Reklama

Reklama

Vízie z Inferna-umenie proti zabúdaniu

(TV film)
všetky plagáty
Slovensko, 2005, 57 min

Réžia:

Peter Dimitrov

Obsahy(1)

Dokumentárny film scenáristu a režiséra Petra Dimitrova Vízie Inferna voľne vychádza z rovnomenného cyklu obrazov pôvodom bratislavského výtvarníka Adolfa Frankla. Muža, ktorý prešiel peklom koncentračných táborov, pochodov smrti, neopísateľného utrpenia, strachu a poníženia. A to nielen za obdobia fašizmu, pretože jedna totalita vymenila druhú. Jeho dielo je varujúca správa o nás ľuďoch, kam vieme zájsť, keď sme zbavení milosrdenstva, tolerancie, či chápania inakosti. Film je akýmsi oneskoreným portrétom umelca s valérmi tragických dopadov na celú jeho rodinu. Všetko sa odohráva na pôdoryse historických udalostí s bohatou dobovou obrazovou faktúrou. Film nemá ambíciu mstiť sa, či pateticky vyvolávať pocit viny. Chce byť v istom zmysle esejou o hľadaní podstaty zla, s naliehavo kladenou otázkou "prečo !" Formálne ide o štylizovaný dokument s použitím autentických výpovedí tak z archívu samotného výtvarníka ako aj jeho žijúcich potomkov. V náznakovej rovine ho režisér umelecky dopĺňa hranými prvkami. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Silný a depresívny dokument. Paradoxne nudnejší je pri osobnej výpovedi, ale pri citácii svedectiev a obrazových výjavoch je mimoriadne silný. Spomienky na peklo. ()

Tch9721 

všetky recenzie používateľa

So synom pána Adolfa Frankla som sa osobne stretla a informácie o ňom ako aj dodatky k filmu som si od neho vypočula z prvej ruky. Snímok má veľmi veľkú a silnú výpovednú hodnotu a myslím, že stojí za to, pozrieť si ho. Deportácie židov zo Slovenska sú tu zachytené naozaj vierohodne z pohľadu jednej rodiny a ich príbehu. Film mal z môjho pohľadu drobné negatíva ale tie 4* si za obsah jednoznačne zaslúži, odporúčam. ()

Reklama

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama