Reklama

Reklama

Letisko

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Predloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scenár:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrajú:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Nad Lincolnovým letiskom zúri snehová búrka, ktorá obmedzuje prevádzku. V okamihu, keď sa na štart chystá linka do Ríma, uviazne na ranveji mexické lietadlo. Problémy sa však nekončia ani po štarte - medzi cestujúcimi je šialenec s bombou, ktorý chce ukončiť svoj život. Začína sa boj s časom a napätými nervami... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (173)

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Nezestárlo, i když dneska se pletacím jehlicím a kufříku s tnt na palubě múžete leda smát. Ovšem jediný skřípějící moment ve scénáři rozhodl o tom, že jsem si druhou půlku napínavého filmu moc neužil - a to byl ten pacient, co tak úzkostně ctil soukromý majetek (víc napovídat nesmím). Velmi dobrý film s pestrou paletou solidně rozehraných životních příběhů, nepatřící do kategorie katastrofických. Nejhezčí ženou ve filmu je zapomenutá paní Bakersfeldová, Dana Wynter! ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

V jednom dopravním letadle pěkně vedle sebe usazení černá pasažérka a terorista s bombou v kufříku (tentokrát bez turistických nálepek Hirošima, Drážďany, Pearl Harbor a Nagasaki). Tak tomu se říká pech.. Zábavná klasika katastrofických filmů z leteckého prostředí, jenž klade důraz i na partnerské vztahy a která se v několika scénách (chtě i nechtě) nebezpečně blízko přiblíží svému parodickému následovníku Připoutejte se, prosím! Bezpečnostní opatření na Lincolnském letišti byly evidentně nedostačující, neboť dnes by zadrželi pana Guerrera již ve vstupní hale a za půl hodiny by směřoval v oranžovém mundúru první třídou na Guantanamo v rámci dovolené na zohavenou.. ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Zaujmem mierne opozitný postoj voči tunajším názorom, keď si dovolím povedať, že hľadieť na Airport ako film katastrofický, a teda zadať priestor na zrovnávanie s modernou tvárou žánru je prinajmenšom chybou, ak nie až ignoráciou previazanosti s kontextom a knihami Arthura Haileyho. Nijako sa netajím, že práve Haileyho romány sú mi spomedzi diel amerických polofaktických literátov vsádzajúcich na investigatívnu prácu v obore, ktorému sa práve venujú, najbližšie. A i keď ani jeden nepostráda náboj a dramatické vyhrotené situácie, len ťažko by sa dalo označiť akýkoľvek román vrátane Letiska za katastrofický. Haileyho rukopis spočíva v obratnom vytvorení vlastného komplexného jazyka, ktorý pracuje v plánoch. Tým prvým je vždy pestrofarebná mozaika ľudí na rozličných spoločenských priečkach, čím sa mu darí získať si široké publikum, sympatizujúce s hrdinami z ich prostredia - máme tu napríklad zľahka idealizovaného (typický predstaviteľ Haileyho ústredných hrdinov) riaditeľa letiska, jeho sekretárku, hrdinského pilota, šikovnú a vtipnú starú čiernu pasažierku, zúfalého bombového atentátnika a ďalších. Tým druhým je ostrý kritický tón, ktorý zväčša prechováva k biznisovému modelu, politikárčeniu a moci peňazí, dolovaných z pracujúcej triedy; vždy tu ponecháva priestor aj trpkému humoru, hraničiacemu so satirou. Až v treťom, poslednom pláne je sledom udalostí, ktoré plynulo prechádzajú v napínavý súboj s časom v jedinom momente, kde sa pretnú osudy jeho postáv. Bohužiaľ, George Seaton zvolil zlý prístup, keď ustúpil hollywoodskym konvenciám, nechal námet prejsť vzťahovou melodramatizáciou a premenil ho na látku omnoho bližšiu klasickému katastrofickému filmu, pričom tú pravú esenciu Haileyho zahodil a vymenil za zvučné mená hereckého osadenstva. Ona kritika sa tu vyskytuje len veľmi zriedka a je zatlačená do úzadia (citeľný ústupok štúdiám, ktoré nechcú rozvíriť hladinu kontroverzie a pálčivých diskusií na túto tému), dôraz sa kladie len na zopár nosných motívov a prvkov (jedna búrlivá noc zo života riaditeľa, podnebné podmienky, bomba v lietadle a milenka, kam sa pozrieš), do popredia vystupuje zručná práca s dejovou dynamikou, ktorá však pri 137 minút trvajúcom filme, ktorý prakticky stojí na dialógoch, vyznieva ako paradox a pôsobí trochu nemiestne, plus nie vždy vychádza podľa predstáv. Obsadenie je zvolené tak, aby prilákalo čo najširšie publikum, hudba Alfreda Newmana vždy správne podkresľuje aktuálnu situáciu. Osobitne zaujme kamera a vkladanie záberu do záberu pri diaľkovej komunikácii, ktoré je nestále a využíva rôzne spôsoby, od klasického predelu na pravú a ľavú stranu, cez okrúhly výsek v strede až po štvorzáber. Nedostatky tým však nanešťastie nemiznú, ani dostatočne neblednú na to, aby som mohol vyjadriť akúkoľvek spokojnosť s týmto pojatím a jeho tunajším hodnotením. A že, i keď to niektorí tvrdia, je z toho Haileyho cítiť kvôli početným ústupkom komerčnému hitu len minimálne. 65% ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

progression 

všetky recenzie používateľa

Ani po 50 letech od vzniku tohoto filmu podle legendární knižní předlohy Arthura Haileyho neztratil tento film skoro nic ze své působivosti. Hvězdné herecké obsazení, vykreslení lidských osudů a napínavý příběh posádek letadla i letiště. Nepřehlédnutelná a nezapomenutelná je černá pasažérka v podání Helen Hayes, která za svojí boží kreaci originální černé pasažérky dostala oprávněně Oscara. Tak mne napadlo jak by si tahle hodně originální babka v nové "protiteroristické" době poradila se současnými bezpečnostními opatřeními. Možná i s těmi, vždy je přítomen lidský faktor. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (27)

  • Film a kniha sú inšpirované skutočnými udalosťami, keď 22. mája 1962 vybuchol let Continental Airlines č. 11 z O'Hare do Kansas City nad mestami Centerville a Unionville v Iowe a Missouri. Jeho pád je zrekonštruovaný v seriáli Letecké nešťastia a ich tajomstvá (od r. 2011). (Arsenal83)
  • Počítačový terminál používaný rezervačnými agentmi je IBM 2260 Display Station, jeden z prvých interaktívnych počítačových terminálov, predstavený ešte len v roku 1964. (Arsenal83)
  • Americká kostýmová návrhárka a dizajnérka Edith Head navrhla sériu oblečenia inšpirovaného filmom. Tento rad sa nazýval kolekcia „Airport Look“ a bol uvedený na trh módnou prehliadkou v januári 1970. Biznis plán však nebola úspešný a oblečenie bolo potichu stiahnuté z pultov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama