Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(viac)

Recenzie (246)

petero 

všetky recenzie používateľa

Zrejme som zhollywoodštený, ale viac sa mi asi páčila producentmi upravená verzia z 1999. Možno mi chýbal Porterov vnútorný monológ. Directors Cut mi neprišiel nijak zvlášť drsnejší, i keď zmlátenie pani Porterovej ma prekvapilo ale už nič naviac tu nebolo. Koniec je zmenený (od nachytania skorumpovaných policajtov) a film je aj o dosť kratší. Osoba stojaca vo vedení organizácie je nám utajená (je zrejmé len že to je žena) a Porter sa musí prestrieľať k svojim 70tim litrom len cez jej poskokov na vlakovej stanici, ktorí mu obnos majú predať a zabiť. Žiadny Kristofferson, žiadne mučenie. A v závere nie je celkom jasné či to Porter prežil. Ale nemôžem inak ako odporučiť každému komu sa pôvodný Payback čo i len trošku páči. ()

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Původní verzi jsem viděl poměrně nedávno, ale rozhodně nemám v úmyslu, srovnávat tyto dva na první pohled stejné filmy. Oba snímky se naprosto liší závěrem a tím pádem celkovým vyzněním, které se mi více líbí u téhle režisérské verze. Mel Gibson v roli muže, který chce pouze dostat zpět své peníze a nic ho přitom nezastaví, působí neuvěřitelně drsně a neústupně (nechtěl bych, aby po mě někdo takovýhle šel :-)). Jsou spousty filmů o pomstě, ale Payback se mi líbí ze všech absolutně nejvíce (nerozlišuji verze obě jsou bombastické). Ve svém žánru špička a jeden z nejlepších akčních snímků 90. let. Brian Helgeland nic zbytečně nenatahuje a oproti původní verzi ubral ještě deset minu (Payback je ten typ filmu, že i kdyby měl tři hodiny, tak se nebudu nudit ani sekundu). Nezbývá než poděkovat Brianu Helgelandovi, že se mu podařilo uvolnit jeho verzi, kterou řadím na stejný stupěň jako původní verzi....... ()

Reklama

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Starý dobrý Payback s pár zmenami a samozrejme iným záverom. Čakal som drsnejšiu cestu Portera a drsnejší koniec. Áno bolo to otrochu tvrdšie, ale len minimálne. A koniec sa mi nezdal taký skvelý, aby som si presadzoval svoju verziu ako to spravil Hegeland. Obe verzie sú skvelé, ale ak mám pravdu povedať TV verzia sa mi páčila viacej. Môťe to byť, pretože som ju videl ako prvú. Ale v tejto Directors´s Cut mi chýbali vtipné hlášky Portera. Tých bolo hlavne ku koncu TV verzie viac než dosť a tu mi ich absencia chýbala. A koniec bol jasne lepší v TV verzii. Suma sumárum: dobrý film, 80%, TV verzia sa mi páčila viacej. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Druhá verzia rovnako kvalitného pôvodného vydania. Odplata bude vždy veľmi kvalitnou podívanou a Mel Gibson veľkou istotou. Hláškovanie tu samozrejme nechýba a je celkom drsné. Otázka rozdielu medzi dvomi verziami je však na mieste. Je úplne jasné, že pôvodná verzia bola naservírovaná masám, ktoré chodia do kín. Je teda ľahšie pochopiteľného štýlu. Stačí len scéna, kde Porter mláti svoju ženu. V novej verzii sa divák na to pozerá, ale celkom mu ešte nie je jasné, aký je dôvod. Ten sa objasní až neskôr. Teda scéna vyznieva očosi surovejšie. Celkovo aj ten Porter je drsnejší, hoci mne stále rovnako sympatický. Film určite výborný s otvoreným koncom, škoda kratšej stopaže. ()

Tommassi3 

všetky recenzie používateľa

Nic proti Brianu Helgelandovi, ale dost dobře nechápu, proč si tak sveřepě stál za svojí verzí tohoto skvělého filmu podle neméně parádní knižní Westlakeovy předlohy, když nakonec i verze, která byla v roce 1999 uvedena do kin pod hlavičkou Warnerů, sklidila obrovský úspěch !! Přiznám se, že obě dvě verze vlastně řadím na stejnou kvalitativní úroveň, nedokážu si mezi nimi vybrat svého favorita, každá z nich má jistě něco do sebe, ačkoliv mi v této verzi, která zejména díky nejasnému rozuzlení očividně naprosto mění pohled na Portera původní verze, přesto mi tu fatálně schází minimálně ta scéna s mučením Poertera kladivem !! Zajímalo by mě, jak to vidí Mel..;) [ Pouze v původním znění s titulky !! ] ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)
  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)

Reklama

Reklama