Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (255)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Je tu niekde salón, kde majú svadobné šaty? A krvavý stejk?“ Bolo by nespravodlivé dať menej, ako 80%. Už za štedrú vizuálnu stránku, ktorú si svojim spôsobom bez väčších problémov viem predstaviť aj v kinách, od mnóóóžstva dobrých počítačových trikov po masky, kostýmy, interiéry, exteriéry, dekorácie. Vizuálne dole klobúk. Život tomu však vdýchli až šikovne obsadení herci (najslávnejší z nich, Christian Lee a Brian Cox, sa ujali len pozície rozprávačov a Jeremy Irons sa mihne v takej malej úlohe, že sa myslím ani nedostal do úvodných titulkov, ale určite poteší napríklad Sean „Sam“ Astin ako prvý plochozemský turista Dvojkvietok, ukážkový turista, ktorý je troška naivný, dosť popletený a samozrejme nikdy nevie, kde má batožinu), vtipné dialógy („Nemysli si, že banány rastú len tak na stromoch.“) a dobrý príbeh, v ktorom je miesto i pre nadhľad, takže o to lepšie vo výsledku fungujú „hrdinské gestá“. Plus scenár je naprataný desiatkami šialených nápadov (orangutan, korytnačky, vyhoreté mesto, škriatok vo fotoaparáte, samovražedná truhlica pardon batožina, smoliarska Smrť, pravá krčmová bitka alebo prehnane aktívny Excalibur – „Už som ti hovoril o tom, ako ma hodili do jazera?“). Pravdupovediac, miestami je ich toľko, až sa u mňa dostavil pocit únavy (film trvá 190 minút). Od Terryho Pratchetta som v čase písania tohto komentáru nič nečítal (okrem „Johnnyho a mŕtvych“). ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Formálne na tom nie je takmer nič zlé - kostýmy sú parádne a CGI obstojné. Dramaturgicky je to však natoľko rozťahané a nefunkčné, až to pôsobí ako absolútne zbytočná adaptácia - sucho prekladajúca scény z knihy do vizuálneho jazyka. Bez skutočnej motivácie, bez skutočných konfliktov, bez "drajvu" ktorý by diváka pripútal k príbehu. Dejú sa tam veci, pretože boli v knihách, ale ani jedna nie je skutočne zapamätateľná. Herci (najmä David Jason) prehrávajú, sú bezradní, bezducho recitujú scenár (ktorý bol vtipný možno tak niekde na papieri) a netušia prečo. Pôsobia - rovnako ako divák - že už to chcú mať za sebou. S tou premrštenou stopážou (190 minút!) je to skutočne na hranici pozerateľnosti - s polovičnou minutážou by to možno bolo o hviezdičku vyššie - a na vystrihnutie je tam toho nepochybne veľa, mal som pocit, že každý záber trvá o tri sekundy dlhšie ako by mal. ()

Reklama

predators 

všetky recenzie používateľa

Spíše průměrná dobrodružná pohádka o Zeměploše, putování čaroděje Mrakoplaše a truristy Dvoukvítka a o příbězích, které spolu prožívají. Trochu mi to připomínalo Pána prstenů, ale v tomto případě je znát, že všechny finanční prostředky naházeli do chodícího zavazadla (a to doslovně) :-) Navíc jsou všechny postavy dost ukecané a i díky tomu je celé to putování časově náročné. Některé drobnosti, jako například již zmíněná chodící truhla nebo kreslící fotograf, byly příjemným oživením. Knihy jsem nečetl, ale jistý magický náboj The CoM jistě má... 65% ()

VenDulin85 

všetky recenzie používateľa

"Oba jsme tak nějak neúředně mrtví..." Dobrodružství v podání nejneuvěřitelnějšího čaroděje všech dob, Mrakoplaše (a to nejneuvěřitelnější není míněno jako kompliment) a turisty Dvoukvítka (no jo, málo se Samvěd Křepelka naběhal za Frodem, teď musí obíhat celou Zeměplochu), a přitom Barbar Cohen is my hero! Trochu slabší než Zaslaná pošta, ale i tak potěší všemi postavami, které vznikly díky nápaditosti sira Terryho. Dnes sledováno na jeho poctu, R.I.P. ()

bouncer 

všetky recenzie používateľa

Jako nadšený čtenář Zeměplochy a po shlédnutí předchozího filmu Otec prasátek, jsem věděl do čeho jdu. Pravdou je, že první dvě knihy z cyklu Zeměplocha - Barva kouzel a Lehké fantastično patří mezi ty méně oblíbené z mého pohledu. Přesto jsem se na zfilmování těšil neskutečně. A musím říct, že SkyOne a tým tvůrců kolem předčili mé očekávání. Vizuálně si to snad nedovedu představit lépe a příběho se celkem věrně drží knih, což je jen dobře (ještě aby ne, když vezmeme v úvahu Pratchettův styl psaní). Ke konci druhého dílu mi už to přišlo trochu únavné. Skvělé finále knih se na plátno moc převést nepovedlo a konec spíš nudí. Přesto paráda a jsem moc rád, že se tohoto zfilmování neujal Hollywood. Moc se těším na další filmy ze série! ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (11)

  • Opět si zde zahrál malou roli sám tvůrce Zeměplochy Terry Pratchett jako Astrozoolog 2 (ten bílým plnovousem). (Bakllazaan)
  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Jedná se o zfilmování dvou knih, které na sebe navazují. „Barva kouzel“ je předlohou první části filmu a „Lehké fantastično“ té druhé. (artuš)

Reklama

Reklama