Reklama

Reklama

Darca

  • Česko Dárce (viac)
Trailer 2

Jonas vyrastá v idylickom svete, kde existuje len šťastie. Ľudia nepoznajú utrpenie, vojny, násilie, strach ani bolesť. Základom sveta je jednotvárnosť - rovnaké domy, rovnaké oblečenie, rovnaké rodiny. Na okraji spoločenstva žije jediný držiteľ a strážca všetkých pravdivých spomienok ľudstva - Darca. Jeho prostredníctvom Jonas získava to, čo nikto iný nesmie vedieť - pravdu o skutočnom živote a skúsenosti predchádzajúcich generácií. Jonas začína chápať, že jeho spoločenstvo žije v ilúzii dostatku a bezpečia za cenu absencie citov a možnosti voľby. Ľudia necítia emócie, lásku, vášeň, priateľstvo, nevnímajú farby. Pocit harmónie je vytváraný umelo. Jonas objavuje najtemnejšie stránky utopického sveta. Každý v spoločenstve je pomocou každodenných injekcií zbavovaný všetkých zlých spomienok a zážitkov. Ich svet je podvod, denne zaplatený smrťou nepohodlných ľudí, v prospech riadenej existencie. Tvárou v tvár tejto skutočnosti Jonas už nedokáže žiť ako predtým. Čelí ťažkému rozhodnutiu, ktoré ovplyvní nielen jeho vlastnú existenciu, ale aj budúcnosť celého sveta. (TV JOJ)

(viac)

Videá (23)

Trailer 2

Recenzie (581)

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

V úvode sa dozvedáme, že ľuďom boli kvôli spoločenskému úpadku jedného dňa zmazané spomienky, aby sa mohlo začať nanovo a "lepšie". Do toho sa príde hlavný hrdina divákom pochváliť, čo všetko v tomto novom svete nepozná a nezažil. Ako by mu teda napadlo o tom rozprávať či uvažovať, to sa už od neho nedozvieme. Odpoveď je ale jasná: chyba scenáristov (alebo autora predlohy, neviem, takéto veci nečítam). Takže film trvá asi minútu a pol, a už pôsobí ako nelogická blbosť. Má však ešte kopu času, aby to napravil. No stane sa opak. Podobné nedostatky znovu a znovu bijú do očí, a pôvodné rozčarovanie potvrdzujú, každých pár minút. Až si uvedomíte, že ten utopistický fašizmus, ktorý opisuje, je len prostriedok na vysvetlenie, ktoré hodnoty sú správne, skutočné a nenahraditeľné. Ako napríklad láska. To tu ešte nebolo, že? No videli ste už niečo tak patetické a infantilné? Nie, radšej nechcem počuť odpoveď. ()

Frajer42 odpad!

všetky recenzie používateľa

Všechno špatně. Od nápadu, přes debilní děj, až po obsazení nesympatického homosexuála do hlavní role. Knižní předlohu jsem nečetl a ani o její četbu nejevím zájem, takže nedokážu s jistotou říct, zda je neschopný kokot autor předlohy Lois Lowry nebo scénáristi. Nuda po celou stopáž. Těžce nestravitelná záležitost, které nejde věnovat pozornost ani několik minut v kuse. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Nedá se popřít, že Dárce má slušné řemeslo, obejde se bez podpůrných krvelačných rekvizit, podmanivě pracuje s barvami, které hrdina v černobílém světě shora řízené vyrovnanosti postupně objevuje. A dvě herecké legendy tvoří příjemný protipól představitelům teenagerů, dodávajících snímku zase náladu prvotní čistoty. Jenže onen objevitelský půvab vzpoury dospívajících rebelů proti systému ocení naplno jen člověk, který se s žánrem sci-fi potká poprvé. Respektive se sci-fi v její romantizované úpravě pro náctileté, kterých jsou kina plná. Zápletka Dárce kříží přinejmenším dva snímky. Jednak Equilibrium, kde uměle udržovaný svět budoucnosti také trestal jakékoli projevy citu včetně umění a občany proti emocím očkoval, jednak Divergenci, kde také přidělovali mládeži budoucí profese a nevěděli si rady s nezařaditelnými - ostatně rituál téhle utopické „maturity“ je opsán skoro doslova. Pohledné jsou t technické hračky, zato ve chvíli, kdy Dárce v rámci výcviku následníka vpustí nováčka do své přísně střežené paměti dějin lidstva, následuje mohutné klišé, bezmála reklamní sestřih bývalé radosti v podobě zvířátek, vloček, tanců, polibků - a poté zase krutosti zabíjení, utrpení, válek. Na posledních dvacet minut se dostaví akce, jinak je Dárce dosti naučným, byť pozitivně výchovným soubojem tezí. Ovšem diváci ve věku milostné i žánrové nevinnosti si mohou k hodnocení bez obav deset procent přidat. ()

Handle 

všetky recenzie používateľa

Mně osobně vlna "teen sci-fi" a v poslední době i omílání stejných motivů stále dokola nijak nevadí. Ale Dárce se mi jeví opravdu asi jako nejslabší článek. Oproti podobným filmům jako jsou třeba letošní Hunger Games nebo Divergence je kvalitou na míle daleko a z námětu nevytěžil vlastně nic. Přitom myšlenka filmu je opravdu výborná (možná jediný plus filmu) a o to víc mě mrzí, že z toho vznikl takový nudný kýč. Psychologie postav je strašná, herecké výkony mladých herců a scénář také, no a logika - škoda mluvit. A to jsem ty negativní recenze bral hodně s nadhledem a nakonec mi zdejší hodnocení přijde ještě vysoké... ()

gilmore_girl 

všetky recenzie používateľa

Libi se mi myslenka, ze cernobily zivot - zivot ve stinu - nema smysl. Ze potrebujeme barvy - svobodu se rozhodnout - a i kdyz se rozhodneme spatne, zaslouzime si druhou sanci rozhodnout se jinak a lepe. Ze dobro neni mozne bez zla a laska bez bolesti, protoze bychom si je jinak ani neuvedomovali a nedokazali si jich vazit. Neni to nic noveho ani objevneho, ale tohle pojeti me vtahlo a bavilo (ocenuju napad s prechodem od cernobileho k barevnemu a celkovou vypravu filmu), snad i diky starym dobrym hereckym hvezdam a snazivym novackum. ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (18)

  • Jeff Bridges si přál zfilmování futuristického románu několik let, ale setkal se s překážkami studia Warner Bros., které zakoupilo práva v roce 2007. Práva poté skončila u Weinstein Company a Walden Media. Původní představa Bridgese byla ta, že Dárce ztvární jeho otec Lloyd Bridges. (Kmotr76)

Súvisiace novinky

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (viac)

Reklama

Reklama