Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

V psychologickej dráme z prvej svetovej vojny je ústrednou postavou bývalý priekupník koní kaprál Hoferik, ktorý prevezme velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza generál Berger, ktorý mu odovzdá vyznamenanie. Signum laudis. Situácia sa však vyhrotí v momente, keď statok obkľúčia nemeckí vojaci. Hoci generál na Hoferikovu radu vyšle proti nim pluk vojakov, štáb sa rozhodne vzdať sa. Ale najskôr sa musia zbaviť fanatického Hoferika, a preto sa rozhodnú postaviť ho pred vojenský súd... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (172)

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Meděná veža se mě líbila určitě víc. Signum laudis je upřímná výpověď o tom jak jsme kdysi jako národ vedli válku. Krutá freska na téma, jak se odvaha u nás nevyplácí. Vlado Müller fantastický. Stejně tak mě zaujaly dva protipóly aristokraticky dokonalý Jiří Kodet/ alkoholová troska Josef Bláha. Člověk kouká jako zjara, co se v Československu dokázalo kdysi urodit a v televizi se to nevysílá a nevysílá. 80% ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Tak o tomto snimku jsem se dozvedel az tricet let po jeho vzniku. Dej se odehrava netradicne ( v nasi kinematografii ) za prvni svetove valky, kdy predevsim sleduje stezejni kousek zivota kaprala Hoferika. Jedna se spise o komornejsi zalezitost, ktera misto vypravy klade duraz na charakter hlavnich postav.. Zajimave herecke obsazeni, bohuzel mam nejaky problem s Vlado Mullerem, ktery mi je prudce nesympaticky snad ve vsech rolich, ktere jsem s nim videl. Nejvice me tak zaujal Blaha. Film postrada atmosferu ( narozdil od Tiche bolesti ) a snad i lepsi dialogy. Zaver ale neni spatny a za nej pridavam hvezdicku. Slabsi " ctyrka ". ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,VOJÁK SE VOJÁKEM MUSÍ NARODIT...“ /// Koncert (hereckej) Vlado Müllera mezi špičkovým obsazením – vod Bláhy po Zedníčka. Pohled do Rakousko – uherský armády během 1. světový. Úpadek morálky a disciplíny … tady jde o tu myšlenku, hrdinství, zbabělost a charaktery, jak hezky vyplouvaj na povrch. Nejen díky válce, ale i kvůli monarchii. Takže – Müller, charaktery a myšlenka: ŠPIČKOVÝ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na lidi seru, ale vidět umírat koně… 2.) Přišel za mnou ,,starej“, že prej budu povýšenej. Jo a taky metál že mi daj… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Válečný filmy sice zrovna dvakrát nemusim, ale tohle se mi líbilo. Je to pravděpodobně nejlepší film z 1. světový války, co jsem viděl. I když zase tak moc jsem jich neviděl. Zvláštní je, že do včerejška jsem neměl ani tušení, že takovej film existuje. Jinak perfektní výkony snad všech herců. Hajnej Horyna tady pravděpodobně podal životní výkon, ale za zmínku stojej i další herci - Bláha, Frej, Zahajský... Trochu mi ve filmu vadila hudba. Pořád tam hraje nějaká uřvaná dechovka nebo hudba jak z majora Zemana. A bojový scény jsou přecejenom taky trochu slabší. Nicméně 4 hvězdy naprosto zasloužený. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Ani som nevedel, že Martin Hollý točil aj české filmy. Nieže by bol tento niečo extra na poli spracovania, ale určite má čo povedať. Hlavne námet a Vlado Müller v hlavnej úlohe a niekoľko zaujímavých scén sú veľkými ťahúňmi a dávajú zabudnúť na nejaké tie priemernejšie záležitosti, posmešnosti a občas nadľačený fíling. Tými priemernejšími záležitosťami sú posmešná kritika na adresu rakúskouhorskej armády i jej dôstojníkov, ktorou si film asi chcel poľahky otvoriť dvere v dobe komunizmu. Ako keby česko-slovenská armáda a jej dôstojníci neboli úplne rovnakí. Müller v roli drsného veliteľa, ktorý rozdáva rozkazy i facky, v istých chvíľach dokonca aj nadriadeným, je na to ako stvorený. Chvalabohu, že nebol predabovaný. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (15)

  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Martin Hollý ml. povedal: „Už pri čítaní scenára som myslel na Vlada Müllera s postavou Hoferika, ktorý je drsný a neurvalý chlap, zabijak s obrovskou silou, človek, ktorý si vo svojej naivite myslí, že jedná čestne a statočne, keď v mene cisára ženie na smrť svojich ľudí. A Vlado Müller je skutočný chlap". (Zdroj: skcinema.sk)
  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama