Reklama

Reklama

FlashForward

(seriál)
  • Česko FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (viac)
Dráma / Sci-Fi / Mysteriózny / Thriller
USA, (2009–2010), 15 h 46 min (Minutáž: 41–44 min)

Predloha:

Robert J. Sawyer (kniha)

Hrajú:

Courtney B. Vance, Joseph Fiennes, Jack Davenport, Zachary Knighton, Peyton List, Sonya Walger, Christine Woods, John Cho, Brían F. O'Byrne (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(22)

Z ničeho nic se objeví tajemné světlo a téměř všichni lidé na světě padnou do bezvědomí. V tomto stavu před očima vidí vlastní život, jak bude vypadat za šest měsíců. Jednotka elitních agentů FBI se snaží záhadu vyšetřit a lidé si začnou uvědomovat, že budoucnost se vždycky může změnit. Najděte odpovědi a pronikněte ještě hlouběji do příběhu plného hádanek díky skvělému bonusovému materiálu. Uvidíte mimo jiné i celou sérii od pilotního dílu až po poslední epizodu. Uslyšíte, jak natáčení vnímali herci a štáb, a budete mít příležitost znovu prožít každý nečekaný dějový zvrat v celé sérii. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (23)

FlashForward (2009) 

Ťažko hodnotiť, či je lepšie alebo horšie, že seriál nepokračoval ďalej. Ukončenie prvej série je ako-tak dostatočne vysvetľujúce, takže divák nemá pocit, že silou mocou musí vedieť, čo bude preboha ďalej. Možno by sa z toho stalo ďalšie Lost, ktorému by štyri zhustené série úplne stačili. Takže nápad super, mysteriózno a pocit, že ihneď musím vedieť, čo bude ďalej funguje dokonale, len mi trochu vadí, že žiaden podobne ladený seriál nemôže nikdy skončiť niečím skutočne šokujúcim a katarzným. VIDENÉ ZNOVA 2020: Tentokrát som viac docenil snahu tvorcov vytvoriť komplikovaný a zároveň funkčný puzzle obraz, kde síce ostali niektoré kúsky skladačky ešte v "krabici", ale výsledný obraz je aj tak jasne zreteľný. Nápad, že každá postava sa ocitá polroka v pozícii schrodingerovej mačky, je podľa môjho názoru geniálna. To ale bude súvisieť asi aj s predlohou. ()

Konec dobrých dní (2009) (E01) 

Ešte lepší pilot mysteriózneho sci-fi seriálu, než v prípade Lost. Námet je geniálny, nápad proste diváka ihneď naláka na ďalšie sledovanie a dokonca aj celý pilot má nesmierne rýchle tempo a nie je tu ani jedna sekunda navyše. Pritom sa pomerne rýchlo dozvieme, o čo ide, navyše sa ale otvára množstvo otázok, ako bude dej prebiehať ďalej, pričom sa zdá, že sa bude "napĺňať osud" a zároveň si začneme klásť aj viacero filozofických otázok. No a záver nás čaká cliffhanger par excellence, ťažko si predstaviť napínavejší. ()

Bílý na tahu (2009) (E02) 

Ani v druhej epizóde tempo nedrhne, vyšetrovatelia sa pomaly až míľovými krokmi posúvajú vpred, inými slovami na nástenke Josepha Fiennesa pribúdajú fotografie, poznámky, nápisy a mená. No a aj internet prináša rýchle výsledky, pribúdajú aj nové postavy s dôležitými informáciami. Pokiaľ by niekomu snáď po apokalypse prvej časti chýbal nejaký ten výbuch, tak sa tiež dočká. ()

137 sekund (2009) (E03) 

Opäť niet čo vyčítať a opäť platí, že behom trištvrtehodinky dostaneme viacero veľmi zaujímavých nových informácií, ktoré zatiaľ ešte len zväčšujú počet otázok, zároveň ale dostávame aj čiastočné odpovede. No ide o paradox, kedy otázka môže znamenať zároveň aj odpoveď, ale celý koncept tohto seriálu storí na paradoxe, a to síce časovom. Čo nám prinesú informácie o vranách? Čo sa stalo v Somálsku? Ako to, že vzorky DNA sa potvrdili, keď flashforward tento "fakt" poprel? ()

Černá labuť (2009) (E04) 

Úvodná scéna s hudbou Bjork je zatiaľ tá najlepšia v seriáli. Rovnako potešila aj metafora so sliepkou a vajcom, pričom rovnako aj seriál nastoluje otázku ohľadom toho, či je v blackout skutočne budúcnosť, ak sme ju už videli, alebo minulosť. Takže čo bolo skôr, sliepka či vajce? Objavujú sa nám ale blackouty dvoch postáv, ktoré až tak zaujímavé nie sú, ale to sa v pravom svetle ukáže až smerom k finále. No a cliffhanger nám opäť napne gumu na trenkách, objavuje sa totiž Dominic Monaghan a poukáže na istého veľmi prekvapivého podozrivého. ()

Špetka pravdy (2009) (E05) 

V päťke sa síce dej a vyšetrovanie vpred skoro vôbec neposunie, ale jej klady sú inde. Ocitáme sa vo Washingtone, kde sa rozhoduje o financiách na vyšetrovanie okolností blackoutu a spoznávame aj júes prezidenta v podaní Petera Coyoteho. Epizóda stojí na vzájomnej interakcii postáv a tá tu funguje zatiaľ najlepšie v doterajšom priebehu seriálu. ()

Strašidla a příšery (2009) (E06) 

Dej sa opäť výrazne posúva vpred, začíname pociťovať ono naplňovanie budúcnosti už dá sa povedať že naplno a niektoré postavy to skutočne bolí. Čiže zároveň aj výborne fungujú interakcie postáv (ako som už spomínal naposledy), čo je samozrejme dosiahnuté aj postupným vývojom a šesť dielov je už dosť na to, aby mali tvorcovia látku poriadne ohmatanú a dokonale chápali svoje postavy. Spoločné stretnutie v "dome, ktorý je každého", je neuveriteľne silné a zaradil by som ho nejakého rebríčka top seriálových sekvencií ever. ()

Dar (2009) (E07) 

V tejto epizóde sa dozvieme, čo je to spolok modrej ruky a aké má pravidlá, pričom navštívime aj jedno ich session. Veľkým prínosom je však zistenie, že s osudom sa dá narábať o niečo slobodnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Ale ak sa dá budúcnosť zmeniť, neznamená to náhodou pre tých, čo flashforward mali, že aj oni môžu zomrieť v hociktorý deň pred 29.-30. aprílom??? ()

Karty s kojotem (2009) (E08) 

Poker ma príliš nezaujal, či to chlapci oznámia verejnosti, alebo nie, mňa až tak extra nezaujíma. Aj tak tušíme, že pôjde skôr o prekvapenie na koniec celej série. Dozvedáme sa viac o komande, ktoré by malo Fiennesa prepadnúť 29. apríla, len mi chlapci v FBI pripadajú trocha prihoretí, keď si myslia, že konkrétne tetovanie má iba jeden človek na svete, najmä ak sa tak nejak predpokladá, že pracoval v organizovanej zločineckej skupine. Dej ale ide opäť dopredu veľmi slušným tempom, ako sme si už v tomto seriáli zvykli. ()

Věřit (2009) (E09) 

Veriť sa venuje najmä romantickej linke budúcnosti medzi chorým mladým lekárom a peknou Japonkou, pričom je jasné, že dôvod, prečo sa spoznajú, je skrátka iba ten, že sa videli vo flashforwarde. Toto je určite tá najdráždivejšia otázka celého seriálu a v podstate celej paradoxnej slučky, ktorú sme už mali možnosť viackrát vidieť v sci-fi žánri. Noh sa dozvedá, že telefonát prišiel z Hong Kongu, čo sme my už ale vedeli od začiatku, takže sa môžeme tešiť na cestu do Ázie po hľadaní ďalších odpovedí. ()

Oznámení (2009) (E10) 

Výlet do exotického Hong Kongu, nové dôležité informácie (vyjadrené numericky, tak tri úplne zásadné), vyhrotené emocie, proste všetko to najlepšie, čo v tomto seriáli sledujeme, sa vtesnalo (aj) do epizódy číslo 10. V jednom prípade je čisto na dvoch postavách, ako sa s novinkami vysporiadajú, v tom druhom zase dve postavy budú musieť čeliť tomu, ako sa s informáciami ľudstvu, ktoré im poskytli, vysporiada celá spoločnosť. No a už sa pomaly, či skôr rýchlo, ukazuje, že iba málokoho svojim vyhlásením urobili šťastným. ()

Odhalení nula: část první (2010) (E11) 

Tak tu som cítil, že ide o prvú časť na polovicu rozdelenej celovečernej epizódy. Na čom nie je vôbec nič zlé, len ma nová postava preživšieho umývača okien a jeho náboženské žvásty dosť iritovali. Inak samozrejme všetko šľape naplno, s blackoutom to bude komplikovanejšie, než sa na prvý pohľad zdalo a prezradenie sa vedcov verejnosti sa ukazuje ako čistá blbosť, takmer až samovražda. Uvidíme, ako dopadne part two... ()

Odhalení nula: část druhá (2010) (E12) 

V hre na otázky a odpovedi v druhej časti Revelation Zero víťazia odpovede a pre zainteresovaných sledovanie podobných epizód ich obľúbených seriálov je čistá slasť. Takže sa dozvieme, kto je muž Zero, aké má prepojenie s tajomnou organizáciou, v čom spočíval jeho flashforward a taktiež viacero vecí z jeho minulosti. Že ste toto chceli vedieť hneď po cliffhangeri v prvej epizóde? No, tak tu máte odpovede. ()

Zpětný ráz (2010) (E13) 

Myslel som, že dvanásty diel bude pred konečným finále pomyselným vrcholom doterajšieho vývoja, ale Blowback je snáď ešte lepšia epizóda. Mozaika sa nám postupne zaplňuje ďalšími puzzle dielikmi a my zisťujeme, prečo je možné, že sa otec dostane za svojou dcérou, ktorá je momentálne u neho doma, za pár mesiacov do Afganistanu. Opäť ide o veľmi emotívne a najmä uveriteľné scény. "Happy birthday"...kto videl, chápe. ()

Lepší andělé (2010) (E14) 

Väčšina deja sa odohráva v Somálsku a na môj vkus sa tam až príliš veľa strielalo. Odpovede sú ale zaujímavé no a konečne sa dostaneme aj do veže. Nielen flashforwardy sú vo Flashforwarde dôležité, tentokrát sa dočkáme aj dôležitého flashbacku. No a čo v LA? No medzi Fiennesom a jeho ženou to začína byť skutočne zaujímavé a dočkáme sa až hamletovských dilemat, čo ale myslím v tom najlepšom zmysle slova. Dialóg medzi oboma ohľadom problému "áno, či nie", má proste v sebe viac napätia než prestrelka v Somálsku. Ale ten záver tu fakt stál za to. ()

Obětovat královnu (2010) (E15) 

Kto by to povedal, že inak celkom nudná dejová línia zameraná na budúcu milostnú líniu medzi lekárom a Japonkou dostane takého grády a iba dokazuje, že všetky postavy sú v priebehu daného polroka iba Shrodingerovými mačkami v krabici, kedy existujú viaceré možnosti ich ďalšieho vývoja a nielen jedna striktná budúcnosť. Hľadanie krtka v FBI patrí medzi najnapínavejšie sekvencie seriálu a samotný záver pripraví veľmi, ale veľmi nečakané a zároveň nepríjemné prekvapenie. ()

Nikdo nás nedostane (2010) (E16) 

Čaká nás retrospektíva v FBI, vypočúvanie "krtka", pričom ten druhý je stále v anonymite. Do deja sa zapájajú ďalší vyšetrovatelia, z čoho Mark a spol. nemajú vôbec radosť a niet sa čo diviť. No a je tu ďalšia vražda, aby toho náhodou nebolo málo. Solídna epizóda, ale dá sa čakať, že tie, čo budú nadväzovať priamo na udalosti v Nikto nás nedostane, budú ešte lepšie. No a osobne ma vývoj vo vzťahu Marka a jeho manželky trochu hnevá a Olivia sa tu nezachová zrovna dvakrát charakterne. Jericho je stále tajomnejšie a vydávame sa po jeho stopách. Dimitri je stále viac na nervy, o tri dni má totiž prísť o život, potom ani plánovaná svatba nie je taká šťastná udalosť. ()

Zahrada rozcestí (2010) (E17) 

Ďalšia epizóda, kde sa uzatvára jeden osud, respektíve snahu o jeho zvrátenie. Ocitáme sa pri dátume 15. marca, čo by mal byť podľa onoho osudu deň Demovej smrti. Ide tak o veľký deadline a bude sa hrať doslova o sekundy. Možno až príliš na hranu, ale nevadí, aspoň je to napínavejšie a mimochodom sa od Frosta dozvieme zopár zaujímavých vedeckých informácií. Tých, čo by ale pomohli vyšetrovaniu celého komplotu, už menej, vlastne žiadne. Vynikajúca akčná časť obsahujúca taktiež dôležité infošky, čo viac si priať. ()

Sbohem žlutá dlážděná cesto (2010) (E18) 

Dostávame odpovede na ďalšiu sadu otázok a to dokonca aj vo forme retrospektív z istého nie príliš pohodlného zariadenia určeného na experimenty so savantmi. To, čo sa dozvieme, je absolútne zásadné a jedna infoška je značne prekvapivá najmä pre Oliviu, ale aj pre nás. Čo to sakra môže znamenať? No a na samotný záver majú tvorcovia pripravené ďalšie eso v rukáve, tým druhým krtkom v tíme je to predsa len trochu komplikovanejšie. ()

Oprava směru (2010) (E19) 

Tak pokiaľ sem tam dať niektorej epizóde "len" štyri hviezdy, tak potom napríklad takej Course Correction. Všetko je v poriadku, vyrieši sa probléms Anabelle, len sa vyšetrovatelia dozvedajú informácie, ktoré mi už zopár častí vieme. Ale určite je zaujímavé sledovať Marka a spol na tieto pre nich nové informácie reagovať. Je ale rozhodne správne, že rozsah informácií má divák väčší než postavy stojace za vyšetrovaním. Inak by sme sa v tom stratili, že... ()

Reklama

Reklama