Reklama

Reklama

Speed Racer

  • Česko Speed Racer (viac)
Trailer 2
Akčný / Rodinný / Športový
USA / Nemecko / Austrália, 2008, 135 min

Nápad adaptovat pro film legendární japonský animovaný seriál Speed Racer zrál v hlavách bratrů Wachowských, autorů nezapomenutelného Matrixu, řadu let. K jeho realizaci nakonec došlo v roce 2008 v podobě vysokovoltážní, špičkovými triky nabyté a stylové futuristické akce s Emilem Hirschem v hlavní roli. Ten zde hraje mimořádně talentovaného mladého jezdce Speeda, který se i díky schopnostem svého otce (John Goodman), geniálního konstruktéra, může zúčastnit životu nebezpečného automobilového závodu po celé zemi. Speed ale nechce jet pouze kvůli adrenalinu a touze po vítězství. Před lety totiž právě během tohoto závodu přišel o bratra Rexe a Speed odmítá uvěřit, že to všechno byla jen obyčejná náhoda či nehoda. A navíc je zde ještě tajemný Racer X (Matthew Fox), Speedův dlouholetý rival a nepřítel. Je čas zapnout si pásy a připravit se na digitální superjízdu z 22. století, v níž se nehraje na strhávání bodů a jež se stala jedním z nejstylovějších trháků roku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (8)

Trailer 2

Recenzie (907)

Lateef 

všetky recenzie používateľa

Tak jako předkrm jsem si odpoledne dal formule 1 a Velkou cenu Monaka, abych se dostatečně naladil, leč velice rychle jsem pochopil, že na to, co se v podvečer přede mnou rozehrálo, se nijak připravit nelze. Už chápu, jak se cítí řízek sjetej dvěma uncema kvalitního heroinu. Tisíce křiklavých barev se do mě vpilo jako do savého papíru. Stylizované do posledního detailu, děsivě vyspeedované. Antigravitační závodní dráhy, driftující, po zpětná zrcátka vyzbrojené jedoucí (nebo letící?) vozy a stále ta šílená rychlost. A když Speed vlétne do cílové rovinky závěrečného závodu, je to tak vizuálně fantasmagorické, mrazivé a jedinečné, že nevědomky opouštím časoprostor. Nevnímám ani čas, ani starosti, nevnímám nic jiného než toto barevné panoptikum. Příběhem možná ne úplně nejsilnější, za to výborné v dialozích, nápadité neustálým prolínáním se s minulostí či koherentními scénami, napínavé, zábavné, vtipné. Všechno mimo tento film je tak zpomalené a nudné, budu se muset co nejdřív znovu do tohoto nabušeného a živého světa vrátit. 120 miliónů dolarů(rozpočet)/93,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $120miliónovTržby USA $43,945,766Tržby Celosvetovo $93,945,766Tržby za predaj DVD v USA $14,276,414 //počet predaných kusov 900,149║ Na scénu sa konečne vracajú bratia Wachowskí a po dlhšej odmlke nám pripravili ďalší teatrálni šok. Aj keď zrovna terajší počin nie je až v takom dych berúcom ráze ako to bolo v prípade famózneho Matrixu ale ani pri tomto novom projekte neostávajú moc pri zemi a pustili sa opäť do nepreskúmaných vôd a spravili dobre, aspoň čo sa týka tých čo majú radi neokukanú pestrosť. Od Matrixovského ošiaľu už uplynulo dosť rokov a tak tvorcovia prelomového filmu, chceli opäť zaujať davy ľudí. Aj keď konečný výsledok v komerčnom hľadisku ukázal práve opak a tým pádom že to nebola zrovna trefa do čierneho. Príčinou neúspechu u širokého publika je základná koncepcia filmu, tá je založená z prevažnej časti na spôsob Japonských comicsoch, prípadne na samotnom kreslenom comicse Speed Racer od autora Tatsou Yoshida, ktorý asi pozná len málokto. A tým pádom sa zázemie fanúšikov zužuje na minimum, jediná šanca na úspech bude závisieť od samotných Japoncov a bude zaujímavé ako sa k filmu produkovanom v Amerike postavia. Príbeh sa odohráva v priamočiarej, dosť jednoduchej rovine, polovica filmu zaberú závody, ostatný čas dostávajú dialógy aj keď niektoré moc zbytočne brzdia dej a ničím zvláštnym nezaujmú. Spestrením sa stáva aj občasná akcia či už je to súboj ninja bojovníkov útočiacich pod rúškom tmy na členov závodného tímu, dokonca príde aj na prestrelky ale toto všetko je natočené v takom odľahčenom slede, že tvorcovia nám nedávajú inú možnosť než sa na tom dobre „uvoľnene“ zabávať. Vrcholom vtipných scénok sa stáva dvojica malého chlapca s opicou, tie ich momentky na pľace dokážu výdatne pobaviť. Z celkového hľadiska samotný príbeh na svojej dvojhodinovej dĺžke nemá až tak čo preborného ponúknuť a niektoré dlhosiahlé dialógy o pretekaní to len zbytočne ponárajú do nesúrodosti. To isté platí aj o niektorých úsekoch pri pretekaní, kde jednak pre rýchli preletoch kamerou nestihneme ani zazrieť čo sa deje na pretekárskej dráhe, prípadne dojem kazí aj prevedenie dráhy s autami, hlavne keď kamera pri svojich náletoch spomalí a v ten moment akoby sme odrazu pozerali miestami na reklamu o autíčkach od HotWheels. Takže miestamy to vypadá akoby sa tvorcovia v príbehu hľadali a len pasívne nám posúvajú povrchnú báchorku. "V každom prípade ide o nevšednú snímku čo sa vizuálu týka, ktorá stojí za pozretie hlavne pokiaľ ide o kino, kde to má aj náležitý atmosférický ráz a malou výhodou je aj Český dabing aspoň pre nás lenivejších." /videl v kine: 75%/ ()

Reklama

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

"Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "Jojo, je to bomba..." "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "No ano, říkal jsem, že je to dobré..." "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "No, tak zatím se mi to líbí, ale o čem to vlastně je?" "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "Budiž, ale co zkusit občas něco jiného?" "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "Posloucháte mě v..." "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "Tak a dost, chci vystoupit!" "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" ... "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "20krát to bylo dobré, ale po dvousté mě to ..." "Ta barevná auta, ta rychlost, ten styl, ten střih, to prolínání různých prostorů a časů v jednom záběru, skvělé, viďte?" "Silné **." ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Oduševnená komiksová symfónia plynúca ruka v ruke s teatrálnou jagavou farebnosťou, ktorá trhá zrakové orgány a pri brilantných technických kúskoch spôsobuje husiu kožu. Film, ktorý zároveň prináša dravú chuť vzrušujúcich automobilových naháňačiek, efektné ,,ninja súboje" verzus závodníci, roztomilý pohľad na krehkú romantiku medzi Speedom a Christinou Ricci v mierne ružovučkom poňatí a bratia Wachovski pozastavení akéhokoľvek zmyslu pre jednoduchosť a divákovu trpezlivosť. Triky by som velebila donekonečna, pretože som maniačka do všetkých možných ,,scifi vynálezov", ale čo je moc, to je veľa. Dívať sa dve hodiny na rozdriapané autá, na Royal Industrial páchajúce svoje ohavné skrytosti a na dúhovú farebnosť, je príliš. Viem, že pri takomto druhu filmov by som sa mala v prvom rade uvoľniť a ja som od neho vážne nejaké obsahové ingrediencie neočakávala, ale...................... nie som nadšená ani prehnane sklamaná. Možno nabudúce, bratia. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Audiovizuální stránka filmu je prostě neuvěřitelná. Vypiplané závodní scény prohazované bojem mezi rodinným podikem a megalomanským koncernem reprezentovaným slizounským Rogerem Allamem. Emile Hirsch předvedl v roli Speeda skvělý výkon a stejně tak mě i překvapil Matthew Fox, jako tajemný Racer X. Hravé, milé a legrační (nekdy bohužel až moc). Pro děti skvělé, pro dospělé překvapivě dobře stravitelné. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • Podle slov producenta Joela Silvera se tento film skoro celý natáčel před pozadím greenscreen. (ČSFD)
  • Film se stal navzdory kladným recenzím a ohlasům po uvedení do kin propadákem, když s nákladem 120 milionů dolarů vydělal z první víkend pouze 20,2 miliony dolarů. (Specs)

Súvisiace novinky

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (viac)

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

30.12.2010

Jak jde čas, některé filmy přirůstají k našim srdcím a získávají na hodnotě, jiné naopak můžou zapadat prachem, i když nás v době svého uvedení nadchly sebevíce... Zde vám přinášíme přehled… (viac)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (viac)

DiCapriův „japonský Zaklínač“

DiCapriův „japonský Zaklínač“

28.10.2008

Po naprostém (i když pohříchu nezaslouženém) propadu Speed Racera to vypadalo, že vášeň Hollywoodu pro hrané verze slavných anime klasik vychladla. Je podezřele ticho kolem Spielbergova Ghost in the… (viac)

Reklama

Reklama