron Egerton) v súčastnosti svoje majestátne dioptrické okuliare už nosí len na ukážku. Dioptrie mu laserom odstránil ruský lekár. Zadarmo za to, že sa Eddie prepožičal pre reklamu jeho firmy. (Raccoon.city)
  • Michael Edwards (Taron Egerton) chcel, aby jeho postavu v jeho životnom príbehu stvárnil Brad Pitt alebo Tom Cruise. Keď tvorcovia zvolili ako prvú alternatívnu komika Steve Coogana, protestoval. Neskôr sa nechal presvedčiť. Avšak s dodatkom: "Dúfam, že ma Coogan nespodobní ako smiešnu figúrku alebo životného losera. Pretože ani jedným rozhodne nie som!" Hlavnú úlohu nakoniec získal Taron Egerton. (Raccoon.city)
  • Dvojica mladých hercov, ktorí stvárnili Eddieho 'Orla' Edwardsa ako 10 resp. 15-ročného, boli bratia Tom a Jack Costellovci. (MikaelSVK)
  • Filmovanie snímky začalo 9. marca 2015 a točilo sa do 3. mája 2015. Prebiehalo v britských filmových štúdiách Pinewood, v nemeckých strediskách Garmisch-Partenkirchen a Oberstdorf a tiež v rakúskom Seefelde. (MikaelSVK)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 23 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 15,8 milionu dolarů, celosvětové pak 46,2 mil. (NIRO)

Súvisiace novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (viac)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (viac)

Reklama

Reklama