Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Adm.Nelson 

všetky recenzie používateľa

Dokonalé to nie je, ale zábavné určite áno. Pre užívateľa s nickom chalp - nesúhlasím, že je to "nienadčasové", práve naopak, vysmievanie sa z tých, čo sú pri moci a vládnu, je aktuálne stále a ďalej sa čudujem, že málokto si všimol, že neide len o paródiu na Jánošíka, ale satiru na nás Slovákov, akí sme vždy boli a ako sa nechávame stále niekým zosmiešňovať. Ťažko tomu potom porozumejú iní, bratov Čechov nevynímajúc. 8/10. P.S.: Pri tomto mi vždy naskočí úsmev: "Sváko... A moja Hanka?" "Hanka? Hanka, Marka, Zuzka, všetko jeden čert!" ()

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som Pacha nebral ako paródiu na Jánošíka. Pacho bol prosto Pacho, samostatná jednotka. A film je oprávnene takto vysoko na osemdesiatke. Je to nahláškované od prvej po poslednú minútu. Je tu toľko pamätných viet, že len máloktorý film ich má také množstvo. Mne však obrovsky vadila hudobná zložka. Bola odporne výstredná, hlučná a ak ku tomu pripočítam nudnejšiu pasáž z párty hard, tak som musel dať dve hviezdy dole. A aj som myslel, že tu budem voľačo citovať, ale nerozhodol som sa ktoré. Nuž, oné ..... onééé. ()

Reklama

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník, bohatým bere, na chudé se... ehmm... kašle, stejně jako ostatní loupežníci začínaje Lotrandem, Babinským konče... Občas diváka rozesměje, a když ne on, tak Marián Labuda jako Erdödy zaručeně, avšak co z tého, když samotný film už nedokáže soudobému diváku nic říci... Kedysi mohl působit jako prevence, člověk měl možnost uzřít, jak takový loupežník, strašný lesů pán, skutečně vypadá, ale dnes?! Novodobí bandité a pobertové vyměnili své typické hávy za smokingy, pistole a nože za propisky a lejstra, a rozeběhli se nám do kuloárů Poslanecké sněmovny, Senátů, na ministerstva a obdobné instituce, kde se rozhoduje o nás bez nás... 55% ()

Jard 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník je fantastický film vynikajúceho režiséra Martina Ťapáka, ktorý tu zanechal neopakovateľnú komédiu so zbojníckou tématikou. Určite ešte desaťročia bude tento film zabávať všetky vekové kategórie a generácie. Na Slovensku sa predtým a asi ani potom nanatočí taký úžasný film, akým bol Pacho, hybský zbojník. 90% ()

FandaF 

všetky recenzie používateľa

Jsem Valach a možná proto je mi blízká zbojnická tématika (Portáši, Odráš, atd.), na Slovensko to mám kousek a Slovenské hory mám velmi rád. Když k tomu přidám, že rád sleduji výkony geniálního Jozefa Kronera a mám taky rád folklór, pak mé hodnocení nemůže být menší, než 4*. Jo a všimli jste si, že v Manínske Tiesňave je natočeno několik nezávislých scén z tohoto filmu? Až mě to překvapilo, kolikrát režisér použil stejnou lokalitu (samozřejmě v různých částech). Pár záběrů je tam i ze Sulovských skal, tak zřejmě proto, aby filmový štáb neměl velké přejezdy ;-) ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Eva Máziková (Hanka) povedala, že podľa režiséra musela mať jedna slovenská baba veľké kozy, preto si vybral do úlohy ju. Aj tak jej však ešte výstrih vypchával pančuškami a ponožkami. (Zdroj: topky.sk) (Raccoon.city)
  • Gróf Erdődy (Marián Labuda) v jednej scéne zapáli dedinu Važec. Táto dedina bola naozaj takmer celá zničená požiarom v roku 1931. (ČSFD)
  • Film vznikol na základe Jarošovej poviedky v zbierke "Krvaviny" (Marina111)

Reklama

Reklama