Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

FandaF 

všetky recenzie používateľa

Jsem Valach a možná proto je mi blízká zbojnická tématika (Portáši, Odráš, atd.), na Slovensko to mám kousek a Slovenské hory mám velmi rád. Když k tomu přidám, že rád sleduji výkony geniálního Jozefa Kronera a mám taky rád folklór, pak mé hodnocení nemůže být menší, než 4*. Jo a všimli jste si, že v Manínske Tiesňave je natočeno několik nezávislých scén z tohoto filmu? Až mě to překvapilo, kolikrát režisér použil stejnou lokalitu (samozřejmě v různých částech). Pár záběrů je tam i ze Sulovských skal, tak zřejmě proto, aby filmový štáb neměl velké přejezdy ;-) ()

Jard 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník je fantastický film vynikajúceho režiséra Martina Ťapáka, ktorý tu zanechal neopakovateľnú komédiu so zbojníckou tématikou. Určite ešte desaťročia bude tento film zabávať všetky vekové kategórie a generácie. Na Slovensku sa predtým a asi ani potom nanatočí taký úžasný film, akým bol Pacho, hybský zbojník. 90% ()

Reklama

Joski 

všetky recenzie používateľa

Je smutné, že máme tak málo komédií (v porovnaní s českou úspešnou produkciou nemáme žiadne!). A Pacho, hybský zbojník je dokonca jediná a našťastie skvele natočená paródia. Ak pán Bôh dá a niekedy motyka v slovenskej kinematografii vystrelí, tak bude mať nová slovenská generácia rezisérov čo robiť, aby dosiahla aspoň uroveň Pacha! Zatiaľ len prešlapujeme v depresívnej a veľmi zle realizovanej filmovej "produkcii"!!! Čo už:-( keď ich nemáme... tak aspoň pozerajme...!!! ()

Marius_ss 

všetky recenzie používateľa

Skvelá zábava. Legendárny Kroner. Musím sa však pozastaviť na hodnoteniami niektorých uživateľov. Sklamal ma najme jeden nemenovaný golfový fanúšik, ktorý k filmu "Marečku. podejte mi pero povedal, že kto dá menej ako tri ***, nevie čo je to zábava. A tomuto filmu dal za dve ** ?! Tak to už je čo za znalca ? ()

Šandík 

všetky recenzie používateľa

Veliké zklamání. Pacho, hybský zbojník je spíše dekorativní než komický, spíše pitvorný než parodický, spíše průměrný, než výjimečný. Vysloveně protivná je stylizovaná normalizační "náznaková erotika", která přesně podle hesla "aby se vlk nažral a koza zůstala celá" ukazuje všechno a nic. Také mýtus o neschopné a zdegenerované šlechtě opakuje Pacho nejen vytrvale, ale i naprosto nevynalézavě. Slušné herecké výkony zúčastněných zabíjí všudypřítomná "umělecká" stylizace, působící dojmem, že si ji autoři půjčili od nějakého souboru písní a tanců. 60% a to jsem ještě shovívavý... ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Film vznikol na základe Jarošovej poviedky v zbierke "Krvaviny" (Marina111)
  • Pacho, hybský zbojník byl soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)

Reklama

Reklama