Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Každé Vianoce doháňam určité resty, čo sa týka slovenskej klasiky, tento rok prišiel na pretras aj Pacho, Hybský zbojník. A je z toho hneď najrozpustilejšia zábava sviatkov! Ako vznikajú mýty, ako sa dá urobiť z celej našej vážnej histórie poriadna švanda a ukážka toho, že naše pudy sú v živote to najdôležitejšie! V slovenskej kinematografii nemáme veľa bláznivých komédií, o to viac si treba Pacha vážiť a vidieť ho je rovnaká povinnosť, ako hociktorého Jánošíka. ()

ArdathBay 

všetky recenzie používateľa

Paródia na Janošíka je taká vlažnějšia. Nevtipnější je Juraj Herz ako generál. Jeho němčina na poradě vojska ve stanu je jedna z nejlepších scén. Jinak je to taký ľudový humor po slovensky. Na Trošku to sice trošku nemá, ale dialogy nejsou alespoň hloupé a občas i hláška zazní. Sexuální podtext má mnoho scén a při pohledu na Labudu a jeho choť se mi okamžitě vybavil Parouback a jeho nynější manželka - menší, tlustý, samolibý suvenýr a vcelku hezká, na něho úplně jiná liga opačného pohlaví. Slovenské filmy se k nám na dvd moč často nedostanou, jak už jsem vzpomínal nedávno a tak díky bohu za ty kvapky. ()

Reklama

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Tohle jsem z velké části nějak nepobíral, ale nejdříve plusy to je zaručeně nějaký ten dobrý vtípek i samotný představitel Pacha. Ale co už není tak pěkné, je ten Slovenskej humor či co to bylo. Některý vtipy byly tak trapný že jsem si musel zavírat uši protože to byla příšernost, i za mínus považuju to že Pacho měl vždycky prostě navrch a tak neměl nikoho kdo by ho ohrozil. To nemluvím o ostatních představitelech nějakých bandytů. Ale zase je pravda že jsem toho tolik nečekal. ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúca veselohra parodujúca zbojnícke legendy. Výborná produkcia a predovšetkým skvelé herecké výkony všetkých hercov od Jozefa Krónera až po Idu Rapaičovú. Hudba Svetozára Stračinu výborne zapadá do odľahčenej atmosféry roztopašnej ľudovej naťahovačky medzi pánmi a zbojníkmi, z ktorej množstvo bonmotov zľudovelo. Od "Na kone!" cez "Oné..." až po "Daj sem bičík!" ()

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník, bohatým bere, na chudé se... ehmm... kašle, stejně jako ostatní loupežníci začínaje Lotrandem, Babinským konče... Občas diváka rozesměje, a když ne on, tak Marián Labuda jako Erdödy zaručeně, avšak co z tého, když samotný film už nedokáže soudobému diváku nic říci... Kedysi mohl působit jako prevence, člověk měl možnost uzřít, jak takový loupežník, strašný lesů pán, skutečně vypadá, ale dnes?! Novodobí bandité a pobertové vyměnili své typické hávy za smokingy, pistole a nože za propisky a lejstra, a rozeběhli se nám do kuloárů Poslanecké sněmovny, Senátů, na ministerstva a obdobné instituce, kde se rozhoduje o nás bez nás... 55% ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Eva Máziková (Hanka) si pri scéne, kde šliapala kapustu, dvíhala sukňu iba máličko, načo režisér naliehal, že treba až úplne hore. Raz ju dokonca v tom kapustovom sude zabudli a potom mala nohy úplne "vycicané". (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Hlavní představitel Jozef Kroner získal Cenu 27 filmového festivalu pracujících a Cenu Sympatie života v roce 1976. (M.B)

Reklama

Reklama