Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1962. Prezident John F. Kennedy byl právě seznámen s tajně pořízenými fotografiemi. Posádka špionážního letounu na nich zachytila přesun ruských jaderných raket na Kubu. Amerika je v šoku a J.F. Kennedy stojí před závažným rozhodnutím. Generál Curtis LeMay žádá okamžitou odvetnou akci, prezidentův poradce Kenny O´Donnell a Robert Kennedy nabádají ke zdrženlivosti. Americká armáda je ve stavu nejvyšší bojové pohotovosti a její rakety míří na Moskvu. Třináct dní trvá krize. Třináct dní stojí lidstvo před jadernou válkou. Stačí zmáčknout jediné tlačítko... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (134)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Dlhý konverzačný film z amerického pohľadu na kubánsku krízu, kde svet stál na pokraji svetovej vojny. Takmer úplne vynecháva sovietsku časť, úlohu generálov a ľudí, ktorí vďaka svojim ústupkom zabránili katastrofe, napríklad vtedy, keď sa zrazu obrátili sovietske lode pri blokáde. Ak chcete vedieť, kto môže za to, že tu ešte sme, naštudujte si to, úloha Kennedyovcov je však nepopierateľná a patrí im vďaka, lebo ako bolo aj ukázané vo filme, na americkej strane boli ľudia, ktorí si tú vojnu želali a zrejme aj na sovietskej, keďže neskôr samotného Chruščova zbavili moci. Kennedyovci však na to, že mnohým vadili svojím ľudským prístupom, doplatili životmi a že v tom mali prsty ľudia z vnútra dokazuje atentát na Bobbyho o niečo neskôr po atentáte na Johna, kde chceli celú vinu pripísať Oswaldovi, ktorého umlčali skôr než stačil niečo dôležitého povedať. V americkej armáde a politike bola špina a stále je, tento film to mierne načrtáva. Samotný film je veľmi zručný, nejedná sa tu o žiadnu špeciálnu kameru, hudbu, samotné experimenty pri snahe zvýrazniť skutočnosť napríklad zčiernobielením akosi nevyšli, ale ako dlhá napätá konverzačka funguje, scenár má naozaj precízny a herecké výkony tiež, mne sa tento film veľmi páčil a na konci som mal až slzy v očiach, je silný, ale nie je to to, čo film J.F.K., musím mu však konštatovať vysokú kvalitu. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Film (aj) o tom, že rozhodovanie o použití alebo nepoužití jadrových zbraní je oveľa zložitejšie, ako sa nám na prvý pohľad od piva môže zdať. V dnešnej dobe, bohužiaľ, o niečo aktuálnejší, ako by sme si želali. No aj pri tejto téme je film trochu pridlhý. –––– Oni chtějí válku a udělají všechno, aby ji měli. ()

Reklama

Le_Chuck 

všetky recenzie používateľa

Bez patriotistickej glorifikáfcie Kennedyho, bez patetických "vzťahových vsuviek", s desivými (z obdobia TFX) CGI efektami, s dokumentaristicky presným kopírovaním faktov naservíroval Donaldson 145 minút politických súbojov narvaných do 13 dní, ktoré mohli radikálne zmeniť históriu ľudstva. To čo sa pomaly dostáva na povrch v rôznych dokumenoch, máme tento krát v duchu vážnosti situácie (toto na naozaj netýkalo len SSSR a USA) veľmi dobre sfilmované. Otázka, kto to tie dve hodiny vydrží. Ja osobne siahnem po akčnejšom Sum of All Fears, prípadne po dokumente mapujúcim toto obdobie. ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Čekal jsem něco více ve stylu Stoneova JFK, bohužel zde byly jen určité záblesky. Jistě se jedná o poměrně hodnotnou lekci z dějepisu, ale bojím se že kdyby snímek natočila druhá strana tak by zase vyzníval v jejich prospěch. Kevin Costner poměrně obyčejný výkon a Bruce Greenwood mě třeba nepřesvědčil v roli Kennedyho vůbec. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Snaha zachytit takřka všechny detaily Karibské krize vyšla takřka na jedničku. Jen si říkám, jestli to nebylo pro film trochu kontraproduktivní. Nebo jinak. Ačkoliv na začátku 60tých let hrozila celosvětová katastrofa v podobě jaderné války, těch necelých čtrnáct dní roku 1962 obecně vnímáme spíše jako úsek amerických resp. sovětských či kubánských dějin, takže zběžná fakta sice známe, ale rozhodně tento konflikt nevnímáme tak, jako Američané. A to platí i pro jména jednotlivých aktérů, kdy jsou většině neameričanů známí snad jen bratři Kennedyové a Robert McNamara. Podobně by se Američané dívali třeba na naší sérii České století, kde by z těch mluvících hlav byli nejspíš úplně mimo. Rekonstrukce je to určitě dobrá, ale divákovi, který se o dané téma nezajímá, bude připadat místy nudná a nezáživná. 55% ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (14)

  • Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher. (curfew77)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "The Kennedy Tapes: Inside White house during the Cuban Missile Crisis" od Ernesta Maye a Philipa Zelikowa. (Terva)

Reklama

Reklama