Reklama

Reklama

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Německý důstojník wehrmachtu bojuje se svou ctí a povinností německého vojáka, na druhé straně se svým svědomím. Jeho antifašistické smýšlení využije vedoucí odbojové skupiny. Protihráčem Lenze je jeho politický zástupce, který získá informace o partyzánské vysílačce. Hrdinský boj dvou sovětských radistek a jejich smrt zabrání odhalení úkrytu. Velitel partyzánů Vasil a jeho komisař Michal mají zájem se s Lenzem sejít, i když ho podezírají z dvojaké hry. Výsledkem je nakonec odhalení pravého zrádce Felixe, který je dopaden a zastřelen. Příběh končí několik dnů před příchodem Rudé armády. (Elisebah)

(viac)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (5)

Legenda o živých mrtvých (1971) 

"Nasekáme partyzány do salámu, Kurte!" Vynikajúci seriál o druhej svetovej vojne, klasickí nacisti, partizáni, odbojári, ale nájde sa tu niekoľko zaujímavých nečiernobielych postáv. Herecky je to niekedy trochu brnenské, najviac ma zaujali Lakomý, Holubář, Dušek, Večeřa a Palúch. Taktiež Švandová a Balzerová počas akčných scén s automatmi v rukách mali svoje čaro. V príbehu by sa našlo zopár nelogičností, ale tie prebíja celková atmosféra. Viac dojmov som rozpísal v recenziách na jednotlivé epizódy. ()

Osudné rozhodnutí (1971) (E01) 

"Hrajete si zase na vojáky!? Němci to prohrajou i bez vás, ale vy musíte furt něco pytlíkovat! Jděte radši na pivo..." Vojna sa chýli ku koncu, velocipední odbojári sú chtiví akcie a spájajú sa s ukrývajúcimi sa partizánmi, zatiaľ čo sa miestna honorácia baví na večierkoch s nemeckými oficiermi, medzi ktorými sa tiež asi nájde nejaký ten charakter. Kopa rečí o kvalite národov, politickom presvedčení, dôvere, konšpirácii a potrebe riskovať. Zatiaľ dobré. "Každý s námi sympatizuje, když mu jde o alibi."   ()

Štvanice (1971) (E02) 

"Nejhorší je voddělat toho prvního, pak dostaneš vztek na sebe, na celej svět a najednou jseš v krvavým tranzu." Druhý diel o niečo lepší než prvý, najprv výsluch kombinovaný so sexuálnym obťažovaním ("Tak šup  šup, halenku dolů anebo mluv!") s mŕtvolným výsledkom, nejaká partizánska romantika a dokonca akcia. Prvý prepad nemeckého oddielu je podivne nemý, v druhej prestrelke s prvorodičkou na pozadí padajú Germáni ako muchy, zatiaľ čo obďaleč stojaci oficieri s lokálnymi pártykumpánmi sa prizerajú, usrkávajú vínko a znalecky komentujú. Za zmienku stojí aj do odboja zapojený lekár/vrhač nožov. Veľmi dobré. "Heroizmus byl intelektuálům odjakživa cizí." ()

Zámecká past (1971) (E03) 

"Rekonvalescent nesmí pít!" "Já nepiju, já se desinfikuju!" Ostrieľaný nacistický veterán šľachtického pôvodu sa infiltruje k partizánom, tí na oplátku obsadia jeho rodinné sídlo, esesák humanista spolupracuje s odbojom z vlasteneckých dôvodov. Nejaké strieľanie, nejaké zomieranie, tajné srdcové šifry. Veľmi dobré. ()

Cesta smrti (1971) (E04) 

"Vy komunisté jste zvláštní lidé. V nebe nevěříte a přece dokážete bez váhání umírat." Najprv dostanú partizáni na frak, potom sa pomstia a zastrelia všetkých zlosynov, väčšinou salvou zo samopalu, ale jedného si veliteľ podá paródiou na westernový súboj. Nejaké popravy, nejaké dramaticko-filozofické reči. Slušné. "Nemám rád mrtvoly, prohráli nám válku." ()

Reklama

Reklama