Reklama

Reklama

Píše sa rok 2019. Zemou sa prehnala neznáma nákaza, ktorá premenila väčšinu obyvateľov na upírov. Ľudia teraz patria medzi ohrozený druh. Sú nútení ukrývať sa pred upírmi, ktorí ich usilovne udržujú na pokraji vyhynutia, aby sa mali čím živiť. Edward Dalton je vedec, ktorý sa odmieta živiť ľudskou krvou a snaží sa vytvoriť umelú krvnú náhradu, ktorá by dokázala udržať upírov pri živote. Času a nádeje ale zostáva len veľmi málo. Napokon Edward stretne Audrey, ľudskú ženu, ktorá sa ešte nepremenila, a tá mu pomôže k prekvapujúcemu objavu. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (696)

Botič 

všetky recenzie používateľa

Upíři křest ohněm bratří Spierigů se bohužel nevydařil tak, jak jsem očekával. Z našeho režisérského dua se vyrýsovali celkem solidní podvodníčci co by chtěli být jako David Slade nebo Francis Lawrence. Jenže zabředávají do béčkových vod od kud nevede cesta zpět. Jak si vysvětlit zklamání deroucí se na povrch při závěrečných titulkách? Promakaná mytologie světa, kde jsou lidé v chovných stanicích coby nedobrovolní dárci krve má něco do sebe a v řadě scén se ukrývají zajímavé myšlenky, jenže až příliš často se dostává ke slovu Max Payne efekt - tj. líbivé napohled, ale nudné uvnitř. Spolu s nezajímavě natočenými akčními scénámi a vatou okolo. Největším problémem je fakt, že se Daybreakers nacházejí ve škále přibližně deseti již existujících filmů, takže se ke slovu hlásí filmy od Matrixu přes Minority Report a Potomky lidí až po Constantina a Já, legendu. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ale tvůrci nesázeli jen na vizuální stránku a vytasili se s zajímavějším příběhem, takhle načrtávají témata (viz. upírská genocida, bratrské vztahy, vyhladovění upírské rasy ), ale ty jsou ve výsledku nedořečeny ve jménu finálních krvavých jatek. Má to své momenty, ale podobná resuscitace žánru, která se konala v případech Úsvitu mrtvých nebo 30 Dní dlouhá noc se absolutně nekoná!!!!! Plus když už mělo režisérské duo na soundtracku song od Placebo, tak proč nemohl být použitý v závěrečné koláži, kterou by mohl vygradovat o stupínek víš, než jakou je ve skutečnosti? Jedno velké HALÓ škoda slov a promarněné šance... ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Pôvodné ,,až Matrixovské,, nastolenie upírskeho sveta a jeho pravidiel veľmi zaujímavé. Prvotné milé prekvapenie však opadlo v priebehu pár minút a už som sa potom viezol len na vlastnej vlne pohŕdania, nudy a znechutenosti. Celé sa to jednoducho nejako zvrtlo. Scenár sa stal ťažkopádnym (ako keby tvorcovia nevedeli čo s tým a už to chceli len celé nejako dokopať do konca) a nezaujímavým (akcia natočená zle, rozhovory fádne a atmosféra žiadna). Každou pribúdajúcou minútou ma to bavilo menej a ku koncu sa to už takmer nedalo vydržať. ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Michael Spierig a Peter Spierig natočili dosť dobrý Predestination, s ktorého som bol odpálený, tak som sa rozhodol, že zasurfujem na ich vlnu a zveziem sa s nimi ešte raz. No a tento krát to zas tak super nebolo. Ľúbil sa mi príbeh, herci, spracovanie a tmavý filter filmu, ale inak ma to moc nevzalo. Možno preto, že som čakal zase nejaký ťažký výser s divákom. Po filme som zistil, že som akurát tak vysral sám zo sebou. Ale inak je to lepšie ako Twajlajt. 70% - 3* ()

Dragoni 

všetky recenzie používateľa

Tvůrci přišli se zajímavým nápadem, který ovšem nedokázali dotáhnout, až do úplného konce. Takže z mnou očekávaného obrození vampire filmografie se urodilo pouze dobře provedené Akční Béčko. Potenciál celého filmu mě přišel dost zahozený a i když se bratři Spierigové snažily udělat kontrastní nebo apokalyptické záběry a nápady také nešetřili, po celou dobu jsem byl dějově sterilní a koukal na Daybreakers jako zombie zavřená za plastovým oknem na maso . . . má hlad, ale nekousne si. Hudební doprovod mi přišel dost nevýrazný. Obměna na klasické Vampire Horory na které je divák zvyklý. Lepší 3 *. 60 % ()

KevSpa 

všetky recenzie používateľa

Svítání je až bolestně nevyužitou šancí nabídnout divákovi originálnější upírský thriller. Hezká výprava, filtry všech barev i drsné scény se bohužel brzy okoukají a i když nám tvůrci v závěru servírují alespoň jakous takous "nečekanou" pointu, která není vyloženě přihlouplá (i když ani příliš nepřekvapí), nedokáže takhle upírská podívaná překročit stín průměrnosti. ()

Galéria (64)

Zaujímavosti (8)

  • Počas scény v titulkoch, keď si malé dievčatko píše list na rozlúčku, je záber na kalendár, ktorý je otočený na apríl 2019. Tento mesiac však začína v pondelok a nie v utorok, ako je ukázané vo filme. (Gottfried)
  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Nakrúcanie sa začalo 16. júla 2007 v Austrálii na Zlatom pobreží (Gold Coast) v Queenslande u Warner Bros. Movie World studio a v Brisbane. (Greenpeacak)

Súvisiace novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (viac)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (viac)

Reklama

Reklama