Reklama

Reklama

Riečne príšery - Season 8 (2016) (séria)


Mořský démon (S08E01)

(epizóda)
  • USA Deep Sea Demon

Obsahy(1)

Jeremy Wade obrátil svoju pozornosť na slanú vodu a rozhodol sa preskúmať jednu z najväčších legiend spojených s vodou: mýtického morského hada. Má mnoho kandidátov na ryby, ktoré mohli byť predlohou pre túto bájnu príšeru: úhory, murény... potom ho však stopa v jednom chráme zavedie na stopu ďalšieho tvora, ktorý je však taký vzácny, že šance na stretnutie s ním sú menšie než šanca, že sa dostane na Mesiac. (ČSFD)

(viac)

Galéria (12)

Zaujímavosti (4)

  • Jedným z najväčších nebezpečenstiev bol podľa Jeremyho ponor v tmavej vode s rybou oarfish. Nakoľko táto ryba pláva zvláštnym spôsobom, človek ľahko prehliadne fakt, že ryba sa pohybuje a podvedome ju sleduje. Našťastie si Jeremy v poslednej chvíli uvedomil, že sa vzďaľuje od reťaze, ktorá bola jediným orientačným bodom. Keby si to neuvedomil, mohlo sa to skončiť katastrofou. (Hodnotim)
  • V doplnkovom materiáli Jeremy opisuje nebezpečenstvá, ktoré prinášal výcvik na ponáranie s rebreatherom. Okrem prítomnosti smrtiacich medúz mechúrových (nazývaných aj portugalská galéra) mal značné obavy aj z odlišnej metódy dýchania s týmto dýchacím prístrojom. Pri jednom ponore sa dokonca ocitol len niekoľko decimetrov od medúzy. No keďže naučiť sa používať rebreather bolo pre morské ponory nevyhnutné, Jeremy vytrval a výcvik úspešne dokončil. (Hodnotim)

Reklama

Reklama