Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie životných osudov hrdinov filmu Medená veža. Dramatický príbeh dvoch chatárov z tatranskej Stratenej doliny začína ich prepustením z väzenia a návratom do rodnej dediny. Obaja chatári strávili za mrežami dva roky pre pašovanie - rozhodnú sa, že sa za to pomstia nadporučíkovi Pardekovi. (STV)

Recenzie (92)

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Volné pokračování, které začíná tam kde minulý díl končil. Jenže už jen recykluje to co v Měděné věži fungovalo na výtečnou. Ano, stále jsou tu kvalitní herci, majestátné podhůří Vysokých Tater, ale chybí tomu ten náboj "kamarádství nade vše", na kterém původní snímek stál. Scénář je relativně nudný a nezajímavý, hudba naprosto totožná, lokace shodné. Celé je to takové zhola zbytečné, pěkně zahrané nic. Koukat se na to dá, ale kvalitativně je to podprůměrný snímek. ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Poetika prvního dílu nevyšuměla, jen mezi baladou prosvítá i lehká romance s pár satirickými verši.  Kromě hledání nového smyslu života a zjištění, že nic takového neexistuje mě bavil ale snad i jediný lehce záporný esenbák v československém filmu v podání  Vlada Müllera, jehož počáteční nadutost dostává díky srandičkám navrátivších se kamarádů řádně na frak.  Orlie pierko je lehká smířlivá tečka za původně smutným příběhem, proč ne. ()

Reklama

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Orlie Pierko je iné ako Medená Veža, samozrejme tvorcovia a postavy ostávajú nezmenené (ale tak isto sympatické:). Upustilo sa od baladičnosti, tragiky a poetiky Medenej Veže a viac sa vsádza na humor. Nie tak silné a pamätné ako fenomenálna prvá časť, ale ako odychovka viac než dobré. Btw Ivan Rajniak bol skvelý herec! ()

jatamansi 

všetky recenzie používateľa

Klasická dvojka, přežvýkané téma z jedničk, jako dvakrát spařený pytlík čaje, jakž takž obarví, ale už nemá vůbec žádnou chuť. Chyběl Kvietik i Vášáryová, příběh neměl sílu. Ališka, ten byl dobrý jen když použil původní hudbu z Medenej veže. Nastavovaná kaše. Potvrdila se mi moje neláska kČunderlíkové. Žádný výraz, žádná mimika,, jen unylost. Od Pěti holek na krku přes Orlie Pierko až k Nemocnici. Bezkrevná, bez emocí, nemastná neslaná. Jeden obličej na celý život. Dvojice kamarádů už nemá ten esprit jako trojice. Snad jen Vlado Müller tu dostal větší prostor, ale zase v něm neměl moc co hrát. Šťávu dodával Prašivec Julia Vaška, takový normální český, pravda slovenský, podrazáček. Ještěže alespoň ty Tatry zůstaly stejné. ()

farfalla 

všetky recenzie používateľa

Druhý film z tzv. horskej trilógie spolu s filmami ´Medená veža´ (1970) a ´Stratená dolina´ (1976). Návrat z väzenia je pre kamarátov Valéra (Ivan Rajniak) a Starca (Ivan Mistrík) veľmi ťažký. Musia si nájsť novú prácu, ale to sa ukáže ako nemožné, pretože vedia, že sa chcú len vrátiť na chatu, ale to práve nesmú. Musia žiť medzi ľuďmi a pod dozorom financa Fera Pardeka (Vlado Müller). Život im strpčuje aj žiarlivý Prašivec (Július Vašek). A zarytého starého mládenca Valéra si vyhliadne Tonka Surka (Andrea Čunderlíková). Spočiatku to Starec a Valér všetko berú ako zábavu, ale neskôr sa objavujú problémy aj medzi nimi. V takýchto ťažkých chvíľach je ľahké stratiť kamaráta. Oproti predcházajúcemu filmu ´Orlie pierko´ stratilo ľahkosť a lyriku života v horách a stalo sa skôr horkou komédiou života v horskom mestečku. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (12)

  • Film bol nakrútený za pomoci Správy Tatranského národného parku Horskej služby vo Vysokých Tatrách a AZNP Mladá Boleslav. (Raccoon.city)
  • Nakrúcanie filmu prebiehalo v Starom Smokovci, Hornom Smokovci, Ždiari, Novej Lesnej, Spišskej Sobote, Novej Lesnej a na Dunajci. (dyfur)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama