Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kráľovi Leopoldovi sa narodí dcéra, ktorá dostane meno Ruženka. Kráľ pozve dvanásť víl - sudičiek, aby dali princeznej do vienka tú najkrajšiu budúcnosť. Trinástu vílu však zabudne pozvať. Napriek tomu sa na slávnosti objaví so zlovestnou veštbou - v pätnástich rokoch sa Ruženka pichne do prsta a umrie. Dvanásta sudička ešte dokáže kliatbu zmierniť, aby princezná nezomrela, ale iba zaspala... (RTVS)

(viac)

Diskusia

davidosik

davidosik (hodnotenie, recenzie)

M.B

Určite nie je najlepšia, Jak se budí princezny je len variácia na Šípovú Ruženku, je klasicky "česky" vtipná, odlahčená a silno upravená.

A asi si to nemysleli ani Nemci, keď chceli v 80.rokoch v Československu nakrútit svoje rozprávky bratov Grimmovcov a preto už v 1988 slov.režisér Stanislav Párnický vyhlásil konkurz na hl.postavu do tejto rozprávky. Táto slovensko-nemecká verzia je najvydarenejšia adaptácia grimmovskej predlohy. Je miestami strašidelná a ponurá (presne ako ju zozbierali a spísali Grimmovci) a romantická zároveň, a princezná tu naozaj spí celé storočie-100 rokov.

Síce nie som zástanca porovnávania českých a slovenských filmov na tú istú tému, ale ked ste s tým zase raz už začali, musím tu dať veci na pravú mieru. Jak se budí princezny je najlepsie natočená rozprávka o Šípovej Ruženke možno tak pre Českú republiku. Nie pre celú Európu.

M.B

M.B (hodnotenie, recenzie)

Jak se budí princezny je jednoznačně nejlepší natočená pohádka o Šípkové Růžence.

na príspevok reagoval davidosik

djuj

djuj (hodnotenie, recenzie)

Jestli je tohle ta Česká pohádka, co právě běží na Barrandově, tak to je vážně svinstvo!

Reklama

Reklama