Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(viac)

Recenzie (246)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Ta pôvodna a horsia verzia Odplaty, co v dokumentoch na blu-ray priznava aj Helgeland. Ale som rad, ze nakoniec vznikla. Aspon nazorne vidno ako aj malickosti ako odstraneny modry filter, nova hudba a odstraneny Gibsonov voiceover vyrazne zmenia vyznenie scen. Bez toho modreho filtra zrazu film nepôsobi tak retro ako s nim. Na druhej strane je obraz vyrazne ostrejsi vdaka tomu, ze ho v spickovej kvalite znova naskenovali z pôvodnych pasov, ktore este neobsahovali dodatocnu upravu do modra. Prave ta ostrost mi trochu v kinoverzii chyba. Pre tuto verziu nahrali aj novu hudbu, ktora nepôsobi tak stylovo a rozverne ale navodzuje melancholicku atmosferu a na mna pôsobi monotonne. Vdaka nej sceny, ktore su identicke v obidvoch verziach tentoraz postradaju drajv. No a odstraneny voiceover chyba natolko, ze mam pocit, akokeby boli jednotlive sceny polovicne. Predstavte si, ze z klasickej akcnej komedie odstranite vsetky hlasky a ostane vam len akcia. Najväcsou zmenou je finale z ktoreho vypadla cela linia s Kristoffersonom a ako hlavneho sefa ho nahradil anonymny zensky hlas v telefone. A ten hlas je fakt hrozny. Pôsobi na mna ako docasny hlas, ktory nahrava hercom dialogy, aby mali na co reagovat a neskôr sa nahradi poriadnym charizmatickym hlasom niekoho, kto vie hrat. Ale v tejto verzii na to nakoniec zabudli a nechali tam neznesitelny hlas nejakej ochotnicky. Finale sa tentoraz odohrava pri nadzemke a skonci sa prestrelkou. Zaverecne vyznenie je uplne odlisne ale adekvatne vzhladom na to, ze v tejto verzii je Gibson ovela temnejsi a krutejsi. A pre mna nesympatickejsi. Tato verzia sa mi celkovo paci ovela menej ako dokonala kinoverzia. Väcsina scen ma neskutocne nudi, takze objektivne je u mna za 2* a tretiu pridavam len kvôli tomu, ze vdaka vsetkym tym zmenam vidno o kolko je lepsia kinoverzia. 5/10. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhý době jsem si tenhle režisérský sestřih jednoho ze svých oblíbených filmů zopakoval. Musím říct, že chápu proč to nakonec předělali do té akčnější a pro diváky přívětivější verze. Tady je pravda ten závěr takový spíš komorní a nejednoznačný, ale to vůbec neznamená, že by byl špatný a řekl bych i možná, že víc koresponduje s tou první trochu pozvolnou a temnější stránkou filmu. Taky opětovný setkání s bývalou manželkou je o dost drsnější scéna než v kinoverzi. No a abych to shrnul tak já mám rád obě dvě ty verze přibližně stejně. Každou z jinýho důvodu, ale obě dvě mají něco do sebe a tak úplně nesdílím názor některých, že kinoverze je lepší i když chápu tu potřebu jí v době vzniku udělat. Každopádně film co zraje jak víno s Melem na absolutním vrcholu než to začal mít v holým údu těžce posraný a jak už jsem říkal tady můžu obě dvě varianty a tak i moje hodnocení tomu budu ve finále odpovídat.80% ()

Reklama

petero 

všetky recenzie používateľa

Zrejme som zhollywoodštený, ale viac sa mi asi páčila producentmi upravená verzia z 1999. Možno mi chýbal Porterov vnútorný monológ. Directors Cut mi neprišiel nijak zvlášť drsnejší, i keď zmlátenie pani Porterovej ma prekvapilo ale už nič naviac tu nebolo. Koniec je zmenený (od nachytania skorumpovaných policajtov) a film je aj o dosť kratší. Osoba stojaca vo vedení organizácie je nám utajená (je zrejmé len že to je žena) a Porter sa musí prestrieľať k svojim 70tim litrom len cez jej poskokov na vlakovej stanici, ktorí mu obnos majú predať a zabiť. Žiadny Kristofferson, žiadne mučenie. A v závere nie je celkom jasné či to Porter prežil. Ale nemôžem inak ako odporučiť každému komu sa pôvodný Payback čo i len trošku páči. ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

Je to marné, musím jít proti většině a říct, že původní Payback se mi líbil více. Hlavní odlišností je (pozor SPOILER), že Director's Cut nabízí zcela odlišný závěr, Porter v něm není zajat a nepřijde o pár prstů na noze, ale zručně a efekt(iv)ně mafiány rozstřílí na nádraží... Což by bylo ještě fajn, jenže dále je Director's Cut také zbaven typického modrého filtru (chyba), je změněn úvod s prologem (k horšímu), je z něj vystřižena scéna s bombou v bytě (škoda, byla cool) a ještě pár dalších maličkostí, jako např. absence stylového monologu krátce před vykopnutím dveří svého bytu. Komu se líbil Payback, tato verze ho určitě nezklame, ale ve srovnání u mě vychází původní Payback jako vítěz. 8/10 ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Payback: Straight Up má prakticky totožnej děj jako původní verze, o nic víc drsnější ani lepší, prostě stejný a jestli tam byly nějaký scény navíc, tak sem si jich nevšim, nicméně to co doznalo razantní změny, to je konec, je úplně, ale úplně jinej než v původní verzi, ale jestli je lepší a drsnější? Podle mě ne, já mam radši ten klasickej, tady je to taková hodně velká rychlovka. Ty legendy o tom, že je tenhle Director's Cut daleko větší masakr než původní verze, je jen báchorka ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)
  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)

Reklama

Reklama