Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V neklidných časech po smrti cara Borise Godunova se odehrává tento velkolepý historický příběh. Rusové jsou ve válce s Polskem a v Moskvě právě probíhá povstání proti polskému vojsku. Působivé zpodobnění historických událostí Vás ohromí dokonalou vizuální podobou a strhne svými napětím nabitými scénami. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (124)

kitano 

všetky recenzie používateľa

Podivnosť tváriaca sa zo začiatku ako historická dráma, zmeniaca sa neskôr na popcornový dobrodružňák s prvkami fantasy? Ehm tak nejak. Surovosť európskych historických reálií sa mixuje s hollywood like filmovým štýlom, medzi ruskými sedliakmi pobehuje superdrsný španielsky šermiar a superobratný a supersympatický mladý "somruskáverziaShiuLaBeoufa" hrdina, k tomu skutočne exkluzívne krvavé orgie...tento film sa dá nazvať kadejako len nie vyvážený :). Odporučiť sa nedá no jednoznačne má svoje silné chviľky a vydarené scény (výprava) (6/10) ()

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Překvapila mne rozsáhlost a epičnost tohoto díla, které se jinak tvářilo docela amatérsky. Připomíná mi to polské velkofilmy - Ohněm a mečem, Když slunce bylo bohem. Detailně propracované bojové scény a povedené efekty jsem ocenil velmi kladně. I když vychází příběh z jakési historické předlohy, je zde zakomponován i prvek fantasy a celé dílko spíše nedbale kopíruje důležité milníky, než aby se jich drželo zuby nehty. Určitě další plus. Trefil se mi do nálady a vkusu a rád jsem zas zahlédl oblíbeného polského herce mezi hlavními protagonisty. 75% ()

Reklama

LucyW. 

všetky recenzie používateľa

Z těch komentářů jsem trochu v šoku... Polští kozáci? Nic takového neexistuje, v Polsce byli Záporožci a to byli vlastně Ukrajinci... Ty myslíš husary! Myslím, že do očí by se polskému husarovi dalo říct kozáku tak jednou:-))) jo a antipolský to... není. Jednou tam byli Poláci jako okupanti, tak je nejde líčit jako hodné strejčky. To je jako tvrdit, že Atentát je protiněmecký a Sandokan protibritský. No nic. Tak trochu souhlasím s wosho, až příliš jsem si užívala reálie, než abych dokázala dát dohromady, o čem že to vlastně bylo a proč se mi to tak líbilo, ale líbilo. Hrozně moc líbilo. ()

Petoss1 

všetky recenzie používateľa

Ruský historický veľkofilm o Poľsko - Ruskej vojne. Na východoeurópsku produkciu veľmi slušné. Film sa začína pomaly ale neskôr sa to rozbehne. Krásne scenérie, dobové kostými a zbrane dávajú tušiť že režisér to myslel s týmto film vážne. Perfektné bojové scény z ktorých vyčnievali prepadnutie na moste a záverečné ostreľovanie pevnosti, zábery na lietajúce končatiny oddelené hlavy a všade naokolo veľa krvi. Nečakal som až takú historickú lahôdku a preto som potešený, film pre každého historického nadšenca. 85% ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Hovoriť o tomto filme, že sa mu dá toho viacej vyčítať než chváliť by nebolo úplne miestne, je však pravdou, že ak by bol režisér nápaditejší a scenár prepracovanejší výsledok mohol byť ohromujúci. Porovnávanie s rovnako starým Mongolom je z mojej strany diskutabilnejšie; i keď je tu Bodrovov film dosť podobne hodnotení na mňa spravil oveľa lepší dojem ako 1612 a pokiaľ ide napr. o Ohňom a mečom tak kvality tohto filmu sú oproti 1612 nespochybniteľné. Škodou filmu je že inak dosť zaujímavá látka tu bola podaná spôsobom len pre určitý región a možno ani niektorým Rusom či Poliakom už zašlá sláva nič nehovorí; tobôž nie zvyšku krajín do ktorých sa film distribuoval, takže zisťovanie na koľko je historicky presný nie je pre našinca ľahké. I samotný názov filmu nič bližšie neprináša. Veď komu sa už pri vyslovení letopočtu 1612 vybavia súvislosti uvádzané vo filme? To čo treba na filme pochváliť je jeho slušná výpravnosť (pre nás určite hanba, že Bathory i keď z väčším rozpočtom s týmto filmom v mnohom prehráva) veľmi pekne približujúca dobu, taktiež aj slušná kamera, ktorá najväčší priestor dostáva hlavne pri nasmímaní davových a bojových scén. Osobitú kapitolu potom tvorí krásna brutalita príbehu umožňujúca veľmi dôrazne spoznať ako to vyzerá keď vás trafí delová guľa, niekto vám usekne nohu, či ruku a pod. V tejto oblasti sú potom vynikajúco spracované bojové scény (hlavne bitka o ruskú pevnosť), ktoré aj cez svoju reálnosť dávajú filmu i emotívnejšie vyznenie; no a nijak nevadia ani mýtickejšie pasáže. Tu však klady filmu asi končia a handicapmi 1612-tky sú jednak rozvláčny a hlavne v prvej polovici nudnejší dej, taktiež i väčšina hercov hrá tak leda bolo, čo dozaista zamrzí. No a nijak tomu nedopomáha ani množstvo postáv pri ktorých sa dá hovoriť o ich zbytočnosti (vatikánsky mních, starý svätec...). Nanič je tu aj strih, ktorý skôr veľa vecí pokazí čo je úžasne vidieť v záverečnej bitke o Moskvu, kde ani nevieme ako sa zrazu Zebrowski ocitol na šibenici. To či je film veľmi antipolský rozoberať nebudem, skrátka film musí mať svojich dobrých a zlých. Vo výsledku tak skôr zamrzí, že sa nevyužil ponúkaný potenciál čo by z filmu spravilo veľkolepý historický epos, ale to už moc kecám. Takže asi toľko o tomto filme. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (2)

  • Nevoľníci sa v Rusku skutočne používali k ťahaniu lodí proti prúdu. Toto "povolanie" sa nazývalo "burlak" (milhouse86)
  • Historické obdobie Ruska, ktoré je zobrazené vo filme sa označuje aj ako "Obdobie smuty" (čiže bezvládia) a trvalo v rozmedzí rokov 1598 -1613. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama