Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film sa odohráva v poľskej Legnici, ktorej sa hovorilo aj "Malá Moskva", pretože tu sídlila najväčšia posádka sovietskej armády v Poľsku. V roku 1967 sem prichádza Jura (Dmitrij Ulianow) so svojou manželkou Vierou (Svetlana Khodchenkova). Akcelerátorom všetkých dejových línií je Vierina láska k poľskej poézii a hudbe. Náhodné a nevinné víťazstvo v speváckej súťaži (kde zrazu začne spievať pieseň "Grande Valse Brillante" Poľky Ewy Demarczyk) ju zapletie do osudovej lásky s poľským vojakom a hudobníkom Michalom (Lesław Żurek), ale aj do osudného záujmu tunajšej KGB. Romantická dejová línia zakázanej lásky a thrillerovo-dramatická dejová línia zverských praktík KGB v období invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sú preklenuté retrospektívnou dejovou líniou, v ktorej dcéra Viera sa vracia naspäť k osudovým udalostiam a postupne rozplieta obe nitky príbehu. Okrem silného príbehu so záverom, ktorý prináša hlbokú katarziu a emocionálne vypätie - pre zúčastnené postavy ale aj pre diváka, je pre tento film charakteristická kamera a jemne nasvietené obrazy. (ČSFD)

(viac)

Zaujímavosti (9)

  • Malá Moskva v čase svojej premiéry na poľskom filmovom festivale vzbudila značné kontroverzie, keď sa niektorí kritici vyjadrili, že ide o "zjednodušený obraz politickej situácie, obrazu armády a historického výkladu o zásahu vojsk RVHP v Československu". (Arsenal83)
  • Chodčenková o svojej dvojrole: „Páčil sa mi príbeh týchto dvoch žien. Tiež ma lákalo zahrať si dve také odlišné úlohy.“  (Arsenal83)
  • Scenárista Krzystek zdôraznil, že príbeh rozprávaný v Malej Moskve vychádza aj z jeho osobných skúseností: „Vyrastal som dvesto metrov od sovietskeho sídliska v Legnici." (Arsenal83)
  • Autor scenára Waldemar Krzystek: „Film je otázkou o práve systému a ideológie rozhodovať o ľudskom živote.“ (Arsenal83)
  • Na plesovej scéne, ktorá sa natáčala vo Vroclavi, sa zúčastnilo takmer 100 ľudí. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal vo Vroclavi a Legnici (Poľsko). Obdobie natáčania trvalo od 8. augusta do novembra 2007. (Arsenal83)

Reklama

Reklama